Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Snežana Paunović: Socijalisti ne menjaju partnera – sa SNS branimo neutralnost i celovitost Srbije

© Sputnik / Dejan SimićSnežana Paunović
Snežana Paunović - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2023
Pratite nas
Opredeljenje SPS je da vodimo Srbiju putem neutralnosti naspram svega što se dešava u svetu, da se bavimo sopstvenim nacionalnim interesom i očuvanjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta. U tom kontekstu, nećemo menjati partnera, jer SNS ima apsolutno iste ideje i državotvorni pristup problemima sa kojima se Srbija suočava. Tu nema dileme.
To kaže za Sputnjik Snežana Paunović, dosadašnji šef poslaničke grupe SPS i visoki funkcioner te partije koja na izbore izlazi na listi „Ivica Dačić – premijer Srbije“.
Mnogi ipak sugerišu da biste upravo vi, po tradiciji, mogli da budete jezičak na vagi i da eventualno promenite političku stranu i koalicionog partnera. Koliko je to realno?
- U Srbiji je sve realno iako se čini primarno nemogućim ali hoću da srušim veštački stvaran mit da su Socijalisti „promiskuitetna“ partija koja stalno menja strane. Kao državotvorna stranka pravili smo nelogične, često neočekivane koalicije, bili smo u obavezi da oslušnemo šta je ono što građani Srbije hoće - a 2008. su želeli demokrate, a 2012. Tomislava Nikolića. Sada ostajemo sa SNS.
SPS nije bila za vanredne parlamentarne izbore – da li je to možda i razlog što je i ime izborne liste ostalo isto - "Ivica Dačić - premijer Srbije" i da li su njegove šanse ovog puta veće da zauzme premijersku fotelju?
- Imamo lidera koji zna šta znači biti premijer i kako se taj posao radi i od njega ne postoji bolji za tu funkciju. Na prošlim izborima SNS je dobio veće poverenje građana, mi smo bili manjinski partner koji ne mora nužno i nije dobio premijersko mesto. Socijalisti se mogu ponašati samo u onom kapacitetu kojim raspolažu. Ne mislim da je Ana Brnabić loše radila svoj posao, naročito ne pod unutrašnjim i spoljnim pritiscima koje je trpela na dnevnom nivou.
Šta je za SPS dobar izborni rezultat?
- Očekujemo pobedu. Mi učestvujemo kao stranka koja je nekada u ovoj zemlji imala apsolutnu vlast i tu ambiciju imamo i dalje ali to zavisi od poverenja građana. Sada se nismo kandidovali da budemo na nižem nivou nego što smo bili i sigurna sam da se to neće ni dogoditi.
U vladi ste koja podržava evropski put - ima li Srbija alternativu naročito sada kada nam iz EU traže defakto priznanje takozvane države Kosovo?
- Uvek postoji alternativa. Sticajem okolnosti posle 5. oktobra nismo ostali na vlasti zbog optužbi da smo želeli da izolujemo Srbiju. Građani su izabrali taj put, a SPS je na putu očuvanja srpskog identiteta i države uz apsolutno uvažavanje volje građana ove zemlje. Određene političke grupacije članstvo u BRIKS-u koriste kao ozbiljnu obmanu građana, jer se formati EU i BRIKS-a drastično razlikuju. Mi nemamo razloga da se odreknemo naših iskonskih prijatelja koji pred SB UN kažu da je Kosovo i Metohija naša južna pokrajina, a tu su pre svih Rusija i Kina. S druge strane, ne možemo da kažemo da se drastično promenio odnos SAD ali moramo da odvojimo državni stav od američkih plaćenika. Kosovo je dobilo nezavisnost od krvavog novca trgovine organima i narkoticima. Zapadni lideri koji su nam presudili 1999. i danas imaju materijalne benefite, ali to ne može da se smatra grehom cele EU. Često čujem kako je ova vlast napravila grešku i kako pregovore treba vratiti u UN – radovaću se kada budem čula kako to uraditi kada smo ih upravo mi odatle izmestili. To što EU traži priznanje je sasvim nevažno, naše opredeljenje puta u Evropu je prirodno, jer tamo pripadamo. To, međutim, ne znači da je bilo ko iz SPS spreman da u bilo kom trenutku po cenu priznanja Kosova i Metohije kao kvazitvorevine i nezavisne države uđe u EU. To je apsolutno neprihvatljivo. Verujem čvrsto da takvog nema ni u SNS, a ni u patriotskom bloku ali u Srbiji sigurno ima.
Mnogi ovoj vlasti zameraju to što iznova pristaje na nove uslove sa Zapada koji su u vezi sa pregovorima u Briselu. Da li biste zauzeli drugačiji državni stav da ne morate da delite mišljenje sa partnerima - da li biste povukli jasnije crvene linije?
- Kada smo imali jasne crvene linije onda smo imali bombardovanje. Treba biti pošten prema svima. Crvene linije SPS bile su apsolutno ne svemu što nije sastavni deo Srbije i onda smo dobili sankcije, 78 dana bombardovanja, hapšenje predsednika ove zemlje, pa ako hoćete i njegovo ubistvo u Hagu. Dakle, crvene linije Srbije su skupe i plaćaju se glavom. Nažalost, oni koji su nas ucenjivali tada, rade to i danas. O Briselskom sporazumu i ZSO moramo da razgovaramo i niko ne kaže da su oni laki, a težnja da se završe što pre jasno pokazuje da smo mi u pravu. Sve i da formiraju ZSO, a znamo da neće, ostaje otvoreno pitanje za samozvanog lidera velike Albanije Aljbina Kurtija – kako planira da obezbedi povratak za 240.000 raseljenih Srba? Pregovori nisu politika uzmicanja, a alternativa je da povučemo drastične poteze za koje niko na političkom nebu Srbije nije spreman niti bi to bilo mudro. Nikada nije pametno oružanim sukobom doći do rešenja, jer gledajući šta se dešava i u Ukrajini i u Gazi ljudske žrtve ne treba da se dogode. Ljudi koji na KiM svakodnevno trpe teror su heroji ovog doba, odlučili su da po svaku cenu stanu kao branik Kurtiju i verujem da ovo stanje neće dugo trajati.
Stranačko nebo prepuno je zvezda koje nisu deo ni jednog sazvežđa, da li SPS vidi neku stranku danas koja bi evenutalno nakon izbora mogla da vam se pridruži?
- Nemamo razlog da s tog političkog neba skupljamo „zvezdice,“ jer smo mi više od tri decenije negovali zvezde. Politički smo ih edukovali, gradili i stvorili odgovorne političare i zato nismo u poziciji da moramo u „lov na zvezdice“. Mučno je sarađivati sa ljudima koji nemaju ideje i koji su samo kritičari, na jako važne teme u proteklom periodu nismo čuli nijedan konkretan predlog dok s druge strane sa SNS imamo jako dobru komunikaciju.
Bila je najavljena poseta lidera Ivice Dačića Moskvi. Možemo li da očekujemo će se on videti sa Sergejom Lavrovom pre izbora?
- Ne smem da budem optimista na tu temu, ne zato što Dačić ne bi želeo da se vidi sa svojim, pre svega, prijateljem, već zato što kampanja traži njegovo prisustvo u Srbiji. Uverena sam, međutim, da će se susresti ako nađe vremena, jer imaju o čemu da razgovaraju. Nije tajna odnos SPS prema Rusiji kao što nije tajna ni da smo im 1999. verovali više nego što smo imali razloga u vreme Borisa Jeljcina. Da smo imali sreće da imamo Vladimira Putina verovatno bi istorijski tok bio drugačiji. Nismo neko ko će se odreći svog prijateljstva sa čelnicima Jedinstvene Rusije koji upravljaju tom zemljom. To nije jeres, a onaj ko to misli neka sa tim i živi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala