- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Rusi doneli Srbiji titulu prvaka Evrope u šahu!

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaŠah
Šah - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2023
Pratite nas
Srpska šahovska reprezentacija Srbije postala je prvak Evrope u timskoj konkurenciji.
Srbiji su spektakularan uspeh doneli, pre svih, ruski šahisti koji nastupaju za srpski tim na prve dve table, Aleksej Sarana i Aleksandar Pretke.
Članovi reprezentacije koja je ostvarila istorijski rezultat koji nije uspela ni SFR Jugoslavija su još Robert Markuš, Aleksandar Inđić i Velimir Ivić, na čelu sa selektoro Miodragom Perunovićem.
Do titule šampiona Evrope, na takmičenju koje se održava u Budvi, Srbija je, iako rangirana tek na desetu poziciju, stigla pobedama nad Islandom, Italijom, Slovenijom, Hrvatskom, Rumunijom, Engleskom i Grčkom.
Remi je zabeležen u duelu sa Jermenijom, a jedini poraz pretrpljen je od Nemačke.
Na kraju, odluku o prvaku Evrope, baš zbog poraza Srbije od Nemačke, donosio je duel između Turske i Islanda, remi u poslednjem duelu Alija Marandija Džemila Džana i Kjartansona Gudmundura ostavio je Srbiji minimalnu prednost u odnosu na Nemačku.
Srbija je ostala na prvom mestu za jedan bod po Soneborn-Bergerovom kriterijumu, koji se računa tako što se učesnicima koji dele mesto sabira 100 odsto poena koje su pobedili i 50 odsto onih koji su završeni remijem.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala