- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Kijev priznaje: Zapad podstiče Ukrajinu na pregovore sa Rusijom

© AP Photo / Daniel ColeKijev
Kijev - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2023
Pratite nas
Kijev je zabrinut zbog toga što neke zapadne zemlje počinju da govore o potrebi održavanja pregovora sa Rusijom na kojima bi moglo da se razgovara o rešavanju sukoba oko Ukrajine, izjavio je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu (SNBO) Ukrajine Aleksej Danilov.

„Ukrajina je zabrinuta zbog toga što su se među pojedinim partnerima intenzivirale diskusije o potrebi održavanja pregovora, konsultacija, sastanaka sa Rusima kako bi se razgovaralo o pitanjima rata u Ukrajini, prekidu vatre i tako dalje“, rekao je Danilov, navodi pres-služba SNBO.

On smatra da je ta tendencija povezana sa tim što se neki saveznici Kijeva plaše Rusije.
Istovremeno, Danilov je upozorio da, ukoliko sada ne dođe do promena u odnosu Zapada prema Rusiji, u roku od 15-20 godina formiraće se „nova osovina“ koja neće uključivati samo Severnu Koreju, Kinu, Iran i Rusiju, nego i neke evropske zemlje.
Takođe je istakao da je svestan „razlika u ciljevima Ukrajine i pojedinih zapadnih partnera“ kada je u pitanju Krim, te da je famozna ideja Kijeva da „vrati“ ruski region „test za Ukrajinu“.
Danilov je dodao da događaji na Bliskom istoku, unutrašnja politička situacija u SAD i drugim zapadnim državama utiču na podršku Ukrajine.
„Polazimo od toga da će se na međunarodnoj areni razvijati teška situacija za Ukrajinu“, ocenio je ukrajinski zvaničnik. On pretpostavlja da će se Ukrajini ubuduće posvećivati manje pažnje zbog predviđanih sukoba u drugim regionima sveta, te da će se u zapadnim zemljama „osećati umor od rata“.
Usled neuspeha Kijeva tokom obećane kontraofanzive, na Zapadu se sve češće govori o potrebi pregovora i teritorijalnim ustupcima Ukrajine. Bivši generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen ranije je rekao da Ukrajini treba da se ponudi da postane članica Alijanse, ali samo u granicama koje kontroliše Kijev. Komentarišući njegove reči, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je ulazak Ukrajine u NATO neprihvatljiv za Rusiju u bilo kom obliku.
Zastave Ukrajine i NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2023
RUSIJA
Kijev odgovorio na predlog da Ukrajina stupi u NATO u zamenu za teritoriju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala