- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Potpisan Memorandum o izgradnji pruge - preko 120 kilometara na sat od Niša do Skoplja

© VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ Peđa VučkovićPotpisan Memorandum o izgradnji brze pruge - 120 kilometara na sat od Niša do Skoplja
Potpisan Memorandum o izgradnji brze pruge - 120 kilometara na sat od Niša do Skoplja - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2023
Pratite nas
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić danas je sa makedonskim kolegom Blagojem Bočvarskim potpisao Memorandum o izgradnji brze pruge od Niša do Skoplja, za koji će dve zemlje zajednički zatražiti sredstva od Evropske unije. Pruga će biti modernizovana i elektrificirana, za brzine od 120 kilometara na sat.
Sporazum je potpisan u prisustvu premijera Srbije i Severne Makedonije Ane Brnabić i Dimitra Kovačevskog.
Premijerka je rekla da potpisani memorandum kao i juče otvoreni sajam „Vinska vizija Otvoreni Balkan“ doprinosi unapređenju odnosa naših prijateljskih zemalja.

"Železnička infrastruktura je prioritetna infrastruktura i po transportnoj strategiji železnički saobraćaj je u ovom trenutku i za Evropu, ali i čitav svet najvažniji saobraćaj jer je ekološki najprihvatljiviji i najefikasniji vid saobraćaja", rekla je premijerka.

Ona je dodala da je Srbija posvećena izgradnji i unapređenju železničke infrastrukture u koju su uložena značajna sredstva.
"Završili smo brzu prugu između Beograda i Novog Sada. Do 2024. godine završavamo i deonicu između Novog Sada i Subotice i imaćemo završenu deonicu od Beograda i mađarske granice. Očekujemo da do kraja 2025. godine i mađarska strana završi svoju deonicu između Budimpešte i granice sa Srbijom. Nastavljamo dalje investicije u saradnji i partnerstvu uz ogromnu finansijsku podršku i kroz grant sredstva i kroz kredite. Nastavljamo da ulažemo i u železnički koridor 10 modernizacijom pruge između Beograda i Niša", istakla je Brnabić.
Premijerka je rekla da je poslednjih nekoliko meseci razgovarano o deonici do Skoplja, za koju je danas potpisan memorandum o saradnji, a da će u narednom periodu biti formirana zajednička radna grupa i definisan jasan akcioni plan.
"Nakon toga investiraćemo i dalje u železnički koridor deset do Skoplja. Nakon toga od Skoplja nastavljamo da razgovaramo i sa partnerima iz Grčke za prugu do Soluna i do Atine, što je za Srbiju od izuzetno velike važnosti. Ukoliko ovo uspemo da uradimo na brz i efikasan način imaćemo i ogromne beneficije i za privlačenje dodatnih stranih direktnih investicija i u Srbiju i u Severnu Makedonijhu, ali i direktno ćemo imati dobar uticaj na BDP od transportnih usluga", pojasnila je Brnabić.
Brnabić je dodala da su Srbija i Severna Makedonija tokom protekle godine zabeležile rekordnu robnu razmenu koja je dostigla milijardu i četristo osamdeset miliona evra.
"Nekih 28 odsto više nego 2021. godine. Ako pogledamo period u poslednjih deset godina robna razmena između Severne Makedonije i Srbije povećana je za 2,4 puta 608 miliona evra na 1,48 milijardi evra, a robni izvoz je porastao 2,6 puta uvoz 2,2 puta", navela je premijerka.
Brnabić je tokom izlaganja pozvala predsednika Vlade Severne Makedonije Dmitra Kovačevskog, koji je prisustvovao potpisivanju Memoranduma, da već od sutra zajedno sa Srbijom krene u promociju Severne Makedonije u okviru specijalizovane svetske izložbe Ekspo koja će se odigrati u Beogradu 2027. godine.

Kovačevski: Brzom prugom preko Niša biće povezani Beograd i Skoplje

Kovačevski je rekao da Memorandum o saradnji u oblasti železnice, potpisan između Srbije i Severne Makedonije, podrazumeva izgradnju brze pruge koja će povezati Beograd i Skoplje, preko Niša.
Kovačevski je rekao da Memorandum o saradnji znači izgradnju pruge visokih performansi.
"Ovaj Memorandum o saradnji se odnosi na liniju koja ima krajnji cilj da poveže Atinu, Solun, Skoplje, Niš, Beograd, Ljubljanu i Salcburg, sa krakom za Budimpeštu. Konkretno, govorili smo o deonici Skoplje-Niš-Beograd i tome da se poveže sa aerodromom u Skoplju. Radi se o pruzi koja treba da se izgradi u dužini od 50 kilometara na teritoriji Severne Makedonije u prvoj fazi", rekao je Kovačevski.
Kako je naveo, namera je da na Koridoru 10 bude izgrađena kompletno nova brza pruga koja će ići od Skoplja do Soluna i potom od Skoplja do Pireja i Atine.
Komercijalna brzina ove pruge će biti najmanje 160 kilometara na čas, najavio je Kovačevski.
"U odnosu na druga pitanja, Koridor 10 je zaista važan za nas. Evropski koridor i njegova rekonstrukcija je neophodna za nas da zadržimo konkurentsku poziciju u regionu i da preko pruge razvijamo ceo region. Ovo je još jedna mogućnost za regionalnu inicijativu u kojoj omogućavemo brz promet roba i usluga, ne samo preko zemalja Zapadnog Balkana, već i preko zemalja Evropske unije", izjavio je Kovačevski.
Premijer Severne Makedonije podsetio je da su, zahvaljujući inicijativi Otvoreni Balkan, ostvarene brojne koristi, poput sinhronizacije i priznavanja odgovarajućih sertifikata, što je dovelo do povećavanja konkurentnosti regiona.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala