Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Priština ide korak dalje u naoružavanju - hoće li posle dronova dobiti i helikoptere

© AP Photo / Visar Kryeziu Pripadnici bezbednosnih snaga samoproglašene republike Kosovo
Pripadnici bezbednosnih snaga samoproglašene republike Kosovo  - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2023
Pratite nas
Priština bi, kršeći Rezoluciju 1244 i sve dogovore, posle turskih „bajraktara“ mogla dobiti i helikoptere. Tako barem najavljuje ministar odbrane privremenih prištinskih institucija Ejup Maćedonci. General Mitar Kovač veruje da bi nabavka letelica mogla ići preko Hrvatske koja je već obavljala mnoge zadatke u izgradnji tzv. kosovske vojske.
Prvi helikopteri za tzv. Kosovske bezbednosne snage mogli bi da budu kupljeni, kako tvrdi Maćedonci, između 2025. i 2028.godine, a Priština za njih već ima sertifikovane pilote. Prema njegovim rečima, najpre će biti kupljena četiri helikoptera koji će biti multifunkcionalni.

Priština se naslanja na logistiku Hrvatske

Profesor dr Mitar Kovač, general-major u penziji, direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma, za Sputnjik ovu najavu komentariše na sledeći način:
„Namera Amerike da oformi vojsku Kosova nije novina a Amerika je preko NATO pakta uticala preko svojih saveznike da se realizuje takozvana kosovska vojska putem opremanja i obuke svime, pa i u vazduhoplovnoj komponenti. Dobijanje „bajraktara“, navodno za izviđanje, prvi je deo izgradnje te vazduhoplovne komponente. Sada bi Amerika mogla dati „prilog“ u vidu helikoptera "blek hok", istih koje ima Hrvatska, a to po meni nije slučajno,“ kaže Kovač.
Jasno je, dodaje on, da ovo znači da buduće kosovske vazduhoplovne snage treba da budu naslonjene na logistiku koju bi im pružala Hrvatska, odnosno njihovo osoblje i piloti, s obzirom na njihovu dosadašnju saradnju.
„ Hrvatska je u regionalnoj dimenziji jedna od država koja je dobila i imala mnoge zadatke u izgradnji tzv. kosovske vojske", podseća Kovač.
Što se tiče Srbije, koja se nije odrekla Kosova i Metohije niti će se odreći, kako ističe general, ona mora da prati ovakva zbivanja i da ima adekvatan odgovor jer ovi helikopteri nisu samo osmatrački već mogu imati i borbenu upotrebu, ponajviše u delovanju na protivoklopna vozila, što je inače jača strana Vojske Srbije.

Kršenje Rezolucije 1244

Naravno, dodaje naš sagovornik, čak i da ti helikopteri stignu Prištini, to nije veća pretnja za našu vojsku bilo da se koriste u osmatračkoj ili nekoj drugoj varijanti.

„Generalno, problem nije što Zapad i Priština planiraju razvoj te vojske, nego što ne odustaju od političkog cilja - da istraju u priznanju i očuvanju lažne države Kosovo. Dakle, i ovo je donekle potvrda da na Zapadu nema preispitivanja podrške kosovskoj državnosti, iako svi znamo da u skladu sa Rezolucijom 1244 nije dozvoljeno formiranje bilo kakvih oružanih formacija na teritoriji KiM ,“ podseća Kovač.

U tom kontekstu, ovo jeste kršenje i međunarodnog prava i Rezolucije 1244 SB UN.
„Srbija bi trebala da na ovo ima adekvatan odgovor i da o ovome obavesti i UN, i ostale faktore iz međunarodne politike ukoliko želi da povrati pun suverenitet nad Kosovom i Metohijom,“ poručuje Kovač.
Helikopteri "blek hok" su višenamenske transportno – borbene letelice, a mogu se pretvoriti i u borbene helikoptere instaliranjem na njih teških mitraljeza kalibra 12,7 mm ili „Getling“ topova kalibra 30 mm i po potrebi skidajući lanser protivoklopnih raketa „Helfajer“.
Prema nekim procenama, u odnosu na ruski "Mi 17 V5" koji u svom naoružanju ima Vojska Srbija, a koji košta između 20 i 25 miliona dolara, cena za "UH 60 blek hok" iznosi od 38 do 40 miliona po komadu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala