Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srpski đaci na putu Svetog Save: I devojčice osetile blago Svete Gore

© Foto : Zadužbina svetog manastira Hilandara Panorama Hilandara, pogled na simbol našeg duhovnog i kulturnog identitet
 Panorama Hilandara, pogled na simbol našeg duhovnog i kulturnog identitet - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2023
Pratite nas
Posle saradnje sa Zemunskom gimnazijom, manastir Hilandar ozvaničio je kontakt sa još jednom elitnom obrazovnom ustanovom, Matematičkom gimnazijom. Idemo samo putem Svetog Save, želimo da vratimo prave vrednosti u obrazovni sistem i vaspitanje dece, ističu direktori ovih škola dok đaci koji su bili na Svetoj Gori, kažu da žele tamo da se vrate.
„O Bogorodici Trojeručici sam mnogo slušao, ali taj doživljaj našeg prvog susreta, koji je zaista bio živ, na mene je ostavio upečatljiv utisak. Od tog prvog susreta, znao sam da ću se uvek vraćati Hilandaru“, kaže za Sputnjik maturant Zemunske gimnazije Marko Perić.
On je dva puta bio u manastiru sa drugarima iz škole, nakon što je učestvovao na literarnom konkursu, a ove godine bio je i koordinator akcije koja je pokloničko putovanje, ali i ekskurzija na kojoj su mnogo naučili. „Ove godine sam pisao na temu "Bogorodica Trojeručica, hilandarska igumanija, pomaže manastiru, a može pomoći i meni", opisao sam svoj prvi susret sa Trojeručicom. Taj dodir njenog lika, moj susret sa njom generalno kao majkom, kao hilandarskom igumanijom“, objašnjava maturant.

Treba se vraćati Hilandaru

Marko je i ranije bio u Hilandaru, sa ocem i to dva puta, a učešće na konkursu video je kao mogućnost da ponovo ode u manastir, kako kaže, da bude u gostima Presvete Bogorodice.
„Poručujem svima da se Hilandaru treba vraćati, kako fizički, direktno, odlaskom tamo, tako i vraćati se duhovno, misleno, molitveno, vraćati se poukama koje Hilandar nosi, odnosno, donosi nama kroz svoje trajanje“, kaže maturant Zemunske gimnazije.
Njegova škola literarni konkurs u saradnji sa manastirom organizuje već tri godine, na inicijativu profesora srpskog jezika Boška Milosavljevića.
© Foto : Sputnjiku ustupila Ana MilinkovićUčenice Zemunske gimnazije na pokloničkom putovanju u Grčkoj, koje je za njih organizovao manastir Hilandar
Učenice Zemunske gimnazije na pokloničkom putovanju u Grčkoj, koje je za njih organizovao manastir Hilandar - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2023
Učenice Zemunske gimnazije na pokloničkom putovanju u Grčkoj, koje je za njih organizovao manastir Hilandar

I devojčice osetile blago Svete Gore

Pobeda na konkursu omogućila je putovanje u Grčku i Ani Milinković. Ona kaže da je sve sjajno organizovano, kako se devojke, koje ne mogu na teritoriju Svete Gore, ne bi osetile zapostavljenim. Štaviše, njihovo putovanje bilo je, kaže, nezaboravno.
„Videle smo ostatke manastira Ziga u Jerisosu, gledale film o Hilandaru u 3D verziji, koji nam je tako pomogao. Imale smo osećaj da smo i mi tamo. Imale smo priliku da plovimo oko Svete Gore, videle smo sve manastire koji se nalaze na samoj obali. Celivale smo i mošti svetitelja koje su doneli monasi iz manastira Ksenofonta. Oni su došli na naš brod i pružili nam priliku da i mi devojke osetimo svetinje sa same Svete Gore“, priča nam Ana.
Ona dodaje da su učenice bile i u poseti manastiru Svete Lidije i metohu Hilandara, manastiru Kakovo, gde su ih igumanija i iguman lično dočekali, posvetili im vreme i pažnju.

Zemunska gimnazija na pravom putu

Direktor Zemunske gimnazije Miloš Bjelanović za Sputnjik otkriva da je i škola nedavno ugostila bratiju. Početkom meseca održani su “Dani Hilandara u Zemunskoj gimnaziji” u sklopu obeležavanja jubileja, 165 godina škole i 825 godina Hilandara.
„Deca su tokom gostovanja igumana iznosila svoje utiske. Baš je bilo emotivno. Na kraju je jedna devojčica rekla da ovo putovanje za nju predstavlja duhovno čišćenje. Rekla je, ja nisam nogom kročila u Hilandar, ali moja duša jeste“, kaže Bijelić i dodaje da zna da su na pravom putu, da ovakva saradnja predstavlja čast, jer je Hilandar nešto najvrednije u srpskoj tradiciji.
© Foto : Sputnjiku ustupila Zadužbina HilandaraIguman Metodije i direktorka Matematičke gimnazije, Mirjana Katić, potpisali su Memorandum o saradnji
Iguman Metodije i direktorka Matematičke gimnazije, Mirjana Katić, potpisali su Memorandum o saradnji  - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2023
Iguman Metodije i direktorka Matematičke gimnazije, Mirjana Katić, potpisali su Memorandum o saradnji

I matematičari su duhovna bića

Istog je mišljenja i Mirjana Katić, direktorka Matematičke gimnazije, koja je sa Hilandarom upravo potpisala Memorandum o saradnji. Ona objašnjava da đake ove elitne škole ne interesuju samo prirodne nauke, da su nadareni za mnoge stvari, između ostalog, za pisanje, interesuje ih istorija, muzika, ali i duhovnost.
„Sve stvari koje ne biste očekivali od jednog učenika Matematičke gimnazije. Oni imaju sve to u sebi. Naša deca su svestrana, govore po nekoliko jezika. Potrebna je otvorenost da stvorite mlade ljude, intelektualce koje će interesovati razne stvari. Oni treba da budu obrazovani, u pravom smislu te reči“, objašnjava direktorka zašto je potpisala neku vrstu ugovora sa Svetom srpskom carskom lavrom.
I najbolji učenici Matematičke gimnazije su poslednje tri godine, tokom avgusta, bili gosti Hilandara, ali i nastavnici. Profesori Željko Ležaja i Ivan Stanić, ljudi čija se imena vežu uz svetske uspehe najboljih mladih matematičara, informatičara i fizičara u Srbiji.
„Njihovi utisci, utisci dece i njihovih roditelja, su sjajni. Jedan od učenika, Dušan Beguš, koji je bio pre dve godine sa nastavnikom Ležajom, ove godine je išao sa svojim ocem. Sada studira Braun fakultet u Americi. I on se vratio u Hilandar“.

Hilandarski konkurs i za nastavnike

Katićeva dodaje da saradnja sa manastirom, koja je sada i formalno potpisana, obuhvata sve učenike , ali i zaposlene u Matematičkoj gimnaziji. To znači da na literarnom i konkursu za kratki film o Hilandaru, mogu da učestvuju svi učenici, devojke i momci, i svi nastavnici, muškog i ženskog pola.
© Sputnjiku ustupio Marko PerićPokloničko putovanje i ekskurzija - đaci Zemunske gimnazije, pobednici literarnog konkursa o Hilandaru
Pokloničko putovanje i ekskurzija - đaci Zemunske gimnazije, pobednici literarnog konkursa o Hilandaru - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2023
Pokloničko putovanje i ekskurzija - đaci Zemunske gimnazije, pobednici literarnog konkursa o Hilandaru
„Suština je da pokažu svoju duhovnu stranu, da pišu. Imamo za pisanje vrlo talentovane učenike , ali i zaposlene koji neguju pisanu reč. Imamo talentovane učenike koji za „MG televiziju“, imamo svoj Ju Tjub kanal, prave emisije, snimaju, montiraju. Suština je da se i taj talenat pokaže“.
Direktorka Matematičke gimnazije dodaje da konkurs nema nikakve veze sa tim da li deca pohađaju versku nastavu ili građansko vaspitanje.
„Nikakvih ograničenja nema. Interesuje nas samo put Svetog Save“, zaključuje Katićeva.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala