- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Izložba starih i retkih kubanskih knjiga u Adligatu

© Foto : Sputnjiku ustupio AdligatIzložba knjiga o Kubi u Adligatu
Izložba knjiga o Kubi u Adligatu - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2023
Pratite nas
Izložba starih i retkih kubanskih knjiga i knjiga o Kubi otvorena je u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“.
Do 1. januara posetioci Muzeja knjige i putovanja u Adligatu imaće priliku da vidi najveću i najznačajniju kolekciju knjiga o Kubi u jugoistočnoj Evropi, kaže predsednik „Adligata“ Viktor Lazić.
Počasna članica Udruženja Adligat postala je kubanska pesnikinja Nansi Morehon (1944) koja je održala i pesničko veče u prepunoj sali „Adligata“.
Lazić ističe da je Nansi Morehon najpoznatija i najprevođenija pesnikinja postrevolucionarne Kube, dobitnica mnogih nagrada i direktorka Centra za karipske studije u Kući Amerike u Havani.
Morehon u pesmama obrađuje teme etniciteta, polova, istorije, politike i afro-kubanskog identiteta. Opisuju kako su se pomešale španska i afrička kultura, stvorivši današnji kubanski identitet i bse pravima žena u kubanskom društvu.
© Foto : Sputnjiku ustupio AdligatKubanska pesnikinja Nansi Morehon u poseti Adligatu
Kubanska pesnikinja Nansi Morehon u poseti Adligatu - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2023
Kubanska pesnikinja Nansi Morehon u poseti Adligatu
Za Kubance Morehom je, prema rečima Lazića, više od pesnikinje - ona im je majka i sestra, neko ko razume svakog Kubanca, njegove dnevne brige i muke, osećanja, ali i sve slojeve istorijskih muka i nepravdi i te kako prisutnih u svakodnevnom životu i psihi svakog čoveka.
Morehon je nedavno boravila u Srbiji, kao gost festivala „Smederevske pesničke jeseni“, na kojem joj je uručen "Zlatni ključ Smedereva".
„Najugledniji pesnici sa svih meridijana dolaze u Smederevo da bi svoje stihove recitovali pred izuzetnom publikom. Za proteklih pedeset godina okupila je više od dve hiljade pesnika iz svih krajeva sveta. Festival je objavio više od četiri stotine knjiga poezije, a festivalske programe je pratilo više od sto hiljada posetilaca. To su rezulatati koje bi poželela bilo koja zemlja, bilo koji grad, bilo koji festival“, naglašava Viktor Lazić.
© Foto : Sputnjiku ustupio AdligatNansi Morehon postala počasna članica Adligata
Nansi Morehon postala počasna članica Adligata - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2023
Nansi Morehon postala počasna članica Adligata
Pre dve godine potpisan je protokol o saradnji Smederevske pesničke jeseni i Adligata i u okviru te saradnje u Adligatov Muzej knjige i putovanja stiglo je oko 200 knjiga sa posvetama koje su festivalu poklanjali značajni pesnici.
„Dogovoreno je da pobednik festivala u Adligatu održi književno veče. Sad velikani svetske poezije nastupaju i u Beogradu pred probranom publikom koja ih voli i razume. Tako je i Nansi Morehon posetila Adligatove muzeje i toliko bila nadahnuta posetom, da je odmah obavestila svoje kolege na Kubi o postojanju ovog projekta i potrebi da se uspostavi dugoročna institucionalna saradnja“, navodi Lazić.
Da bi propratio dodelu nagrade Nensi Morehon, čemu je prethodilo otvaranje Adligatove izložbe knjiga, sa Kube je u Srbiju stigao i ministar kulture ove države Alpidio Alonso Grau.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala