- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nova raketa koja će pojačati udarnu moć ruske avijacije

© Sputnik / Viktor Toločko / Uđi u bazu fotografijaRuski bombarder Su-24 vazduhoplovnih snaga Rusije
Ruski bombarder Su-24 vazduhoplovnih snaga Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2023
Pratite nas
U Rusiji je projektovana nova avio-raketa koja objedinjuje svojstva projektila koji probijaju armirani beton i visokoeksplozivne municije. Ona ima izrazito efikasan motor koji čini osnovu za dalji rad na toj vrsti municije. Kalibar modela je 80 milimetara.
Novi model rakete namenjen je gađanju kako otvorenih ciljeva, tako i onih koji se nalaze u zatvorenim fortifikacionim objektima i u šumama.
Vojni eksperti navode da će izrada novih nenavođenih avijacionih raketa omogućiti opremanje postojećih modela aviona i helikoptera moćnijom municijom, koja pokriva mnogo širu teritoriju nego prethodni modeli.
„Nova raketa je namenjena preciznijem pogađanju oklopne tehnike, kao i protivničkih snaga koje se nalaze u neprobojnim skrovištima“, navode autori projekta.
Ključna osobenost novog projektila je u tome što njeno korišćenje porazumeva istovremeno ispaljivanje nekoliko vidova municije, kaže vojni pilot, general-major Vladimir Popov.
„To omogućava prilično veliko pokrivanje nekog konkretnog dela teritorije. Bojeva glava rakete je visokoeksplozivna, što doprinosi još većoj površini potencijalnog udara“, navodi ekspert.
On naglašava da je važna osobenost projektila i to što je veoma jednostavan za korišćenje, jer se može primenjivati na prilično širokom spektru letelica, kako aviona, tako i helikoptera.
„Na taj način nove rakete omogućavaju ozbiljnu unifikaciju naše municije u budućnosti, što će uprostiti serijsku proizvodnju raketa. A avijacija dobija po konstrukciji jednostavnu, ali krajnje moćnu raketu, sposobnu da kvalitetno utiče na borbenu gotovost armije“, naglašava Popov.
Nova raketa ima i veliki domet, kao i moćniju bojevu glavu, ističe general-major avijacije Sergej Lipovoj.
„Nova raketa je univerzalna jer ima standardnu municiju kalibra 80 milimetara. Na taj način, ona može da se postavi na sve modele aviona koji imaju odgovarajuće nosače, a takvih letelica u ruskoj avijaciji ima prilično mnogo“, naglašava ekspert.
On dodaje da je još jedna prednost nove municije mogućnost brzog uspostavljanja serijske proizvodnje.
„Posle testiranja u vojsci, za proizvodnju će biti korišćeni kapaciteti koji su korišćeni za proizvodnju ranijih generacija raketa. U skladu s tim, armija gotovo da neće ni osetiti prelazni period“, navodi Lipovoj.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala