- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Povratak besplatne stomatološke usluge u domove zdravlja: Ministarka zdravlja saopštila detalje

© Sputnik / Kirill Braga / Uđi u bazu fotografijaStomatolog
Stomatolog - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2023
Pratite nas
Besplatna stomatološka usluga će podrazumevati preventivne preglede, popravke zuba, kao i protetiku sa novim tehnologijama, ali ne i implante, izjavila je danas ministarka zdravlja Danica Grujičić povodom povratka stomatologa u domove zdravlje i uvođenja besplatne stomatološke usluge za sve građane Srbije.
Ministarka je za Tanjug rekla da se mora promeniti zakon o zdravstvenoj zaštiti, zakon o osiguranju i pravilnik o bližim uslovima za izvođenje zdravstvene delatnosti, kako bi se stomatolozi što pre vratili u domove zdravlja.
"O tome će odlučiti Republička stručna komisija za stomatologiju i regenerativnu medicinu, koja je formirana pre mesec dana, tako da ćemo zaista poslušati struku. Velika zahvalnost mojim kolegama sa stomatoloških fakulteta i velika zahvalnost članovima Stomatološke komore i Udruženju privatnih stomatologa, koji su podržali tu ideju", rekla je Grujičićeva.
Ministarka kaže da je u planu da se i privatna stomatološka praksa uvuče u sistem, ali da je neophodno prvo prikupiti tačne podatke šta oni rade, kako bi se imao uvid u bolesti i interevencije.
Govoreći o dodatnim prioritetima na kojima će Ministarstvo zdravlja raditi u narednom periodu, Grujičićeva je navela da je se trenutno radi na uvođenju 100 ambulanti po selima i kvartovima, sa ciljem da lekar ide ka pacijentu, a ne ide da pacijent dolazi lekaru.
"Moramo razviti primarnu zdravstvenu zaštitu, velika molba mojim mlađim kolegama da se odluče za primarnu zdravstvenu zaštitu jer moramo promeniti i način specijalizacije lekara opšte prakse. Oni moraju biti obučeni da rade sa ultrazvukom, sa rengenom, moraju da budu obučeni za rad sa mašinama za biohemiju zato što se iz kapi krvi može dobiti 20 analiza, kao i EKG-om", naglasila je ona.
Kako je kazala, ukoliko se lekar opšte prakse dobro opremi, on može da završi 85 odsto posla.
Prema njenim rečima, na mestima gde je veliki broj sela, a mali broj ljudi, Ministarstvo će ići na uvođenje pokretnih ambulanti kako bi se obišli svi stariji ljudi i kako bi im bila pružena zdravstvena pomoć.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala