- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Skandalozna akcija iz EU: Zabranom Sputnjika za srpske studente „uvode“ sankcije Rusiji u – Srbiji

© SputnikSputnjik i RT - cenzura
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2023
Pratite nas
Zbog sankcija koje je EU uvela Rusiji, srpski akademci nemaju pristup sajtovima Sputnjik Srbija i RT Balkan. Njima je nemoguće pristupiti sa bilo kog računara koji je u vlasništvu Univerziteta u Beogradu. Niko o ovome nije obavešten, niti je stigao bilo kakav dopis, pa tako ni u samom Rektoratu za ovo nisu znali.
Kompjuteri koji pripadaju Univerzitetu umreženi su preko Akademske mreže Republike Srbije (AMRES) koja povezuje više od 300 naučno-istraživačkih i obrazovnih institucija i više od 150.000 korisnika.
To je javna informaciono-komunikaciona ustanova koja obezbeđuje pristup i korišćenje interneta u zemlji, kao i vezu sa nacionalnim i internacionalnim mrežama za obrazovne i naučno-istraživačke organizacije. Osnovala ju je Vlada Republike Srbije radi izgradnje i razvoja naučno-istraživačke mreže u Srbiji. Svi računari koji se koriste u obrazovno-naučne svrhe, dakle, imaju zajedničko „čvorište“ i svima njima je onemogućen pristup sajtovima Sputnjik Srbija i RT Balkan.
Odluku o cenzurisanju ovih sajtova nije doneo niko iz AMRES-a, niti iz Srbije uopšte. Ona je potekla iz Evropske akademske mreže (GEANT) i o njoj niko u Rektoratu, pa ni u Srbiji nije bio obavešten.

Protivpravno, nemoralno i potpuno evropski

© Sputnik / Radoje PantovićAdvokat Branislav Tapušković i profesor Branko Rakić
Advokat Branislav Tapušković i profesor Branko Rakić - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2023
Advokat Branislav Tapušković i profesor Branko Rakić
Profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu Branko Rakić, ovo ocenjuje kao nečuven, protivpravan i nemoralan čin, koji udara direktno na svima zagarantovanu slobodu informisanja.
"Postoji sloboda informisanja koja bi trebalo da se poštuje i koja je zagarantovana kako našim Ustavom, tako i međunarodnim dokumentima, tako da je ovo nešto što je i pravno i moralno i sa tačke gledišta interesa građana nešto što apsolutno nije u redu Naša zemlja, srećnom, nije, a nadam se i da nikada neće, da uvede sankcije bilo koje vrste Ruskoj Federaciji. Ako postoji ograničenje u mogućnosti da se preko sistema elektronskog povezivanja koji se koristi na Univerzitetu pristupi informacijama Sputnjika, onda ja jedino mogu da pretpostavim da se radi o nečemu što je u „evropskim rukama“, izjavio je za Sputnjik profesor Branko Rakić.
On napominje da Univerzitet u Beogradu, uprkos brojim pritiscima, uspeva da zadrži profesionalan, naučni i nepristrasan stav kada je reč o saradnji sa naučnicima i istraživačima iz Ruske Federacije.
CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/Julian Nyča / Kapetan Mišino zdanje gde se nalazi Rektorat Univerziteta u Beogradu
Kapetan Mišino zdanje gde se nalazi Rektorat Univerziteta u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2023
Kapetan Mišino zdanje gde se nalazi Rektorat Univerziteta u Beogradu

"Znam da je Univerzitet u Beogradu pod različitim pritiscima zapadnih ambasada i sličnih struktura koje traže prekid nekih oblika saradnje, čemu, naravno, Univerzitet pruža otpor. Pravni fakultet, primera radi, održava sve dosadašnje veze. Baš smo nedavno imali i konferenciju sa jednim ruskim Univerzitetom i naša saradnja se ni u kom smislu ne prekida", rekao je on.

Iz AMRES-a ističu da niko nije doneo nikakvu odluku o suspenziji ovih domena, već je evropski GEANT to učinio u okviru šestog paketa sankcija EU Rusiji. U njihovom saopštenju piše da su „u obavezi da blokiraju ruske naučne institute“, ali su, izgleda, svoja ovlašćenja samostalno proširili i na srpske naučne institute, zabranjujući našoj javnosti da se informiše putem ruskih medija.
© SputnikKoje države su uvele sankcije Rusiji
Koje države su uvele sankcije Rusiji - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2023
Koje države su uvele sankcije Rusiji
„AMRES ne suspenduje, ne blokira i ne filtrira navedene domene RT Balkan i Sputnjika, tako da ne postoji postupak, procedura ili praksa kojom AMRES vrši ili bi vršio navedene radnje. Ne dobijamo informacije i zahteve o sankcionisanju bilo kog domena od strane GEANT-a, niti sprovodimo odluke o sankcionisanu domena GEANT-a, niti postoji regulativa u tom smislu“, rekli su iz Akademske mreže Republike Srbije.
Iz AMRES-a su za Sputnjik potvrdili i to da se već radi na otklanjanju ove prepreke. U saradnji sa IT sektorom RT Balkana i Sputnjika, traži se mogućnost kako bi se, potencijalno putem Telekoma, pružila mogućnost srpskim akademcima da se slobodno informišu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala