- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Šta sve može kineski „Moćni zmaj“ /video/

© AFP 2023 / WANG ZHAOKineski borbeni avion „Moćni zmaj“
Kineski borbeni avion „Moćni zmaj“ - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2023
Pratite nas
Kinesko Ministarstvo odbrane objavilo je prvi snimak borbenog aviona „čengdu J-20 Moćni zmaj“. Na snimku „nevidljivi“ avion pete generacije demonstrira borbenu gotovost i ispaljuje rakete vazduh-vazduh.
Snimak je objavljen 10. novembra, dan uoči obeležavanja 74 godine od osnivanja vazduhoplovnih snaga Narodnooslobodilačke armije Kine. „Moćni zmaj“ je prikazao sposobnosti izvođenja manevra pri velikoj brzini, točenja goriva u letu, misije pratnje, a prvi put su kamere zabeležile i kako ispaljuje raketu vazduh-vazduh.
Pojedini međunarodni stručnjaci smatraju da je tom prilikom ispaljena raketa kratkog dometa „tanderbolt 10“ ili protivvazdušna raketa „tanderbolt 15“.

Kineski „Moćni zmaj“

Kineski „Moćni zmaj“ razvila je aeronautička korporacija „Čengdu“. Zvanično je uveden u upotrebu kineskog ratnog vazduhoplovstva 2017. godine, što je označilo ulazak Kine u trku stelt aviona pete generacije pošto je azijska sila počela da jača vojne sposobnosti kao odgovor na strategiju obuzdavanja Vašingtona „Okretanje ka Aziji“.
Ovaj borbeni avion je drugačiji od svih letelica koje razvijaju drugi svetski aeronautički giganti.
Vizuelno, najviše podseća na „mikojan MiG 1.44“, perspektivni lovac pete generacije na čijem razvoju se radilo za vreme Sovjetskog Saveza, imajući u vidu sličnu konfiguraciju krila ka zadnjem delu, prednja krila i odeljak za oružje ispod trupa. Taj tip „mikojana“ dizajniran je 80-ih godina prošlog veka i trebalo je da bude uveden u zvaničnu upotrebu sovjetskog vazduhoplovstva 90-ih, ali nikad nije završen zbog raspada SSSR-a 1991. godine.
„Moćni zmaj“ ima dva motora, dugačak je 21,2 metra, sa rasponom krila od 13 metara. Visok je 4,69 metara i težak 17 tona bez dodatnog tereta. Maksimalna težina pri poletanju je 37 tona, kapacitet goriva od 12.000 kilograma, a pokreću ga domaći motori „Shenyang WS-10C“.
Može da nosi do 11 tona naoružanja, sa projektilima i bombama smeštenim u više unutrašnjih odeljenja za oružje i na četiri stuba ispod krila. Maksimalno doseže brzinu od 2.126 kilometara na sat, sa dometom od 5.500 kilometara, borbenim radijusom od 2.000 kilometara, a može da leti na visini od 20.000 metara. Takođe, teško se otkriva na radaru.
Poređenja radi, prema konačnoj verziji prototip, „MiG 1.44“ je bio jednosed sa dva motora, dugačak 19 metara sa rasponom krila od 15 metara i visinom od šest metara. Bez dodatnog tereta bio je težak 15 tona, a maksimalna težina pri poletanju iznosila je 23,5 tone.

Koje oružje može da nosi „Moćni zmaj“

Može biti opremljen širokim spektrom kineskih raketa vazduh-vazduh, uključujući i PL-10 (105 kilograma teškom navođenom raketom sa dometom od 20 kilometara, PL-12 (180 kilograma teškom raketom srednjeg dometa od 70 do 100 kilometara“ i PL-14 (200-300 teškom raketom sa dometom od 300 kilograma).
Za kopnena dejstva, avion može biti naoružan sa LS-6 50 i precizno navođenim projektilima od 100 kilograma. Poseduje elektronski skeniran radar tipa 1475, elektrooptički sistem ciljanja EOTS-86, potpuno digitalizovanu pilotsku kabinu.

Strateški značaj

Stručnjaci za zapada procenjuju da je Kina u prvoj polovini ove godine isporučila između 200 i 250 aviona tipa J-20, kao i da se očekuje da će taj broj do kraja godine rasti. Sa radijusom leta od 2.000 kilometara, „Moćni zmaj“ ima sposobnost da „pokrije“ skoro ceo sporni vazdušni i morski prostor nad Južnim i Istočnim kineskim morem.
Kineski „Moćni zmaj“ je, takođe, u prednosti u odnosu na protivničkog „kolegu“ pete generacije, Lokhidov F-35 koji ima samo jedan motor „Pratt & Whitney F135“.
To znači da, ukoliko se motor ošteti ili pokvari tokom leta, gubitak letelice je praktično zagarantovan, što predstavlja veliku opasnost za borbene avione koje lete nad pomorskim područjima, daleko od nosača aviona ili aerodroma.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala