- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Da li je planeta dovoljno velika za uspeh dve države | Energija Sputnjika

© AP Photo / Kiichiro SatoZastave Sjedinjenih Američkih Država i Kine
Zastave Sjedinjenih Američkih Država i Kine - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2023
Pratite nas
Kinreski predsednik Si Đinping je američkom kolegi Džozefu Bajdenu na prošlonedeljnom sastanku rekao da je planeta Zemlja dovoljno velika za uspeh obe države. Precizirao je da bi Peking i Vašington trebalo da se uzdignu iznad različitosti.
Čini se da mu je, zapravo, poručio da Kina ne smatra da je Amerika veća od države na čijem je čelu. Svejedno da li je mislio na politiku ili ekonomiju jer, ekonomskim merama sve se efikasnije vuku politički potezi.
Zato će ovaj susret imati velikog uticaja na planetarnu ekonomiju i geopolitičku situaciju u svetu.
Godinama unazad svedoci smo zaoštravanja međusobnih geopolitičkih odnosa Kine i SAD. Neki tumače da je do toga došlo samo zbog toga što je Kina ekonomski sve jača, pa Vašington pokušava da zadrži svoju dominaciju najveće svetske ekonomije. Drugi kažu da sa ekonomskim jačanjem Kina ugrožava i političku dominaciju SAD, pogotovo u Aziji i među nerazvijenim zemljama.
Dok se analitičari nadmudruju, tumačeći ko je iz ovog susreta izašao kao pobednik, tim pre što je Bajden imao neumesan komentar na račun svog kineskog gosta sasvim je sigurno da ćemo prave efekte njihovih razgovora spoznati narednih dana, tačnije, meseci.
Evidentno je da SAD ne mogu bez nekih kineskih roba, mineralnih sirovina… i da kod nabavke za svoje potrebe zaboravljaju na najavu ekonomskog rata sa Pekingom. Takođe, pokušavaju da zaustave širenje nekih kineskih kompanija na Zapadu. Sve je vidljivije da jačanje međunarodnih saveza, poput BRIKS-a, u kojima je Kina, čini se, ključni igrač, ugrožava dominaciju SAD.
Naučnog savetnika u Centru za studije „Pojasa i puta“ dr Aleksandra Mitića pitamo šta je rezultat ovog susreta, šta je najveći kamen spoticanja između SAD i Kine, u kojim sferama dominira SAD a u kojima Kina?
Energija Sputnjika, 21.11.2023.

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog utorka u 21.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala