- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Ukrajinski „majdan“ sponzorisan iz inostranstva

© Sputnik / Andrey Stenin / Uđi u bazu fotografijaArhivska fotografija. Protest na Trgu Nezavisnosti (Majdan Nezaležnosti) u Kijevu.
Arhivska fotografija. Protest na Trgu Nezavisnosti (Majdan Nezaležnosti) u Kijevu. - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2023
Pratite nas
Ukrajinski „majdan“ bio je vojni prevrat u Ukrajini sponzorisan iz inostranstva, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
„Mi to zovemo ‘Majdan’, a to je, zapravo, bio državni udar, to je bio vojni udar koji je sponzorisan iz inostranstva. Stvari treba nazivati pravim imenom“, rekao je Peskov novinarima.
Prema njegovim rečima, činjenicu da je „majdan“ sponzorisan iz inostranstva, direktno i indirektno priznali su i predstavnici stranih država, što takođe „ni za koga nije tajna“.
„Nama je najvažnije da ostvarimo svoje ciljeve i u tu svrhu se nastavlja specijalna vojna operacija“, zaključio je Peskov.
Pristalice evrointegracija u Ukrajini zauzele su 21. novembra 2013. godine glavni trg u Kijevu – Majdan Nezaležnosti (Trg Nezavisnosti) – nakon izjave vlade o obustavljanju potpisivanja pridruživanja Evropskoj uniji. Kasnije je ovaj trg postao epicentar sukoba policije i ekstremista, u kome je bilo desetine žrtava. U februaru 2014. Vrhovna rada je uklonila sa vlasti Viktora Janukoviča sa mesta predsednika i on je bio primoran da napusti Ukrajinu. Kasnije je za šefa zemlje izabran Petro Porošenko.
Portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2023
RUSIJA
Zaharova: Ukrajina nakon Majdana postala uboga, odumiruća zemlja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala