- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

U Americi priznaju: Pentagonu ponestaje novca za naoružavanje Kijeva

© AP Photo / LIBKOSUkrajinska vojska
Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2023
Pratite nas
Američkom ministarstvu odbrane ponestaje novca za naoružavanje Kijeva i popunjavanje istrošenih zaliha svoje vojske, piše američki list „Vol strit džurnal“, pozivajući se na zvaničnike.

„Pentagon sada ima oko pet milijardi dolara sredstava u okviru tekućeg budžeta za nastavak isporuke oružja Ukrajini. Međutim, drugi fond, predviđen za popunjavanje zaliha američke vojske, smanjen je na svega 1,1 milijardu dolara, što znači da su sredstva Pentagona blizu toga da budu istrošena“, piše list.

Takođe se navodi da se Ukrajina suočava sa ozbiljnim deficitom kako municije, tako i vojnika.

„Vojnici i municija su preko potrebni. Ukrajina nema ni jedno ni drugo“, piše list.

Pored toga, „Vol strit džurnal“ piše da Zapad nije u stanju da se takmiči sa Rusijom u proizvodnji oružja. Naime, kako se navodi, zapadni zvaničnici ocenjuju da nijedan sistem naoružanja koji je isporučen Ukrajini nije obezbedio Kijevu značajnu nadmoć na bojnom polju.
Prethodno je predsednik SAD Džozef Bajden potpisao nacrt zakona o finansiranju rada federalne Vlade – plan ne uključuje dodatnu pomoć za Izrael i Ukrajinu. Sada će se to pitanje razmatrati odvojeno. Bajden je u te svrhe zatražio 106 milijardi dolara, ali ta inicijativa nije dobila podršku u Kongresu. Predstavnički dom, gde većinu čine republikanci, glasao je za izdvajanje pomoći samo Izraelu, ali je Senat, koji kontrolišu demokrate, blokirao tu inicijativu.
Ranije je Rusija poslala notu zemljama NATO zbog isporuke oružja Ukrajini. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da će svaki vojni teret, koji sadrži naoružanje za Ukrajinu, biti legitimna meta Rusije. Moskva je isticala da se zemlje NATO „igraju s vatrom“ time što isporučuju naoružanje Kijevu. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je poručio da pumpanje Ukrajine zapadnim oružjem ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat.
Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Prevrat na pomolu? Zelenski se priprema da uhapsi glavnokomandujućeg vojske Ukrajine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala