- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska artiljerija gađa položaje ukrajinskih snaga iz vučne haubice msta B kalibra 152 mm u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Ukrajinski nacisti nastavljaju da skrnave pravoslavne crkve, oboren ukrajinski dron

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini i Donbasu se nastavlja. Savetnik šefa kancelarije ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak izrazio je sumnju u sposobnost Kijeva da se dugoročno odupire Moskvi. Ruska PVO oborila je ukrajinski dron u Moskovskoj oblasti koji je leteo ka ruskoj prestonici. U napadu nije bilo žrtava ni štete.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:48 20.11.2023
Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u Vinickoj, Čerkaskoj, Nikolajevskoj, Kirovogradskoj, Poltavskoj, Sumskoj i Odeskoj oblasti Ukrajine, pokazuju podaci onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.
20:51 20.11.2023
20:26 20.11.2023
Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su ukrajinski dron iznad Brjanske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije na Telegram kanalu.
„Danas, oko 21.30 po moskovskom vremenu, sprečen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad bespilotnom letelicom na teritoriju Ruske Federacije. Ukrajinsku bespilotnu letelicu uništile su dežurne snage PVO nad teritorijom Brjanske oblasti“, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
18:58 20.11.2023
SAD će obezbediti Ukrajini novu tranšu vojne pomoći u vrednosti od 100 miliona dolara, najavio je šef Pentagona Lojd Ostin tokom posete Kijevu.Novi paket pomoći će uključivati municiju za artiljeriju i sisteme PVO, kao i protivtenkovsko oružje.
15:46 20.11.2023
Sukob u Ukrajini se neće završiti tako brzo kako bi Kijev želeo, rekao je ukrajinski lider Vladimir Zelenski u intervjuu Fox News i The Sun.
„Ljudi se iz nekog razloga odnose prema ovome kao prema filmu, i očekuju da neće biti dugih pauza u događajima, da će im se slika pred očima uvek menjati, da će svakog dana biti nekih iznenađenja. Ali za nas je cena bioskopa naši životi. I neće se sve završiti tako brzo kako bismo želeli“, rekao je on.
Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov u oktobru nije govorio o rokovima završetka sukoba u Ukrajini, samo je istakao da je ruska specijalna operacija u toku i da će njeni ciljevi biti postignuti.
15:22 20.11.2023
Ukrajinska vlada postepeno priprema teren za smenu glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog, izjavio je penzionisani general Oružanih snaga Ukrajine Sergej Krivonos televiziji Prjamoj.
"Uklanjaju ljude iz okruženja Zelenskog, optužuju ih za neprofesionalizam i smenjuju sa funkcija. To se sve radi da bi se postepeno došlo do samog Zalužnog. Ovo je dugoročna igra", podelio je svoje mišljenje.
Prema rečima Krivonosa, upravo to može da objasni smenu komandanta sanitetskih snaga ukrajinskih trupa, bez konsultacija sa Zalužnim.
Dan ranije Vladimir Zelenski je zamenio komandanta sanitetskih snaga ukrajinskih trupa, umesto Tatjane Ostaščenko imenovan je Anatolij Kazmirčuk. Ranije, 17. novembra, smenjen je i zamenik šefa Spoljne obaveštajne službe Ukrajine Aleksandar Tarasovski.
12:28 20.11.2023
Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:
Ruske snage odbile su tri napada ukrajinske vojske na kupjanskom pravcu;
Na donjeckom pravcu ruske snage odbile su napad ukrajinske vojske. Gubici protivnika iznose više od 130 poginulih i ranjenih vojnika, a uništena su i tri automobila i artiljerijsko oruđe 2S1 „gvozdika“;
PVO sistemi su u protekla 24 časa oborili pet ukrajinskih dronova i presreli tri rakete „hajmars“;
Ruske snage su tokom prethodnog dana porazile dve ukrajinske brigade kod naselja Verbovo u Zaporoškoj oblasti;
Oružane snage Ukrajine su na južnodonjeckom pravcu izgubile do 70 vojnika, a uništeno je jedno oklopno vozilo pešadije i dva automobila;
Ruske snage odbile su napad ukrajinske vojske kod Grigorovke na krasnolimanskom pravcu. Protivnik je izgubio do 50 vojnika;
Na donjeckom pravcu ruske snage odbile su napad ukrajinske vojske kod Kleščejevke.
11:35 20.11.2023
Ukrajinske snage su tokom prethodnog dana ispalile na naselja Belgorodske oblasti 46 komada municije, a region je takođe napalo nekoliko dronova-samoubica.
U napadu nije bilo materijalne štete, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov na svom Telegramu.
09:10 20.11.2023
Američki ministar odbrane Lojd Ostin saopštio je da je stigao u Kijev gde planira da se sastane sa rukovodstvom Ukrajine i izjavi podršku Vašingtona.
„Upravo sam stigao u Kijev kako bih se sastao sa ukrajinskim liderima“, napisao je šef Pentagona na društvenoj mreži Iks.
On je dodao da planira da prenese važnu poruku da će „Sjedinjene Američke Države nastaviti da podržavaju Ukrajinu i sada i u budućnosti“.
Ostin je takođe objavio fotografiju na kojoj ga na železničkoj stanici dočekuje američka ambasadorka Bridžit Brink.
08:48 20.11.2023
Ruske snage su severno od Artjomovska u DNR uništile veliku grupu ukrajinskih vojnika pomoću raketnog sistema „grad“, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
08:47 20.11.2023
Zamenik ministra spoljnih poslova i zamenik ministar ekonomije, trgovine i industrije Japana, Kijoto Cudži i Kazučika Ivata, su u pratnji biznismena otputovali u Ukrajinu kako bi razgovarali o pitanjima njene obnove, saopštila je japanski ministar spoljnih poslova Joko Kamikava.
Ona je dodala da Japan zajedno sa drugim zemljama G7 pruža podršku Kijevu i podsetila na obećanje Japana da će pružiti podršku u obnovi Ukrajine.
Prema njenim rečima, tokom posete japanska delegacija planira da razmeni mišljenja sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmigaljem i drugim predstavnicima vlade. Japanske kompanije takođe će razmeniti mišljenja sa lokalnim preduzećima. Japanske diplomate otišle su za Ukrajinu kao bi, između ostalog, izvršile pripreme za konferenciju o obnovi Ukrajine koja će biti održana 19. februara u Tokiju.
08:31 20.11.2023
Koordinisanim dejstvima jedinica grupe snaga „Centar“ i artiljerijskom vatrom su na krasnolimanskom pravcu poražene jurišne grupe 12. brigade specijalnih snaga „Azov“ (organizacija zabranjena u Rusiji) južno od sela Kuzmino, saopštio je načelnik pres centra grupe Aleksandar Savčuk.
Vojna avijacija grupe pogodila je dva komandno-osmatračka punkta, kao i mesto koncentrisanja tehnike i ljudstva Oružanih snaga Ukrajine u oblastima Grigorovke, šumarije Serebrjanski i Jampolovke.
Savčuk je dodao da su ukrajinske snage izgubile do 30 vojnika, a uništeno je borbeno oklopno vozilo, dva pikapa i minobacač kalibra 120 milimetara.
07:43 20.11.2023
Udarni helikopteri Ka-52 „aligator“ grupe Centralnog vojnog okruga uništili su dugotrajno uporište Oružanih snaga Ukrajine na krasnolimanskom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
07:39 20.11.2023
Turska očekuje da će pitanja oko projekta za preradu i isporuku ruskog žita u siromašne afričke zemlje biti rešena do kraja godine, izjavio je za Sputnjik diplomatski izvor u Ankari.
On je istakao da je projekat pod ličnom kontrolom predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, kao i da postoji koordinacija među odgovarajućim strukturama.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je na na samitu Rusija-Afrika u julu izjavio da Rusija namerava da pošalje besplatno žito kao humanitarnu pomoć u šest afričkih zemalja koje su na listi Svetskog programa za hranu. Turski predsednik je rekao da će Ankara podržati ovu inicijativu i da će zajedno sa Katarom olakšati preradu i isporuku ruskog žita.
07:34 20.11.2023
Ruska operativno-taktička avijacija izvela je raketne i bombaške napade na privremene baze pet ukrajinskih brigada na kupjanskom pravcu, izjavio je za Sputnjik načelnik pres službe grupe snaga „Zapad“ Sergej Zibinski.
Osim toga, posade jurišnih helikoptera Ka-52 i Mi-28 izvele su vazdušne napade na koncentrisanje ljudstva, naoružanja i vojne tehnike 14. i 32. mehanizovane i 25. vazdušno-desantne brigade u rejonima Ivanovke, Berestovog i Steljmahovke.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala