- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Pojas Gaze - Sputnik Srbija

UŽIVO Moguć dogovor Izraela i Hamasa; Natenijahu poručuje – to neće obustaviti rat

Pratite nas
Sukob izraelske vojske i Hamasa ušao je u 46. dan. Džeruzalem post prenosi da je na pomolu dogovor o petodnevnom prekidu vatre između Izraela i Palestine. Međutim, izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da eventualni privremeni prekid vatre neće značiti kraj borbi protiv Hamasa.
Prema pisanju medija, sporazum bi mogao da se odnosi na oslobađanje više desetina žena i dece, dok bi Izrael, zauzvrat, pristao na višednevni prekid vatre.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
23:00 21.11.2023
Mask obećao da će donirati deo profita platforme Iks izraelskim bolnicama
Američki preduzetnik Ilon Mask obećao je da će prihod sa svoje društvene mreže X (Tviter) od sadržaja vezanih za sukob u Pojasu Gaze donirati izraelskim bolnicama i međunarodnoj humanitarnoj organizaciji koja pruža medicinsku pomoć Palestincima.
„Korporacija X će donirati sav prihod od reklama i pretplata povezanih sa ratom u Gazi bolnicama u Izraelu i Crvenom krstu/polumesecu u Gazi“, napisao je Mask na platformi X.
Društvena mreža se suočila sa odlivom velikih oglašivača otkako ju je Mask kupio za 44 milijarde dolara u oktobru 2022. zbog nekih od njegovih kontroverznih postova i otpuštanja zaposlenih koji su radili na moderiranju sadržaja.
22:21 21.11.2023
21:40 21.11.2023
Netanijahu: Privremeno primirje neće značiti kraj borbi protiv Hamasa
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da eventualni privremeni prekid vatre neće značiti kraj borbi protiv palestinske militantne grupe Hamas.
"Pričaju se besmislice da ćemo, nakon što vratimo zarobljenike, obustaviti rat", rekao je Netanijahu, uoči očekivanog glasanja članova vlade o dogovoru o zarobljenicima. On je naglasio da je Izrael u ratu i da će nastaviti da bude u ratu dok ne postigne sve ciljeve.
"Uništićemo Hamas, vratićemo sve naše otete i nestale", poručio je Netanijahu, dodavši da će svaka eventualna pauza u borbama omogućiti izraelskoj vojsci da se "ponovno pripremi" za borbu.
19:55 21.11.2023
19:44 21.11.2023
Izraelska vojska: Presreli smo nekoliko dronova koji su doleteli iz južnog Libana
Izraelske odbrambene snage saopštile su večeras da su presrele nekoliko "sumnjivih vazdušnih meta, očigledno dronova", koji su ušli u izraelski vazdušni prostor iz Libana, nakon čega su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost u Zapadnoj Galileji.
Dodaje se da je opasnost završena, bez iznošenja više detalja, navodi Tajms of Izrael.
Ranije u toku dana su iz IDF saopštili da su napali antitenkovsku poziciju u južnom Libanu, napominjući da sada napadaju više Hezbolahovih pozicija.
19:35 21.11.2023
Izraelska vojska: Presreli smo nekoliko dronova koji su doleteli iz južnog Libana
Izraelske odbrambene snage saopštile su večeras da su presrele nekoliko "sumnjivih vazdušnih meta, očigledno dronova", koji su ušli u izraelski vazdušni prostor iz Libana, nakon čega su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost u Zapadnoj Galileji.
Dodaje se da je opasnost završena, bez iznošenja više detalja, navodi Tajms of Izrael. Ranije u toku dana su iz IDF saopštili da su napali antitenkovsku poziciju u južnom Libanu, napominjući da sada napadaju više Hezbolahovih pozicija.
19:27 21.11.2023
Izraelska vojska: Presreli smo nekoliko dronova koji su doleteli iz južnog Libana
Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su večeras da su presrele nekoliko "sumnjivih vazdušnih meta, očigledno dronova", koji su ušli u izraelski vazdušni prostor iz Libana, nakon čega su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost u Zapadnoj Galileji.
Dodaje se da je opasnost završena, bez iznošenja više detalja, navodi Tajms of Izrael. Ranije u toku dana su iz IDF saopštili da su napali antitenkovsku poziciju u južnom Libanu, napominjući da sada napadaju više Hezbolahovih pozicija.
18:47 21.11.2023
18:42 21.11.2023
Južnoafrički parlament glasao za prekid diplomatskih odnosa sa Izraelom
Parlament Južne Afrike glasao je danas za prekid diplomatskih odnosa sa Izraelom i zatvaranje ambasade te zemlje u Kejptaunu usled rastućih tenzija između dve države zbog sukoba Izraela i Hamasa.
Predlog je usvojen sa 248 glasova za i 91 protiv, a o primeni će odlučiti vlada predsednika Sirila Ramafoze, prenosi Al Džazira.
Ramafoza je ranije rekao da Južna Afrika veruje da Izrael čini ratne zločine i genocid u opkoljenom Pojasu Gaze, gde je ubijeno na hiljade Palestinaca.
17:57 21.11.2023
Dogovor o petodnevnom prekidu vatre između Izraela i Palestine je na pomolu, prenosi Džeruzalem post.
17:47 21.11.2023
Izrailьskie voennыe vo nazemnoй operacii v sektore Gaza - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2023
SVET
Objavljeno zvanično saopštenje BRIKS-a o Bliskom Istoku: Najvažnije tačke
17:19 21.11.2023
Bin Salman na vanrednom samitu BRIKS-a pozvao sve države da obustave izvoz oružja u Izrael
Prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman pozvao je sve države da obustave izvoz oružja u Izrael.
On je na vanrednom onlajn samitu samita BRIKS-a poručio da Saudijska Arabija zahteva "početak ozbiljnog i sveobuhvatnog mirovnog procesa za uspostavljanje palestinske države duž granica iz 1967. godine".
„Stav Kraljevstva je postojan i čvrst - nema načina da se postigne bezbednost i stabilnost u Palestini osim kroz sprovođenje međunarodnih odluka u vezi sa rešenjem o dve države“, rekao je Bin Salman, prenosi Al Arabija.
Ponovio je da je Rijad osudio izraelske vojne operacije u Pojasu Gaze i zahtevao da se one odmah obustave. On je naglasio da se Saudijska Arabija protivi prisilnom raseljavanju Palestinaca iz Pojasa Gaze i pozvao na kolektivne napore da se zaustavi pogoršanje humanitarnih uslova u toj palestinskoj enklavi.
Južna Afrika je domaćin današnjeg virtuelnog sastanka BRIKS-a - grupe velikih ekonomija u usponu koja uključuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, s ciljem da se formuliše zajednički odgovora na sukob Izraela i Hamasa.
Saudijska Arabija je ranije ove godine pozvana da se pridruži tom bloku.
17:15 21.11.2023
Si zatražio međunarodnu konferenciju za rešavanje sukoba Izraela i Hamasa
Kineski predsednik Si Đinping pozvao je na sazivanje međunarodne mirovne konferencije za rešavanje sukoba između Izraela i Hamasa i apelovao na oslobađanje civilnih zatočenika i hitan prekid vatre u Pojasu Gaze.
"Sve strane u sukobu treba odmah da prekinu vatru i neprijateljstva, prekinu svako nasilje i napade na civile i puste civile zatočenike kako bi se izbegli veći gubici i patnje", poručio je Si na vanrednom onlajn samitu BRIKS-a. On je rekao da ne može biti održivog mira i bezbednosti na Bliskom istoku bez "pravednog rešenja pitanja Palestine“, prenosi Gardijan.
"Peking poziva na hitni sazivanje međunarodne mirovne konferencije kako bi se radilo na sveobuhvatnom, pravednom i održivom rešenju pitanja Palestine“, rekao je on. Si je pozvao i da se zaustavi svako nasilje i napadi na civile, da se preduzmu koraci da se obezbedi bezbedan i nesmetan prolaz humanitarne pomoći, da se obezbedi više humanitarne pomoći ljudima u Gazi i da se zaustavi „kolektivno kažnjavanje“ naroda Gaze kroz prisilnu migraciju i prekid snabdevanja vodom, strujom i naftom.
"Više puta sam naglasio da je krajnji način za rešavanje ponavljajućih sukoba između Palestine i Izraela 'rešenje dve države'", rekao je kineski predsednik.
17:09 21.11.2023
15:00 21.11.2023
14:52 21.11.2023
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2023
RUSIJA
Putin: Zemlje BRIKS spremne da odigraju ključnu ulogu u rešenju krize u Pojasu Gaze
14:41 21.11.2023
14:23 21.11.2023
Palestinski ambasador u Srbiji Mohamed El Namur preneo je zajednički stav koji je usvojen u okviru Saveta arapskih ambasadora i ambasadora Organizacija islamske saradnje akreditovanih u Republici Srbiji i upozorio je da se Palestinci suočavaju sa humanitarnom katastrofom.
„Naglašavamo da je pravedan, trajan i sveobuhvatan mir, koji predstavlja strateški izbor, jedini način da se garantuje bezbednost i stabilnost za sve narode regiona i da neće biti postignut bez okončanja izraelske okupacije i rešavanja palestinskog pitanja. Nemoguće je postići regionalni mir zaobilaženjem palestinskog pitanja ili pokušajima ignorisanja prava palestinskog naroda. Zato ističemo da Arapska mirovna inicijativa koju podržava Organizacija islamske saradnje predstavlja osnovnu referencu“, izneo je zajednički stav arapskih ambasadora El Namur.
13:19 21.11.2023
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov sa članovima delegacije Arapske lige i Organizacije islamske saradnje - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2023
RUSIJA
Lavrov: Rusija za stvaranje mehanizma za palestinsko rešenje i ponovno pokretanje mirovnog procesa
13:09 21.11.2023
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu poručio je da je oslobađanje talaca prioritet vlade, navodeći da je to njegova lična i odgovornost celog vojnog kabineta.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala