- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Zbog nedozvoljenog pesticida zabranjen uvoz mandarina iz Hrvatske u BiH

Mandarine - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2023
Pratite nas
Federalna uprava za inspekcijske poslove zabranila je uvoz u BiH pošiljke mandarina poreklom iz Hrvatske, zbog utvrđenog prisustva pesticida hlorpirifosa, čija upotreba je zabranjena u poljoprivrednoj proizvodnji u zemlji kao i u EU, saopšteno je iz Agencije za bezbednost hrane BiH.
Uvozniku je, shodno važećim propisima, naloženo vraćanje sporne pošiljke pošiljaocu u zemlju izvoznika, odnosno uništavanje pošiljke ukoliko nije moguće njeno vraćanje, tako da navedena pošiljka ne predstavlja rizik po zdravlje potrošača u BiH, ističe se u saopštenju.
Na osnovu preporuka Agencije, Federalna uprava za inspekcijske poslove, pored redovnih službenih kontrola, sprovodi i pojačane mere kontrole prilikom uvoza mandarina na eventualno prisustvo hlorpirifosa, prenosi RTRS.
„Agencija za bezbednost hrane prati potencijalne rizike poreklom iz hrane u našoj zemlji i okruženju, te u saradnji sa nadležnim inspekcijskim organima preduzima odgovarajuće mere sa ciljem zaštite zdravlja i interesa potrošača u BiH“, ističe se u saopštenju.
Mandarine , ananas i pomorandže - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2023
EKONOMIJA
Zaustavljena pošiljka mandarina iz Hrvatske za Srbiju - uništena zbog prisustva pesticida
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala