- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Piksijev „ringišpil“ i goleada koju vredi reprizirati /video/

© Tanjug / JADRANKA ILICDragan Stojković Piksi
Dragan Stojković Piksi - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2023
Pratite nas
Kvalifikacije za velika takmičenja su uvek bile zanimljive za fudbalske reprezentacije naše zemlje, pod kojim god imenom se zatekla. Srbija pred sobom sada ima duel sa Bugarskom, a sada već daleke 1996. godine Jugoslavija je na putu ka Mundijalu deklasirala Maltu.
Za Sputnjik piše Dragan Stojić, istraživač u oblasti sportske i političke istorije, autor kapitalnog dela „Povratni pas“.
© FotoDragan Stojić - Povratni pas
Dragan Stojić - Povratni pas - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2023
Dragan Stojić - Povratni pas
U meču igranom za tri boda, naciju i selektora Slobodana Santrača, jugoslovenski igrači su „malteške vitezove“, na meču odigranom u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Francuskoj 1998. godine, rutinski pretvorili u družinu „iz kraja“ naoružanu plastičnim pištoljima.
Ekipa je uskraćena za povređenog Branka Brnovića, narod za direktan TV prenos, samo je lista strelaca produžena, jer smo zabeležili najubedljiviju pobedu u zvaničnim utamicama od raspada SFRJ.
U roku od dva minuta je teško vezati kravatu, nekom i pertlu, a naši su za toliko vremena izveli napad za vođstvo.
Zoran Mirković je nezadrživo prodro po desnoj strani, vešto je izbacio iz igre jednog igrača Malte, pre ulaska u kazneni prostor poluvisoko uputio loptu na pet metara, tamo gde se obično nalazi napadač. Savo Milošević nije uspeo da je zahvati, a gostujući igrači su je samo „kačili“, da bi na kraju Lorens Atard demonstrirao veštinu Lorensa od Arabije na Grenlandu, uistinu slučajno pogodivši s tri metra donji desni ugao svog kolege, kom je falila šaka Šekila O'Nila ne bi li sprečio autogol.
Ono što su svi znali pre početka meča, da su „crveni“ suviše zeleni za „plave“, pa su naši „bojili“ do kraja poluvremena po svom ukusu, s tim što su za nijansu ostajali neprecizni, tako da su Savo Milošević, Dejan Savićević i Dragan Stojković potrošili četkice na neuspešne pokušaje. A onda je štafelaj namestio Predrag Mijatović.
Genije Savićević je blizu centralnog kruga dobio loptu od Stojkovića, u svom stilu „otresao“ čuvara i osvojio dovoljno prostora, na 30. metru od golmana Klueta odigrao udesno svom zemljaku, koji je nastavio kretanje i iskosa sa 7-8 metara prizemnom dijagonalom dozvolio desnoj stativi da odigra ulogu provodadžije spajanjem lopte i mreže za sigurnih 2:0 u 39. minutu. Prvenac MVP-ja Primere u dresu SRJ.
Dejo se pojavljivao u dečjoj emisiji „Fazoni i fore“, očigledno ih je savladao, jer je pred sam odlazak u svlačionicu filigrantski proigrao Stojkovića na suprotnom, levom boku, maestro iz Pasi Poljane ulazi pred gol, zalama jednom, dvaput i kad se i ringišpilu zavrtelo u glavi, neometan, sa 12-13 metara, strahovitim udarcem po sredini gola pogađa mrežu ispod same prečke za trostruki plus naše reprezentacije.
Da je susret okončan tad, svi bi zadovoljni i srećni napustili stadion sem Sava Miloševića. Goleada, a njegovog imena nema na listi strelaca. Ne ide, stvarno.
Zato u fudbalu postoji i drugo poluvreme, u njega udenut 68. minut.
Na centaršut Siniše Mihajlovića sleva, istrčao je Dejvid Kluet, poželeo da loptu prigrli na „petercu“, ali mu se provukla kao ljubavnice kroz ruke Kazanove i Don Žuana, došla do našeg golgetera, koji ju s par metara lagano piknuo preko gol- linije – 4:0
Piksi Stojković se 20 minuta pre kraja Ričardu Buhađeru u kaznenoj zoni vešto podmetnuo, a malteška „lasica“ se upecala na ovo kukavičje jaje i kad je pokušala da ga odnese startom s leđa, sudija Albreht joj je, doduše prestrogo, „stao na rep“, ocenivši da je nepropisno zaustavljen naš kapiten. Penal u korist naše reprezentacije.
Dejan Savićević je preuzeo odgovornost, šutirao iz sve snage visoko, po sredini gola, čak i da je Milorad Kosanović ispred mreže postavio Dambo hobotnicu, pobegla bi nazad, na dno Indijskog okeana, od straha – 5:0 u 70. minutu.
Igrači sa ostrva geografski smeštenog u Severnoj Africi su već bili pečeni poput ftire, Savićević je dodao aditiv koji im nikako nije prijao. Taj dodatak zove se gol.
Siniša Mihajlović je po ko zna koji put u karijeri izveo korner s leve strane, neko od gostujućih igrača se sapleo o nogu našem, lopta se iz šesnaesterca odbija na 17 metara, Genije je primiruje telom, pušta da se odbije od zemlje i lansira je u gornji desni ugao brzinom munje, pa je na semaforu bljesnulo: Jugoslavija 6 – Malta 0, 72. minut igre.
„Malteški vitezovi“ su završili na štitu, naši jedva da su isukali mačeve iz korica.
Onako junački.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala