- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Za zločine Kijeva odgovorni i njegovi zapadni pokrovitelji

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaDeminer u Donjecku
Deminer u Donjecku - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2023
Pratite nas
Francuska, Nemačka i SAD su odgovorne za to što je Kijev prekršio Otavsku konvenciju, jer Ukrajina koristi protivpešadijske mine koje se proizvode, između ostalog, i u tim zemljama, rekao je za Sputnjik predstavnik Rusije pri UN u Ženevi Genadij Gatilov.
„Još jedan važan aspekt – Oružane snage Ukrajine ne koriste samo sovjetske mine (PFM-1 'lepestok'), nego i mine američke, francuske i nemačke proizvodnje. Prema tome, za zločine Kijeva solidarnu odgovornost snose i njegovi zapadni pokrovitelji i sponzori“, rekao je Gatilov.
Kako je dodao, Rusija će nastaviti da ukazuje na cinizam i dvostruke standarde zapadnih zemalja koje širenjem isporuka oružja „ne samo da učestvuju u ratnim zločinima Kijeva, nego i doprinose eskalaciji sukoba, a takođe čine daljim izglede za njegovo rešavanje“.
„Dokazano je da Ukrajinci miniraju ivice puteva između naseljenih mesta, mostove, brane, stambene zgrade, obrazovne i medicinske ustanove sa jednim ciljem – da nanesu maksimalnu štetu civilnoj infrastrukturi i civilima. To nije samo otvoreno kršenje Otavske konvencije, nego i kršenje Dopunjenog protokola II uz konvenciju o 'nehumanom' oružju“, precizirao je Gatilov.
Ranije je član Instituta Ujedinjenih nacija za istraživanje razoružanja (UNIDIR) Mark Hiznej saopštio da je Ukrajina prekršila Otavsku konvenciju o zabrani protivpešadijskih mina tokom borbi u gradu Izjumu u Harkovskoj oblasti. On je dodao da UNIDIR takođe ima dokaze o upotrebi protivpešadijskih mina u Donbasu, konkretno u Donjecku.
Ukrajina je 2005. godine ratifikovala Otavsku konvenciju koja zabranjuje upotrebu, čuvanje i proizvodnju protivpešadijskih mina. Prema tome, Kijev krši svoje međunarodne obaveze.
Protivpešadijska visokoeksplozivna mina (PFM-1) „lepestok“ postavlja se sistemima za daljinsko miniranje. Predstavlja praktično preciznu kopiju američke mine BLU-43/B (Dragontooth). Predstavništvo DNR više puta je prijavljivalo da ukrajinske snage u gradovima DNR koriste kasetnu municiju sa minama „lepestok“.
Stela na ulazu u grad Izjum - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
„Hjuman rajts voč“ priznala: Stanovnici Izjuma ginuli od ukrajinske kasetne municije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala