- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Raketni sistem Grad u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Kijev čeka odluku Kongresa za dobijanje nove pomoći; Eksplozije u Odesi

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini i Donbasu, dan 636. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izjavio je da su Oružane snage Ukrajine u novembru izgubile više od 13.700 vojnika, oko 1.800 jedinica naoružanja i tehnike. Ruske snage prizemljile su dron „RQ-20 PUMA“ koji je ukrajinska vojska koristila u Zaporoškoj oblasti za praćenje civilnih puteva.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:35 21.11.2023
Ukrajinski mediji javljaju da odjekuju eksplozije u ukrajinskom gradu Sumiju, dok se u Sumskoj oblasti čuju sirene za vazdušnu opasnost.
21:08 21.11.2023
Sjedinjene Američke Države će moći da nastave da pružaju pomoć kijevskim vlastima samo pod uslovom da Kongres odobri izdvajanje dodatnih sredstava iz budžeta za podršku Ukrajine, izjavila je zamenica portparola Pentagona Sabrina Sing.
„Moći ćemo da podržimo Ukrajinu samo ako Kongres odobri naš zahtev za dodatnim sredstvima. Potrebna nam je pomoć Kongresa“, kazala je Sing na brifingu.
21:04 21.11.2023
U gradu Zaporožju, koji je privremeno pod kontrolom ukrajinske vojske, odjeknula je serija jakih eksplozija, saopštio je šef zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov na Telegramu.
16:21 21.11.2023
Eksplozije u luci Odese.
Kako javljaju ukrajinski mediji, u pitanju su dve eksplozije.
13:34 21.11.2023
Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
Sredstva PVO oborila su pet ukrajinskih dronova u toku prethodnog dana u DNR i Hersonskoj oblasti;
Oružane snage Rusije su tokom prethodnog dana odbile dva napada ukrajinske vojske na donjeckom pravcu, gotovo 245 protivničkih vojnika je ubijeno ili povređeno;
Oružane snage Rusije odbile su na krasnolimanskom pravcu dva napada ukrajinske vojske, gotovo 200 ukrajinskih boraca je povređeno ili ubijeno;
Oružane snage Rusije uništile su tri brigade ukrajinske vojske u blizini Rabotina i Novoprokopovke;
Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom proteklog dana na južnodonjeckom pravcu gotovo 75 ljudi;
Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom prethodnog dana gotovo 25 vojnika na kupjanskom pravcu;
Oružane snage Rusije uništile su ljudstvo i vojnu tehniku ukrajinske vojske u 118 regiona,
Oružane snage Rusije su na hersonskom pravcu likvidirale gotovo 50 ukrajinskih vojnika.
12:21 21.11.2023
Artiljerci ruske vojske tokom paljbe iz haubice msta B kalibra 152mm u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2023
RUSIJA
Šojgu: Neuspešan pokušaj desanta ukrajinskih snaga na hersonskom pravcu
11:07 21.11.2023
Pristalice raskolničke strukture Pravoslavna crkva Ukrajine (PCU) zauzeli su hram podignut u čast svetog arhangela Mihaila Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) u mestu Borodjanka u Kijevskoj oblasti, saopšteno je na sajtu Ruske pravoslavne crkve.
10:57 21.11.2023
PVO sredstva sprečila su danas pokušaj Kijeva da pomoću drona izvede napad na teritoriji Rusije, letelica je oborena iznad Rostovske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
10:55 21.11.2023
Ukrajinska kontraofanziva ne ide onako kako su sami Ukrajinci očekivali, a vreme je omogućilo Rusiji da se za nju dobro pripremi, izjavio je češki predsednik Peter Pavel na sastanku vrhovnog štaba Oružanih snaga zemlje u Pragu.
„Isporuke oružja potrebnog Ukrajini kasne, ukrajinski vojnici su razočarani podrškom Zapada i osećaju da je ona nedovoljna“, rekao je Pavel.
Rusija je, prema njegovim rečima, uspela da svojim trupama isporuči više oružja i municije nego što Zapad šalje Ukrajini, a zima bi Kijevu mogla dodati nove probleme i negativno uticati na dejstva ukrajinskih oružanih snaga.
„Uspeh Rusije u Ukrajini bio bi veliki problem za sve nas, ne samo za Češku, već i za sve saveznike, sve zapadne zemlje“, tvrdi predsednik.
Njime bi mogle da budu „inspirisane mnoge druge zemlje koje (kao Rusija) misle da uz upotrebu sile mogu da se postignu svoji (ciljevi)“, zaključio je Pavel.
09:47 21.11.2023
Predsednica Moldavije Maja Sandu stigla je u Kijev, gde se sastala sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.
09:39 21.11.2023
09:24 21.11.2023
Američke isporuke artiljerijskih granata Ukrajini smanjene su za više od 30 odsto od početka izraelske operacije u Pojasu Gaze prošlog meseca, objavila je američka televizija „Ej-Bi-Si“, pozivajući se na neimenovanog ukrajinskog zvaničnika.
„Imamo velikih problema... Osnovna municija ne stiže“, rekao je on.
Prema rečima zvaničnika, Sjedinjene Američke Države su za „više od 30 odsto“ smanjile isporuke artiljerijskih granata standarda NATO-a Kijevu, a snabdevanje bitnim artiljerijskim granatama kalibra 155 mm iznosi „oko 60-70 odsto ukupnog obima isporuka Ukrajini“. U tom kontekstu, sagovornik televizije je rekao da Ukrajina rizikuje da izgubi svoju poziciju na bojnom polju „po veoma visokoj ceni“.
„Oni (američki zvaničnici) su nam govorili da (podrška Izraelu) neće uticati na posvećenost (SAD), ali jeste“, dodao je zvaničnik.
08:25 21.11.2023
Pokušavajući da obuzdaju ruske snage, Oružane snage Ukrajine na kupjanskom pravcu imaju velike poteškoće sa logistikom, izjavio je za Sputnjik vojni ekspert i potpukovnik Narodne milicije LNR u penziji Andrej Maročko.
„Kod naselja Podoli, Kurilovka i Kovšarovka neprijatelj pokušava da pojača snage i sredstva za obuzdavanje naših trupa“, rekao je ekspert, pozivajući se na sopstvene izvore.
On je precizirao da se na prvu liniju fronta šalje i naoružanje i ljudstvo, ali ukrajinska komanda ima velike poteškoće sa prebacivanjem zbog logistike.
Prema njegovim rečima, većina mostova preko reke Oskol je uništena ili oštećena, a novi pontonski prelazi „ne žive“ više od jednog dana.
07:55 21.11.2023
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Zelenski priznao: Očekujem „Majdan 3“ do kraja ove godine
07:28 21.11.2023
Ruska vojska je samohodnim haubicama „gvozdika“ uništila komandno-osmatračnički punkt sa ljudstvom Oružanih snaga Ukrajine kod Artjomovska u DNR, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Osim toga, ruski padobranci su severno od Artjomovska uništili veliku grupu ukrajinskih vojnika pomoću raketnih sistema „grad“.
07:25 21.11.2023
Ruski jurišni avioni Su-34 uništili su uporišta ukrajinske vojske na južnodonjeckom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
„Borbeni naleti izvode se avijacionim naoružanjem različite klase. Tokom jednog od naleta vazdušnim bombama su uništeni utvrđeni položaji Oružanih snaga Ukrajine na južnodonjeckom“, precizira se u saopštenju.
07:21 21.11.2023
Jedinice ruske grupe „Istok sprečile su kontranapad ukrajinskih snaga kod Prijutnog na južnodonjeckom pravcu, saopštio je za Sputnjik načelnik pres centra grupe Oleg Čehov.
On je dodao da su sprečeni i pokušaji rotacije jedinica ukrajinske vojske kod Urožajnog. Uništena je tehnika i ljudstvo protivnika, a u protivbaterijskoj borbi ukrajinski vojnici izgubili su dve minobacačke posluge.
07:18 21.11.2023
Ruski sistemi PVO presreli su ukrajinsku bespilotnu letelicu iznad Brjanske oblasti Rusije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Prethodno je gubernator ovog regiona Aleksandar Bogomaz izjavio da su sistemi za radioelektronsko ratovanje uništili ukrajinski dron, kao i da u napadu drona nije bilo žrtava ni materijalne štete.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala