- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Prava zima od kraja decembra: Objavljena prognoza koja predviđa drugačije vreme nego ranijih godina

Mećava - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2023
Pratite nas
Popularni meteorolog Marko Čubrilo objavio je danas svoju dugoročnu prognozu za predstojeću zimu. Najhladniji period trebalo bi da bude od kraja decembra do oko treće nedelje januara, a zima bi mogla da se produži i na veći deo marta uz natprosečne padavine na planinama i prosečne u nizijama.
Čubrilo je na početku analize sumirao očekivane opšte odlike zime pred nama. Zima će, kako piše, biti znatno bogatija padavinama u odnosu na nekoliko proteklih.
„Neobična kombinacija globalnih indeksa (telekonekcija) može usloviti veliku nepouzdanost po dugoročnoj prognozi“, navodi on i nastavlja:

„Početak zime verovatno bez ranog naleta hladnoće. Dok bi početak ozbiljne zime trebalo da usledi u negde oko treće dekade decembra. Najhladniji period verovatno od kraja decembra, pa do oko treće nedelje januara“.

Čubrilo upozorava na „povećanje verovatnoća naglog zagrevanja stratosfere (SSW, sudden stratosferic warming)“ u drugom delu zime, posebno krajem januara što bi za posledicu imalo jači nalet hladnoće u februaru i moguće produženje hladnog trenda vremena veći deo marta.
„Pojava najjačih mrazeva je najverovatnije u prvih dve nedelje januara i sredinom februara. Planine bi mogle imati akumulacije snega iznad proseka, dok bi nizije mogle imati akumulacije oko proseka. Deficit snega u nizijama početkom zime, a moguć suficit u njenom drugom delu“, napisao je Čubrilo.
Celu sezonsku prognozu za zimu Marka Čubrila možete pročitati OVDE.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala