- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ne raduju se svi Kijevu: Otkriveno koje zemlje ne žele Ukrajinu u EU

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaZastave EU i Ukrajine
Zastave EU i Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2023
Pratite nas
Austrija, Mađarska i Francuska ne žele Kijev u Evropskoj uniji, uprkos preporukama Evropske komisije da se otpočnu pregovori sa Ukrajinom o pridruživanju zajednici, piše portal „EU obzerver“, pozivajući se na evropskog diplomatu.
„Austrija će, nesumnjivo, sprečavati ulazak Ukrajine u EU, ali ona će se kriti iza Mađarske. Uprkos novoj retorici, Francuska u stvarnosti ne želi Ukrajinu u EU, a Nemačka igra ciničnu igru“, rekao je sagovornik portala.
Kako je pojasnio, Berlin se, pod izgovorom širenja EU, zalaže za izmene u sporazumima EU koje bi omogućile zemljama zajednice da donose odluke kvalifikovanom većinom glasova, a ne jednoglasno. To bi, navodno, dalo Nemačkoj „veću vlast“ unutar organizacije i pomoglo bi da se brže reši sudbina ulaska Ukrajine u EU.

„Ali Nemci u stvari ne veruju da će Ukrajina ući u EU“, rekao je diplomata.

Podsećamo, Evropska komisija je preporučila otvaranje pregovora o pristupanju sa Ukrajinom i Moldavijom. Kako je navedeno, da bi postala član Unije Ukrajina mora da završi pregovore o ekonomskoj, političkoj i kulturnoj reformi. Ističe se da rok pristupanja Ukrajine EU zavisi od reformi i principa dodeljivanja članstva "po zaslugama".
Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da Ukrajina „u svakom pogledu“ nije spremna da počne pregovore o članstvu u EU.
Ukrajina i Moldavija su dobile status kandidata u junu prošle godine, kada su im postavljeni zahtevi za formalno otpočinjanje pregovora. U Uniji su više puta priznali da je takva odluka imala više simbolički značaj – da se Kijev i Kišinjev podrže u suprotstavljanju Moskvi.
Zastava EU na trgu u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2023
RUSIJA
Medvedev: Ukrajina i Moldavija će „iscediti“ Evropu ako uđu u EU
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala