Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Stoltenberg sa Osmanijevom i Kurtijem: NATO će nastaviti da čini ono što je neophodno

© AP Photo / Olivier MatthysGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2023
Pratite nas
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopštio je danas da je u Prištini sa predsednicom i premijerom privremenih institucija Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem razgovarao o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji.
"Dobri razgovori sa Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i u regionu", napisao je Stoltenberg na društvenoj mreži Iks.
Dodao je da će NATO nastaviti da čini ono što je neophodno za održavanje bezbednog okruženja za sve zajednice na KiM.
"Zahvalio sam trupama KFOR-a na njihovoj ključnoj ulozi u očuvanju regionalne stabilnosti", naveo je Stoltenberg.
Stoltenberg je ranije danas izjavio da svako raspoređivanje takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga na severu KiM zahteva saglasnost KFOR-a, dodavši da Alijansa očekuje blagovremene konsultacije o bilo kojoj akciji tzv. KBS ili tzv. kosovske policije koja bi mogla da utiče na regionalnu bezbednost.
"Decenije teško stečenog mira ne smeju da budu ugrožene", rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani u Prištini.
On je dodao da NATO snažno podržava dijalog Beograda i Prištine kojim posreduje Evropska unija i pozvao obe strane da se angažuju "u dobroj veri".
Pozdravio je najnovije predloge za formiranje Zajednice srpskih opština, dodavši da bi to bio ključni korak ka normalizaciji odnosa.
"Ovo bi bio ključni korak ka normalizaciji odnosa, trajnom miru i prosperitetu u regionu", poručio je generalni sekretar NATO-a.
On je naveo da NATO radi na reviziji svog vojnog prisustva na Zapadnom Balkanu, što uključuje KiM i Bosnu i Hercegovinu, rekavši da je NATO već iskoristio svoje rezervne snage kako bi povećao vojno prisustvo na KiM nakon dešavanja u Banjskoj.
"Sada razmatramo da li treba da imamo trajnije povećanje kako bismo osigurali da ovo ne izmakne kontroli i kako ne bi došlo do novog sukoba na Kosovu ili u širem regionu. Uradićemo ono što je potrebno", rekao je Stoltenberg.
Istakao je da su dešavanja u Banjskoj, 24. septembra, dovela do zabrinutosti da bi "široko rasprostranjeni sukob" mogao da se vrati na Zapadni Balkan, dodavši da je nasilje neprihvatljivo i da odgovorni moraju da budu kažnjeni.
"Učinićemo sve što je neophodno da održimo bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu. Stabilnost u regionu zavisi od toga da li će sve strane izabrati diplomatiju i poštovanje postojećih obaveza u odnosu na nasilje", naveo je Stoltenberg.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala