Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ambasada Srbije u Nemačkoj: Srbija odlučna da se nikad ne odrekne nasleđa na Kosovu i Metohiji

© Foto : Sputnjiku ustupila Lenka Anastasovski / Manastir Visoki DečaniManastir Visoki Dečani
Manastir Visoki Dečani - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2023
Pratite nas
Što je više pokušaja da se srpsko kulturno-istorijsko nasleđe na Kosovu i Metohiji otuđi od Srbije, to je jača njena odlučnost da ga se nikada ne odrekne, poručila je danas Ambasada Srbije u Nemačkoj.
Na zvaničnom nalogu ambasade na platformi Iks objavljena je fotografija manastira Visoki Dečani uz podsećanje da je u pitanju srpski srednjovekovni manastir koji se nalazi na Uneskovoj listi ugrožene svetske baštine.
Delegacija nemačkih diplomata posetila je u petak taj manastir i razgovarala sa igumanom Savom o izazovima sa kojima se suočava Srpska pravoslavna crkva na Kosovu i Metohiji.
"Razgovor je bio usredsređen na aktuelne izazove sa kojima se suočava Srpska pravoslavna crkva i srpska zajednica na Kosovu", objavio je manastir na društvenoj mreži Iks.
Delegaciju je predvodio politički direktor za jugoistočnu Evropu u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova Mihael Rajfenštul, a zajedno sa njim manastir Visoke Dečane posetili su nemački ambasadori u Prištini, Beogradu, Sarajevu, Podgorici, Skoplju i Tirani.
Manastir Visoki Dečani je, odlukom Komiteta za svetsku baštinu Unesko, stavljen na spisak ugroženih spomenika, a nalazi se i na listi najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi koju je sačinila panevropska federacija za očuvanje kulturnog nasleđa Evropa Nostra.
Manastir je više puta bio izložen direktnim napadima ekstremnih Albanaca, a privremene institucije samouprave odbijaju da sprovedu odluku ustavnog suda u Prištini iz 2016. godine i da kao vlasništvo Visokih Dečana upišu oko 24 hektara zemlje u okolini manastira.
Manastir Visoki Dečani je pod neprekidnom zaštitom međunarodnih snaga Kfora i jedini je verski objekat i spomenik Uneska u Evropi pod vojnom zaštitom, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala