- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: U Pojasu Gaze i celoj Palestini sada se dešavaju užasne stvari

© AP Photo / Hatem MoussaPalestinci traže preživele nakon izraelskog bombardovanja Pojasa Gaze.
Palestinci traže preživele nakon izraelskog bombardovanja Pojasa Gaze. - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2023
Pratite nas
U Pojasu Gaze i celoj Palestini sada se dešavaju užasne stvari, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

"Ne želim sad da dajem nikakve političke ocene, tamo, u Pojasu Gaze i Palestini, dešavaju se strašne stvari", rekao je on na Međunarodnom kulturnom forumu - Forum objedinjenih kultura u Sankt Peterburgu.

Komentarišući mogućnost da se iskustvo obnavljanja Palmire prenese na obnavljanje kulturnih objekata na Bliskom istoku, Putin je rekao da su za to potrebni određeni uslovi ali da je Rusija u stanju da to uradi.
"Čitav svet je bio potresen vešću da su teroristi uništili legendarnu antičku Trijumfalnu kapiju u sirijskoj Palmiri. A za nas je simbol sama reč 'Palmira', jer severnom Palmirom, građani Rusije to znaju, s vremena na vreme nazivaju Sankt Peterburg u kojem se sada nalazimo", poručio je Putin.
U vreme blokade grada nacistički varvari i njihovi sateliti su pokušali da unište naš grad, dodao je on.
Posle oslobađanja sirijske Palmire 2016. godine, ruski stručnjaci su preduzeli hitne mere za spasavanje spomenika, napomenuo je on.
"Obišli su ruine registrovali svaki fragmente, sačinili unikalni projekat obnove tog spomenika sa liste Unesko i uskoro će sa sirijskim kolegama početi realizaciju", rekao je Putin.
Podsetimo, u maju 2015. godine teroristi DAEŠ-a zauzeli su Palmiru, jedan od najbogatijih gradova kasne antike u oazi Sirijske pustinje između Damaska i Eufrata, čija su arheološka nalazišta na listi svetske baštine Uneska od 1980. godine. Sirijska vojska je uz podršku ruske avijacije oslobodila grad krajem marta 2016. godine, ali je u decembru te godine Palmira ponovo dospela u ruke ekstremista.
Ona je oslobođena od militanata u martu 2017. godine, koji su minirali njen istorijski deo i stambene četvrte. Nakon toga, u roku od mesec i po dana, ruski specijalisti sproveli su razminiranje Palmire.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala