- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Palestinci traže preživele u ruševinama nakon izraelskog napada na Rafu u Pojasu Gaze - Sputnik Srbija

UŽIVO Pet zemalja traži hitnu istragu o ratnim zločinima u Gazi i na Zapadnoj obali

Pratite nas
Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 42. dan. Kako javljaju mediji, u izraelskom napadu dronom u Dženinu došlo je do sukoba u kojem je ubijeno pet Palestinca. Benjamin Netanijahu kaže da čine sve da civilnih žrtava bude što manje. Međunarodni krivični sud saopštio je da je pet zemalja zatražilo istragu o ratnim zločinima u Gazi i na Zapadnoj obali.
Jutros se oglasila i sirijska vojska koja tvrdi da je oborila izraelske rakete ispaljene sa Golanske visoravni ka okolini glavnog grada Damaska. Navodi se da je većina izraelskih projektila presretnuta, ali da su neke izazvale materijalnu štetu, prenosi Rojters. Ambasador Izraela u Moskvi Aleksandar Ben Cvi kaže da je Hamas prekinuo pregovore sa Izraelom o oslobađanju talaca.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:55 17.11.2023
22:26 17.11.2023
Kongres ne može dozvoliti dodatnu vojnu pomoć Izraelu dok se operacija u Gazi nastavlja, izjavio je američki senator Berni Sanders.
"U Gazi je užasna humanitarna katastrofa. Izrael mora sada da zaustavi bombardovanje i dozvoli da ogromne količine humanitarne pomoći, uključujući gorivo, stignu do onih kojima je potrebna. Kongres ne može da usvoji dodatni zakon o potrošnji koji omogućava da se ove akcije nastave", rekao Sanders, prenosi Tajms of Izrael.
22:07 17.11.2023
Američka zvaničnica: U toku je najveći porast antisemitizma poslednjih decenija
Specijalna izaslanica SAD za borbu protiv antisemitizma Debra Lipštat izjavila je danas da se trenutno dešava najveći porast antisemitizma širom sveta u poslednjih nekoliko decenija.
"Spomen obeležja Holokausta oštećena su u Grčkoj, Danskoj, Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama. Molotovljevi kokteli bacani su na sinagoge, uključujući Berlin i Montreal. Jevreji su maltretirani, a na protestima se skandira: Ubijte Jevreje", navela je Lipštat na brifingu za novinare.
Ona je dodala da Vašington pozdravlja mirne proteste u SAD i drugim delovima sveta, ali je istakla da je nedopustivo uznemiravanje Jevreja.
"To nije podrška pravima palestinskog naroda. To je čist antisemitizam. Kada izražavate podršku terorizmu, to podstiče više mržnje, više smrti i više nasilja", rekla je američka zvaničnica.
22:01 17.11.2023
21:27 17.11.2023
Mobilne komunikacije delimično obnovljene u Gazi
Glavne telekomunikacione kompanije u Gazi Paltel i Javal kažu da je usluga u Gazi delimično obnovljena nakon ulaska ograničene količine goriva, prenosi Haarec.
21:19 17.11.2023
Pet zemalja traži istragu o ratnim zločinima u Gazi i na Zapadnoj obali
Tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karim Kan izjavio je danas da je primio zajednički zahtev pet zemalja da taj sud hitno otpočne istragu o ratnim zločinima na palestinskim teritorijama.
Kan je rekao da su zahtev uputile Južna Afrika, Bangladeš, Bolivija, Komori i Džibuti, preneo je Rojters.
MKS već vodi istragu o navodnim ratnim zločinima počinjenim na palestinskim teritorijama od 13. juna 2014. godine.
Kan je rekao prošlog meseca da njegova kancelarija ima nadležnost i
za napad Hamasa na Izrael 7. oktobra, kao i za sve zločine koje je počinio Izrael kao odgovor na taj napad, uključujući bombardovanja Pojasa Gaze.
Izrael nije član MKS i ne priznaje njegovu nadležnost.
MKS može da istražuje državljane zemalja koje nisu članice u određenim okolnostima, uključujući slučajeve navodnih zločina počinjenih na teritorijama država članica.
Palestinske teritorije su uvrštene među članice MKS od 2015. godine.
20:47 17.11.2023
Zamenik predsednika Kneseta pozvao na „spaljivanje Gaze“
Poslanik Likuda i zamenik predsednika Kneseta, Nisim Vaturi, pozvao je na društvenim mrežama na „spaljivanje Gaze“.
„Sva ova preokupacija oko toga da li postoji internet u Gazi pokazuje da ništa nismo naučili. Previše smo humani. Spalite Gazu sada i ništa manje od toga!”, napisao je Nisim Vaturi na mreži Iks nakon što je ratni kabinet odobrio ulaz dva kamiona goriva dnevno kako bi se sprečio kolaps sistema za prečišćavanje otpadnih voda, prenosi Tajms of Izrael.
„Ne dozvolite ulazak goriva, ne dozvolite vodu dok se taoci ne vrate nazad!“, dodao je on.
20:37 17.11.2023
Šolc: Izrael ima pravo da postoji; Erdogan: Hamas je oslobodilačka organizacija
Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas u Berlinu na konferenciji za novinare sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom da je za Nemačku pravo Izraela na postojanje nepobitno, dodavši da nije tajna da Nemačka i Turska imaju različite poglede na sukob u Pojasu Gaze, prenosi Frankfurter algemajne cajtung.
On je dodao da u Nemačkoj nema mesta za antisemitizam, bez obzira na to da li je reč o politički ili verski motivisanoj mržnji prema Jevrejima.
Erdogan je, sa druge strane, opisao Hamas kao "oslobodilačku organizaciju" i optužio Izrael za "genocid" u Pojasu Gaze.
On je pozvao na prekid vatre na Bliskom istoku, dodavši da je uspostavljanje primirja prioritet.
Poručio je da najnoviji događaji pokazuju da je rešenje o dve države iz 1967. godine neizbežno.
Nemački kancelar Olaf Šolc sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom  - Sputnik Srbija
20:27 17.11.2023
20:26 17.11.2023
Izraelska policija: U masakru 7. oktobra na muzičkom festivalu ubijene 364 osobe
Policijska istraga o masakru na muzičkom festivalu Reim 7. oktobra ažurirala je broj smrtnih slučajeva na 364, prenosi Tajms of Izrael navode Kanala 12.
Prethodni broj umrlih u masakru koji je izveo Hamas u Reimu je iznosio 270.
Trenutna procena bezbednosnog establišmenta je da Hamas nije znao za muzički festival uoči masakra, prenosi Kanal 12.
20:24 17.11.2023
Katarski emir, šeik Tamim bin Hamad al Tani razgovarao je danas telefonom o situaciji u Gazi i na okupiranim palestinskim teritorijama sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom i kraljem Bahreina Hamadom bin Isom al-Kalifom, saopštio je katarski emirat.
Bela kuća je sa svoje strane saopštila da je američki predsednik Bajden izneo u razgovoru sa katarskim emirom „neophodnost da se oko 240 talaca oslobodi bez daljeg odlaganja“, saopštila je Bela kuća, piše Tajms of Izrael.
Tokom sinoćnjeg sastanka ratnog kabineta, premijer Benjamin Netanijahu pozvao je Bajdena i zatražio od njega da izvrši pritisak na katarskog emira da poveća broj talaca koji bi bili uključeni u sporazum o kojem Doha pregovara između Izraela i Hamasa, preneo je ranije večeras Kanal 12.
20:23 17.11.2023
20:07 17.11.2023
Lekari bez granica: Od srede ne znamo šta se dešava u bolnici Al Šifa
Međunarodna humanitarna organizacija Lekari bez granica (MSF) saopštila je danas da ne dobija izveštaje o dešavanjima u bolnici Al Šifa u gradu Gaza otkako su u sredu izraelske snage ušle unutar tog bolničkog kompleksa zbog navoda da se u bolnici nalaze pripadnici Hamasa.
MSF je saopštio da je najmanje jedan njihov član unutar bolnice Al Šifa, ali da su kontakti sa njim ''nestalni'', prenosi Gardijan.
''Poslednji put kada smo govorili sa našim kolegama, medicinski radnici su i dalje pokušavali da pomognu pacijentima i raseljenim civilima koji su se krili unutar bolnice Al Šifa, uprkos tome što nisu imali struje, vode ili hrane danima'', navodi se u saopštenju MSF.
19:53 17.11.2023
Policija uhapsila propalestinske demonstrante u Njujorku
Njujorška policija uhapsila je danas propalestinske demonstrante koji su se okupili ispred sedišta kompanije "Njuz korp" koja je vlasnik američke konzervativne televizije Foks njuz i listova Volstrit džurnal i Njujork post.
Okupljeni su uzvikivali "Sramota" i "Foks njuz, ne može se sakriti. Vaše laži prikrivaju genocid", prenosi Gardijan.
Policija je uhapsila i demonstrante koji su pozivali na prekid vatre, a koji su blokirali ulaz u zgradu investicione kompanije " "BNY Mellon"" za koju kažu da snabdeva oružjem Izraelske odbrambene snage (IDF).
19:46 17.11.2023
Netanijahu nagovestio da Izrael ne planira da zadrži trupe u Gazi nakon rata
Premijer Izraela Benjamin Netanijahu ukazao je da izraelska armija (IDF) ne planira da zadrži vojnike u Gazi nakon rata, čak i ako Izrael zadrži bezbednosnu kontrolu nad pojasom u doglednoj budućnosti.
„Nisam siguran da treba da držimo trupe unutra. I u stvari, to nije posebno neophodno jer je veoma malo“, kaže Netanjahu za NPR, prenosi Tajms of Izrael.
Kada je reč o tome ko će upravljati Gazom nakon rata, Netanijahu je rekao da je „potrebna kulturološka promena u bilo kojoj civilnoj administraciji u Gazi“.
„Ona se ne može posvetiti finansiranju terorizma“, rekao je Netanijahu i dodao da Izrael neće moći da prihvati bilo koga ko deli Hamasove ciljeve i učenje palestinske dece da Izrael mora biti uništen.
19:39 17.11.2023
Predstavnik za strane medije izraelske vojske izjavio je da će se gorivo koje ulazi u Gazu koristiti za funkcionisanje mobilnih usluga u Pojasu Gaze, prenose izraelski mediji.
19:29 17.11.2023
Izraelska vojska nastavlja da otkriva podzemnu infrastrukturu Hamasa
Šef južne komande izraelske vojske (IDF) Jaron Finkelman rekao je da je „u poslednjih nekoliko sati u zoni bolnice pronađeno više podzemne infrastrukture Hamasa“.
Prema njegovim rečima, „očigledno je” da je Hamas bio prisutan u svim bolnicama u Pojasu Gaze.
19:14 17.11.2023
U poslednja dva dana umrla 24 pacijenta u Al Šifi zbog nedostatka goriva
U poslednja dva dana 24 pacijenta umrla su u bolnici Al Šifa u gradu Gaza zbog nestanka električne energije izazvane nedostatkom goriva, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja Gaze.
''Ključna medicinska oprema je prestala da funkcioniše zbog nestanka struje'', rekao je danas portparol palestinskog ministarstva zdravlja u Gazi Ašraf al Kudra.
Izraelske specijalne snage nastavile su danas sa pretragom bolničkog kompleksa Al Šifa, nakon što su u sredu rano zaustavile tenkove na glavnoj kapiji kompleksa i ušle unutar bolnice, kako bi pronašli pripadnike palestinske grupe Hamas, koji se navodno kriju unutar kompleksa i tunelima koji se, kako navodi Izrael, nalaze ispod bolnica, prenosi Gardijan
19:06 17.11.2023
Hamas: Broj ubijenih Palestinaca u Gazi dostigao 12.000
U izraelskim napadima na Pojas Gaze stradalo je najmanje 12.000 Palestinaca, saopšto je danas Hamas.
Među ubijenima je i 5.000 dece, prenosi Gardijan.
Pored toga, 3.750 osoba se vodi kao nestalo, uključujući 1.800 maloletnih lica, za koja se veruje da se i dalje nalaze pod ruševinama.
19:04 17.11.2023
Američki zvaničnik koji je dao ostavku: Pomoć SAD služi za ubijanje civila u Gazi
Bivši zvaničnik Stejt departmenta Džoš Pol, koji je prošlog meseca podneo ostavku u agenciji odgovornoj za transfer oružja američkim saveznicima, saopštio je danas da je napustio američko Ministarstvo spoljnih poslova jer nije mogao da podrži slanje oružja za sukob u Pojasu Gaze.
"Podneo sam ostavku 18. oktobra u Stejt departmentu jer nisam mogao da podržim slanje američkog oružja za sukob u Gazi, jer sam znao da će ono biti upotrebljeno za ubijanje hiljada civila. Nisam video nikakvu spremnost da se preispita dugoročna politika koja nije dovela do mira i koja je zapravo potkopala i regionalnu stabilnosti i bezbednost Izraela", napisao je Pol u autorskom tekstu za Njujork tajms.
On je naveo da SAD od 1970-ih godina isporučuju pomoć Izraelu vrednu skoro četiri milijarde dolara na godišnjem nivou.
Istovremeno, prema njegovim rečima, Sjedinjene Države su i glavni sponzor Bezbednosnih snaga Palestinske uprave sa sedištem u Ramali, kojima obezbeđuju obuku i opremu.
"U oba slučaja, obrazloženje za bezbednosnu pomoć SAD je fatalno manjkavo", piše bivši zvaničnik američkog Stejt departmenta.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala