Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Završeni pregovori u Briselu - bez trojnog sastanka

© Sputnik / Alexey VitvitskyZastava EU u Briselu
Zastava EU u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2023
Pratite nas
Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak sastao se danas u Briselu sa delegacijama Beograda i Prištine, a sastanci su završeni bez trojnog sastanka koji je bio najavljivan. Lajčak se najpre sastao sa delegacijom Beograda koju je predvodio direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, a glavna tema bila je izrada Statuta ZSO.
Sastanak je trajao duže od dva sata, a kako javlja Tanjug, paralelno su održani i zasebni sastanci eksperata na kojima se razgovaralo o nestalim licima i o energetici.
Nakon sastanka sa delegacijom Beograda Lajčak se sastao sa glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem sa kojim je razgovarao nepuna dva sata.
Podsetimo, delegacija Beograda predvođena direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem, doputovala je sinoć u Brisel gde će se održati nova runda dijaloga sa Prištinom pod posredstvom EU.
U Petkovićevoj delegaciji je tim od 18 eksperata, što je najveći broj eksperata koji dolazi do sada, a reč je o ljudima koji su najbolje pripremljeni za razgovore o svim predviđenim temama, o Statutu ZSO, energetici, nestalima, javio je dopisnik Tanjuga.
Petković je ranije ove nedelje rekao da je Beograd prihvatio poziv specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da se nastave razgovori dve strane u Briselu, na kojima će tema biti tekst Statuta ZSO.
„Naša strana vrlo pripremljeno ide i sa posebnim timom eksperata gde ćemo razgovarati o tekstu statuta ZSO što je prvi konkretan korak u pravcu formiranja Zajednice Srpskih opština“, rekao je Petković i dodao da razgovori o statutu ZSO treba da daju odgovore na koji način će se rešiti brojna važna pitanja koja se odnose na ZSO.
Poslednji put dve strane su bile u Briselu 26. oktobra i tada su održani odvojeni sastanci predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija sa predstavnicima EU.
Da li je Kurtijeva poruka upućena iz Pariza da Srbija mora da prizna Kosovo i defakto i de jure poziv na nove sukobe – pogledajte u emisiji „Svet sa Sputnjikom“:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala