- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Naučnici dokazali: Život je na Zemlju mogao da stigne iz svemira

Pogled na Zemlju - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2023
Pratite nas
Astrofizičari sa Univerziteta „Koroljov“ u Samari su, zajedno sa američkim kolegama, teorijski i eksperimentalno dokazali mogućnost pojave organskih supstanci u svemiru, koje su pale na Zemlju zajedno sa meteoritima i stvorile uslove za razvoj života, saopštila je pres služba Samarskog univerziteta.
Astrofizičari smatraju da su rani oblici života morali da sadrže biomolekule u obliku RNK i aminokiselina. Ključnu ulogu u stabilizaciji i kopiranju RNK igraju metalni joni. Savremene ćelije za transport jona kroz membrane koriste posebne proteine, ali su oni preveliki i suviše složeni i teško da su mogle postojati u vreme prvih protoćelija. Naučnici pretpostavljaju da su joni u drevnim ćelijama mogli da se transportuju uz pomoć helatnih agenasa koji su nastali u međuzvezdanom ledu u svemiru i dospeli na Zemlju zajedno sa meteoritima.
„Naučni značaj našeg istraživanja je u tome što su prvi put u svetu organski helati dobijeni u analozima međuzvezdanog leda... Po mišljenju mnogih naučnika, helatni agensi su bili krajnje neophodni za postojanje i razvoj prvih bioloških protoćelija. Ove supstance olakšavaju prenos metalnih jona kroz ćelijsku membranu i na taj način su mogli da učestvuju u katalizi replikacije RNK, odnosno u kopiranju podataka RNK i deobi drevnih protoćelija“, objasnio je jedan od autora istraživanja, docent Katedre za fiziku Samarskog univerziteta Ivan Antonov.
Teorijski deo istraživanja sproveden je na Samarskom univerzitetu, a eksperimentalni deo na Univerzitetu na Havajima u SAD. Antonov je naveo da su proračuni i eksperimenti pokazali verovatan mehanizam formiranja složene organske materije unutar međuzvezdanog leda u dubokom svemiru.
„Ovo fundamentalno proširuje znanje o dostižnom nivou molekularne složenosti organskih molekula u svemiru“, naglasio je stručnjak.
U svakodnevnom životu ljudi se gotovo svakodnevno susreću sa helatnim agensima – oni se koriste u raznim deterdžentima, praškovima za veš, šamponima, kozmetici, kao i za restauraciju arheoloških nalaza, jer lako uklanjaju rđu.
Planeta Zemlja - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2023
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Naučnici otkrili tragove drevnog vanzemaljskog sveta ispod Zemljinog plašta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala