- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska haubica u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Šojgu visoko ocenio uspehe raketnih snaga i artiljerije u zoni SVO

Pratite nas
Nastavlja se ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini. Ruske snage su protekle nedelje poboljšale svoje položaje na južnodonjeckom pravcu i nanela ogromne gubitke snagama Kijeva u pravcu Donjecka gde je u borbama stradalo najmanje 1.810 ukrajinskih vojnika. Propali svi pokušaji Ukrajinaca da forsiraju levu obalu Dnjepra u Hersonskoj oblasti.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:45 18.11.2023
Šojgu visoko ocenio uspehe raketnih snaga i artiljerije u zoni SVO
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu čestitao je vojnicima Dan raketnih jedinica i artiljerije i istakao njihov doprinos i uspehe u specijalnoj operaciji u Ukrajini.

„Demonstrirajući odvažnost i čvrstinu, posvećenost i vernost dugu, artiljerci i pripadnici raketnih snaga su ispisali mnogo slavnih stranica naše istorije. Danas u okviru specijalne vojne operacije uspešno rešavaju složene zadatke u teškim borbenim uslovima“, naveo je Šojgu.

18:44 18.11.2023
Ruska garda u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2023
RUSIJA
Bivši američki obaveštajac: Zalužni priznao grešku - nemoguće je slomiti volju Rusa
16:11 18.11.2023
Ukrajinske snage su iz drona izbacile bombu na tržni centar u centru Donjecka, rekao je lider DNR Denis Pušilin. Pet osoba je ranjeno.
12:37 18.11.2023
Brifing Ministarstva odbrane Rusije:
Ruska vojska odbila je dva napada ukrajinskih snaga na donjeckom pravcu i tom prilikom likvidirala do 180 ukrajinskih vojnika, uništila pet jedinica vojne tehnike uključujući i jedno američko oklopno vozilo „bredli“. Takođe, ruska vojska gađala je i položaje 22. i 24. mehanizovane brigade ukrajinske vojske u mestima Kleščejevka, Andrejevka i Vajukovkt u Donjeckoj Narodnoj Republici.
Na kupjanskom pravcu ukrajinska vojska izgubila je oko 230 vojnika. Odbijena su dva napada 67. mehanizovane brigade ukrajinske vojske u blizini mesta Sinjkovka u Harkovskoj oblasti. Takođe, gađani su i položaji ukrajinske 43. i 53. mehanizovane i 10. brdsko-jurišne brigade ukrajinske vojske u mestima Ivanovka i Zagorujkovka u Harkovskoj oblasti.
Ruska vojska je na južnodonjeckom pravcu odbila napad ukrajinskih snaga kod Novomihajlovke u Donjeckoj Narodnoj Republici i tom prilikom likvidirala do 70 ukrajinskih vojnika, uništila pet jedinica vojne tehnike uključujući i artiljeriju američke proizvodnje. Ruska vojna grupacija „Istok“ je uz pomoć avijacije i artiljerije odbila napad 79. desantno-jurišne brigade ukrajinske vojske.
Na zaporoškom pravcu ruske snage su odbile četiri napada ukrajinske vojske u poslednja 24 sata. Takođe, naneti su gubici dvema ukrajinskim brigadama u iznosi do 140 vojnika, a uništen je i jedan tenk, dva oklopna vozila i tri vojna automobila. U pitanju su ukrajinske 65. i 118. mehanizovana brigada.
Na hersonskom pravcu ukrajinske snage su izgubile do 75 vojnika, a ruska vojska je u kontraudarima uništila i jedan američki artiljerijski sistem M777, dve haubice „msta-B“.
Ruske PVO snage su za protekla 24 sata oborile dva ukrajinska projektila „neptun“, 20 dronova i pet projektila lansiranih iz američkih sistema „hajmars“. Ruska avijacija, sa druge strane, izvodila je vazdušna gađanja i uništila skladište goriva u Odeskoj oblasti, kao i skladište municije u Dnjepropetrovskoj oblasti. Takođe, gađani su položaji ukrajinske vojske u 102 ukrajinske oblasti. Mete gađanja ruskih snaga bili su i infrastrukturni objekti u Černjigovskoj oblasti na severu Ukrajine.
11:20 18.11.2023
Potopljena dva ukrajinska desantna čamca sa posadama
Ruska vojska uništila je dva ukrajinska desantna čamca sa posadama na hersonskom pravcu, saopštio je neimenovani izvor dobro upoznat sa situacijom u zoni specijalne vojne operacije.
Takođe je rekao i da je ruska vojska likvidirala 24 ukrajinska vojnika u blizini mesta Krinok.
07:49 18.11.2023
Propao pokušaj Kijeva da forsira Dnjepar
Pokušaj ukrajinske vojske da forsira Dnjeoar i da zauzme teritoriju na levoj obali Hersonske oblasti je osuđen na propast, izjavio je šef komiteta za nacionalnu politiku pri hersonskoj Dumi Rustem Nimetulajev.
On je rekao i da kijevski režim ne žaleći svojih građana svojim odlukama ih šalje u sigurnu smrt jer pokušajima da se forsira leva obala Dnjepra ukrajinska vojska trpi ogromne gubitke i u ljudstvu i u vojnoj tehnici.
07:49 18.11.2023
Likvidirana jedinica Azova
Oružane snage Rusije likvidirale su jedinicu ukrajinske brigade Azov (zabranjena u Rusiji), saopštio je načelnik pres centra ruske vojne grupacije „Centar“ Aleksandar Savčuk.
Kako je rekao, ta jedinica je likvidirana u blizini Torskog, a pored 12. brigade za specijalne namene „Azova“, ruska vojska gađala je i položaje 47. mehanizovane brigade ukrajinske vojske i 15. puka nacionalne garde Ukrajine.
Prema preliminarnim informacijama, onesposobljeno je više od 30 ukrajinskih artiljerijskih baterija, dok gubici u ljudstvu Kijeva iznose do 100 vojnika. Takođe, oboren je i jedan ukrajinski dron kod Kremene.
07:49 18.11.2023
Vazdušna opasnost tokom noći u Kijevu i osam ukrajinskih regiona
Vazdušna opasnost proglašena je u Kijevu, kao i u osam ukrajinskih regiona – u Sumskoj, Černjigovskoj, Kijevskoj, Žitomirskoj, Hmeljnickoj, Volinskoj, Ternopoljskoj i Rovnjenskoj oblast, podaci su ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju
Sirene su se oglasile negde posle četiri sata posle ponoći, a za sada nema informacija šta su bile mete gađanja ruskih snaga.
07:49 18.11.2023
Kaver za interaktivnu kartu SVO - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2024
MULTIMEDIJA
Interaktivna mapa na Sputnjiku: Jednim klikom do svih detalja sa linija fronta
07:48 18.11.2023
Likvidirana grupa ukrajinske pešadije
Ruske snage su uz pomoć protivtenkovskih sistema likvidirale ukrajinsku grupu pešadije u blizini Artjomovska koja se kretala prema položajima ruske vojske, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Ukrajinska grupa je uočena uz pomoć dronova, informacija je potom predata jedinici naoružana protivtenkovskim sistemima koji su lansirali raketu i likvidirali ukrajinske vojnike.
Takođe je navedeno i da je jedinica ruske artiljerije D-20 kod Soledara u Donjeckoj Narodnoj Republici likvidirala grupu ukrajinske pešadije. Za sada nije poznato koliko je ukrajinskih vojnika u tim operacijama stradalo.
07:48 18.11.2023
Oboren ukrajinski dron kod Brjanska
Ruske PVO snage oborile su ukrajinski dron koji je leteo iznad Brjanske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Dron je uočen u subotu u ranim jutarnjim časovima, a prilikom obaranja letelice nije bilo povređenih i nije naneta nikakva materijalna šteta.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala