- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Si Đinping: Kina će podržati rad Rusije kao predsedavajuće grupom BRIKS

© AP Photo / Pavel GolovkinLideri BRIKS-a na samitu u Brazilu
Lideri BRIKS-a na samitu u Brazilu - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2023
Pratite nas
Kina će zajedno sa ostalim članicama BRIKS-a podržati predsedavanje Rusije u organizaciji sledeće godine, izjavio je kineski predsednik Si Đinping.
„Rusija će sledeće godine predsedavati BRIKS. Kina je spremna da sarađuje sa drugim članicama kako bi podržala rad Rusije i započela novu eru saradnje BRIKS“, rekao je Si Đinping na vanrednom onlajn samitu BRIKS o Bliskom istoku.
On je dodao da je mehanizam saradnje BRIKS važna platforma za jačanje jedinstva, saradnje i zaštite zajedničkih interesa tržišta u razvoju i zemalja u razvoju.
U radu samita učestvuje i predsednik Rusije Vladimir Putin. Pored predstavnika Brazila, Rusije, Indije i Kine, na samit su pozvane i zemlje koje će postati punopravne članice organizacije od 1. januara sledeće godine: Argentina, Egipat, Iran, UAE, Saudijska Arabija i Etiopija. Na sastanu je prisutan i generalni sekretar UN Antonio Gutereš.
BRIKS objedinjuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, dok više od 20 zemalja namerava da se pridruži ekonomskom bloku, uključujući Tursku, Belorusiju, Venecuelu i Kuvajt. Šest zemalja će postati članovi organizacije 1. jula 2024. godine, a od iduće godine će Rusija predsedavati BRIKS-om. Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će Moskva, u okviru svog predsedavanja doprineti širenju organizacije, a lideri BRIKS-a su razradili kriterijume za njihov prijem.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2023
RUSIJA
Putin: BRIKS nije vojni savez
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala