- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

U Rusiji prave udarni dron od recikliranih materijala

© Sputnik / Pavel Lisitsyn / Uđi u bazu fotografijaDron, tehnologija 3D štmapanje
Dron, tehnologija 3D štmapanje  - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2023
Pratite nas
Ruski konstruktorski biro „Spektar“ pravi udarnu bespilotnu letelicu avionskog tipa, a planirano je da se dron štampa na 3D štampaču od recikliranih materijala direktno u zoni specijalne vojne operacije, izjavio je izvršni direktor kompanije Andrej Bratenkov.

„Trenutno sklapamo dron avionskog tipa sa dometom do 30 kilometara. Planirano je da se u decembru izvedu testiranja leta tog prototipa. Pravimo ga za 3D štampanje – na front se dopremi industrijski štampač dimenzija metar sa metar, koji može da stane u bilo koji putnički automobil, i štampaju se letelice“, objasnio je Bratenkov.

Kako je istakao, doneta je odluka da se smanje troškovi tehnologije korišćenjem materijala koji se mogu reciklirati.

„Naš uređaj može da se štampa od plastičnih granula, kao i različitih plastičnih delova – drugim rečima, od materijala koji se mogu reciklirati. Dakle to će biti nešto poput proizvodnje bez otpada“, kazao je stručnjak za ruske medije.

Korisno opterećenje drona iznosiće 10 kilograma. Bratenkov napominje da će nova letelica gotovo u potpunosti biti sastavljena od delova ruske proizvodnje. Od sličnih letelica će se razlikovati po niskoj ceni.
„Postoji veoma mali broj izviđačkih dronova koji su jeftiniji od 1,5 milion rubalja (oko 15.500 evra). Čuo sam samo za uređaj 'Privet-82' koji je pušten u serijsku proizvodnju. Uređaji avionskog tipa koji postoje u Rusiji su veoma skupi – od četiri do 12 miliona rubalja i svi lete u automatskom režimu“, kazao je Bratenkov.
Konstruktorski biro „Spektar“ nalazi se u Novosibirsku. Bavi se razvojem i proizvodnjom bespilotnih letelica, kao i robotskih platformi za specijalnu vojnu operaciju.
Dron strekoza - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2023
RUSIJA
Rusija napravila dron za daljinsko detoniranje mina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala