- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zapad priznao poraz u sankcionom ratu protiv Rusije

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaPogled na moskovski Kremlj
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2023
Pratite nas
Evropska komisija značajno je poboljšala prognoze vezano za BDP Rusije u 2023. godini i očekuje rast od dva odsto, iako je na proleće predviđan pad od 0,9 odsto, navodi se u zvaničnom dokumentu na sajtu organizacije.
„Rusija je uspela da preusmeri većinu svog izvoza, pogotovo robe, u Kinu, Indiju i druge zemlje“, konstatuje Evropska komisija.
Pored toga, poboljšale su se prognoze i za sledeću godinu – sa 1,3 odsto na 1,6 odsto. S obzirom na sankcije bez presedana koje je Zapad uveo protiv Rusije, čak i blagi plus je pobeda, piše list „Komsomoljska pravda“.
Kako se navodi, „protivotrov“ koji je pronašla ruska Vlada je ogroman budžetski podsticaj. U suštini, država je postala glavni investitor u zemlji. Najosetljiviji privredni sektori podržani su programima olakšica i subvencijama.
„Osnovi pokretač ekonomije danas je državna potrošnja. Postoji velika potražnja za svime. Pored toga, isplaćuju se prilično velike sume (učesnicima u specijalnoj operaciji i njihovim porodicama). Zbog toga se aktivira potrošnja i kupovina nekretnina. Oseća se efekat priliva tog novca“, objašnjava Mihail Koroljuk, šef odeljenja investicione kompanije„IFK Solid“.
Kako dodaje, „lokomotive“ u industriji su građevinarstvo, industrija, metalurgija, transport robe, banke i poljoprivredni sektor. Dolazi do restrukturiranja logističkih tokova i supstitucije uvoza.
Po rečima potpredsednice Vlade Rusije Tatjane Golikove, nezaposlenost u zemlji iznosi svega tri odsto. Poređenja radi, početkom 2000-ih bila je preko 10 odsto. Prema podacima ruske službe „Rosstat“, u prvoj polovini ove godine nominalne zarade su porasle za 12,7 odsto, a realne za 6,8 odsto.
Ruske vlasti očekuju još veće pokazatelje rasta BDP-a. Ministar ekonomskog razvoja Maksim Rešetnjikov je rekao da će rast BDP-a 2023. godine iznositi tri odsto. Kako je istakao, rast ekonomije praćen je rastom realnih prihoda stanovništva, napredovanjem industrije, posebno povećanjem proizvodnje i porastom investicija. Zvanična prognoza Ministarstva za ekonomski razvoj pretpostavlja rast BDP-a na kraju 2023. godine od 2,8 odsto. Rešetnjikov je naglasio da je privreda prošla najtežu fazu – oporavak.
Evropski parlament je prošle nedelje usvojio rezoluciju, navodeći da se sumnja u efikasnost antiruskih sankcija, pozivajući Savet EU i Evropsku komisiju da što pre promene ovu situaciju.
U nastavku pogledajte novu epizodu emisije „Moj pogled na Rusiju“:
Rublja i dolar - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2023
RUSIJA
Šta sve možeš u Moskvi za jedan dolar – kad si sa Zapada /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala