Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srbi u Australiji mogu da glasaju, a na srpskom Kosovu i Metohiji - ne

© AP Photo / Darko VojinovicIzbori u Srbiji
Izbori u Srbiji - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2023
Pratite nas
Za razliku od Srba širom sveta, koji će u zemljama gde žive, recimo u Australiji, moći da glasaju na izborima 17. decembra, Srbi sa KiM to neće moći, iako žive u državi čiji su državljani. Ali, na KiM se ne poštuje logika, pa sve što bi trebalo da bude logično nije, a sve što je nelogično čini stvarnost srpskog naroda.
Nije logično ni da Srbi na KiM svaki dan budu maltretirani i da se čini sve da budu proterani; nije logično ni da se uništavaju nadgrobni spomenici, niti da nemački diplomata manastir Dečani proglašava „kosovskim“ kulturnim nasleđem, pa se to ipak dešava, kaže nekadašnji predsednik Privremenog Izvršnog veća AP Kosovo i Metohija Zoran Anđelković.
Podsećamo, premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti rekao je da bi sa Beogradom trebalo da postoji poseban sporazum koji bi omogućio srpskoj zajednici na Kosovu i Metohiji da učestvuje na izborima u Srbiji, zakazanim za 17. decembar.

Srbi u Australiji će moći da glasaju, ali Srbi na KiM neće

Na taj način, lider Samoopredeljenja, ponavljajući ono što je radio i pred prošle izbore u Srbiji, želi da pokaže da ima moć, da mu je stalo da maltretira Srbe, a da zato neće snositi nikakve posledice i da njegovi sponzori neće na takvo ponašanje ni da ga upozore, navodi Anđelković.
„Tako da Srbi mogu da glasaju u Beču, Cirihu ili Čikagu, ali neće moći da glasaju u Kosovskoj Mitrovici“, konstatuje on.
Prema rečima Stevice Deđanskog, predsednika Centra za razvoj međunarodne saradnje, nije se trebalo ni nadati da će Srbima biti omogućeno da glasaju u sredinama u kojima žive. Tome nas, kaže on, uči prošlost jer isto se dogodilo i pred prošle izbore. Štaviše, tada je bilo najava da će Brisel izvršiti pritisak na Prištinu da omogući glasanje, ali to se nije dogodilo, a Kurti zbog toga nije pretrpeo nikakve sankcije.
Prema rečima Deđanskog, ima nekoliko razloga zbog kojih Aljbin Kurti sprečava organizovanje izbora za srpski parlament i lokalne samouprave na KiM.
„Jedan je da bi izvršio dodatni pritisak na Srbe, da se osećaju nesigurno i više nego do sada, da bi u nekom momentu počeli da napuštaju KiM što bi mu, tako bar misli, rešilo sve probleme u životu. Sa druge strane, želi da demonstrira silu u odnosima sa Beogradom, što je, opet, vrsta provokacije, da bi naterao Srbiju da reaguje tako da bi on dobio vetar u leđa. Treće, time demonstrira da mu ništa nije važno od do sada potpisanog, nikakvo međunarodno pravo, nikakvi dogovori, nego da mora da bude kako on hoće“, smatra on.
Sve navedeno je besmisleno, ali moramo da budemo svesni da će Kurti tako raditi i u budućnosti, dodaje Deđanski.

Dvostruki standardi kolektivnog Zapada

Kurti sprečava organizovanje izbora na KiM, iako dogovor o tome postoji još od 2011. Sada ponavlja stav od pre tri godine - da je uslov za organizovanje izbora sporazum o tome između Beograda i Prištine na osnovu, kako je naveo, poštovanje „suvereniteta i nezavisnosti Kosova".
Ovakav odgovor, Kurti je poslao šefu misije OEBS na KiM Majklu Davenportu. Srpska Republička izborna komisija donela je odluku o osnivanju izbornih komisija za Prištinu, Peć, Goru, Kosovsku Mitrovicu i Gnjilane i, preko Kancelarije za KiM, obratila se misiji OEBS na KiM.
Iz OEBS je stigao odgovor da su obavestili prištinsku vladu i druge relevantne činioce o zahtevu za organizovanjem izbora, ali da im je za to potrebna podrška takozvanih kosovskih institucija.
Iz odgovora OEBS vide se dvostruki standardi kolektivnog Zapada kada je u pitanju KiM, navodi Deđanski.
„To znači da međunarodna zajednica neće da uradi baš ništa. Mi sprovodimo proceduru, po tom pitanju ne mogu da nam zamere ništa – uradimo sve po međunarodnom pravu, dogovoru i zakonima i sada bi trebalo da neko izvrši pritisak na Prištinu. Već nekoliko puta smo videli da oni to neće da urade. Normalo, oni to neće tako reći, već kažu da im je potrebna saglasnost prištinske strane“, objašnjava Deđanski.
Podsećamo, Kancelarija za informisanje u Misiji OEBS saopštila je da je primila pismo kosovske vlade o održavanju izbora na Kosovu i Metohiji kao i da je o uslovima koje je dao tzv. premijer Kosova Aljbin Kurti obavestila Vladu Republike Srbije.
U saopštenju OEBS se ističe da su oni spremni na prikupljanje glasova „isključivo pod istim uslovima kao i ranije“.
„Drugim rečima, samo ako se obezbedi konsenzualno okruženje, ako imamo saradnju sa svim relevantnim vlastima na Kosovu i ako neophodnu bezbednosnu podršku garantuje Kosovska policija“, navodi se u saopštenju OEBS.
Sa druge strane, Aljbin Kurti traži da zahtev za posebni sporazum mora doći iz Beograda dok svaki zahtev srpske strane mora biti zasnovan na „suverenitetu i nezavisnosti Kosova“, u skladu sa članom 2. Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije pod okriljem Evropske unije (EU).
„Ovim uslovima podstičemo Srbiju da pregovara o ovakvom posebnom sporazumu sa Kosovom, realizujući na taj način još jednu obavezu iz Osnovnog sporazuma: da doprinese dobrosusedskim odnosima, zasnovanim na jednakim pravima i međusobnom poštovanju prava birača u inostranstvu“, navodi se u pismu premijera Aljbina Kurtija.
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2023
SRBIJA
Kurti pisao šefu OEBS-a: Srbija da predloži sporazum kojim bi se Srbima na KiM omogućilo da glasa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala