- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Filmsko platno Miće Popovića u Jugoslovenskoj kinoteci

© Foto : Printscreen/YoutubeFilm "Čovek iz hrastove šume" Miće Popovića
Film Čovek iz hrastove šume Miće Popovića - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2023
Pratite nas
Povodom sto godina od rođenja jednog od najznačajnijih srpskih slikara Miodraga Miće Popovića (1923–1996), Jugoslovenska kinoteka priređuje multimedijalnu izložbu „Filmsko platno Miće Popovića”, autorke Irine Kondić, koja će biti otvorena 23. novembra.
Na otvaranju prisutnima će se obratiti reditelj Đorđe Kadijević, direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić, autorka izložbe Irina Kondić i Jovan Popović, sin Miće Popovića.
Obiman i raznovrstan stvaralački opus ovog umetnika obuhvata i njegova ništa manje značajna dela u domaćoj kinematografiji, nastala između 1964. i 1970. godine.
Filmovi „Čovek iz hrastove šume“ (1964), „Roj“ (1966), „Hasanaginica“ (1967), „Delije“ (1968), „Burduš“ (1970) i „Prirodna granica“ (1970), nekada klasifikovani u crni talas, zabranjivani ili na različite načine opstruisani u distribuciji, danas zauzimaju visoko mesto u istoriji srpskog filma.
Reč je o ostvarenjima različite tematike koja se bave moralnim pitanjima, rafiniranom psihološkom studijom likova, a istovremeno poseduju visoko izraženu likovnu estetiku.
„Filmsko stvaralaštvo Miće Popovića predstalja nezaobilazno mesto u sagledavanju istorije našeg filma šezdesetih godina. Njegova umetnička stremljenja sledila su tendencije tadašnjeg novog talasa, dok su istovremeno kreirala vrlo osobenu autorsku poziciju”, izjavio je direktor Jugoslovenske kinoteke, Jugoslav Pantelić.
Izložba sadrži filmske materijale koji se čuvaju u Arhivu Jugoslovenske kinoteke i materijale koje je porodica Popović ustupila Jugoslovenskoj kinoteci.
„Svaki od pomenutih filmova predstavlja izložbenu celinu sa insertima, fotografijama, plakatima, kostimima, rukom pisanim scenarijima, skicama i crtežima“, kaže autorka izložbe Irina Kondić, kustos Kinoteke.
© Foto : Sputnjiku ustupila KinotekaIzložba "Filmsko platno Miće Popovića" u Jugoslovenskoj kinoteci
Izložba Filmsko platno Miće Popovića u Jugoslovenskoj kinoteci - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2023
Izložba "Filmsko platno Miće Popovića" u Jugoslovenskoj kinoteci
Publika će imati priliku da vidi Mićine kameo uloge, tj. pojavljivanje samog reditelja u nekim od filmova, što je bilo svojstveno i slavnom Alfredu Hičkoku.
Svojevrstan omaž Mićinim filmovima, umetničke instalacije postavljene na različito teksturisanim materijalima, ukazuju na strukturalnu slojevitost njegovog slikarstva.
Izložba, između ostalog, naglašava vezu između filmskog iskustva Miće Popovića i slikarstva prizora, pravca u njegovom slikarskom opusu, nastalog kao rezultat tog iskustva.
Slikarsko, filmsko i literarno nasleđe Miće Popovića ostaje nam kao važno svedočanstvo o duhovnoj i intelektualnoj svesti u vremenu u kome je umetnik stvarao.
Program „Filmski maraton“, u okviru novembarskog repertoara Kinoteke, posvećen je Miodragu Mići Popoviću.
Od podneva do večeri 24. novembra u sali „Makavejev“ u Uzun Mirkovoj 1, moći će da se vidi svih pet njegovih igranih filmova koje je snimio za svega nekoliko godina.
Program otvara „Čovek iz hrastove šume“ (1964), a slede „Roj“ (1966), „Hasanaginica“ (1967), „Delije“ (1968) i „Burduš“ (1970).
Mića Popović - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2023
KULTURA
Usud Miće Popovića: Dve slike zbog kojih su izložbu u vreme Tita stopirali - i danas neko ne da
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala