- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Prvi zoološki vrt na svetu nastao je pre više od 5.000 godina

© AP Photo / Egyptian Ministry of Tourism and AntiquitiesPloča iz rimskog doba ispisana demotskim pismom i hijeroglifima.
Ploča iz rimskog doba ispisana demotskim pismom i hijeroglifima. - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2023
Pratite nas
Arheološka iskopavanja u Hieraknopolisu su pokazala da je u starom Egiptu postojao zoološki vrt pre više hiljada godina.
Hieraknopolis je bio glavni grad Gornjeg Egipta, tokom preddinastičkog perioda, ali i mesto prvog zoološkog vrta.
Arheolozi su otkrili 112 životinja 2009. godine u Egiptu. Pronađeni su slonovi, divlje mačke, babuni, antilope i nilski konji, iz 3.500-te godine pre nove ere.
Istraživači smatraju da je zoološki vrt bio privatnom vlasništvu gde su sahranjeni vladari i članovi njihovih porodica, zajedno sa slugama, od kojih su neki žrtvovani. Egzotične životinje su bile sahranjene na elitnom groblju gde i njihovi vlasnici, navodi portal Sve o arheologiji.
Životinje su držane u zatočeništvu, u zoološkom vrtu kakav danas ne viđamo, jer im je uskraćivana sloboda većeg kretanja. Kod babuna, divlje mačke i nilskog konja pronađeni su tragovi preloma kostiju. Možda je to bila kazna za „loše“ ponašanje. Povrede su nastale dok su bili u zatočeništvu.
„Većina patologija su zarasli prelomi nastali od silovitih udaraca, a čini se da je manji deo povezan sa vezivanjem. Ovi uslovi ukazuju na to da su životinje držane u zatočeništvu duži vremenski period nakon što su uhvaćene“, navodi se u radu iz 2015. godine.
Pored toga što se tu radi o prvom, nehumanom, zoološkom vrtu, zanimljivo je to što su životinje dobile poseban tretman u smrti. Neke su bile prekrivene platnom, ili zatrpane raznoraznim artefaktima. Slon je bio sahranjen u ležećem položaju na prostirci od trske i prekriven platnom.
Vođa iskopavanja, dr Rene Fridman, rekla je da je ovaj zoološki vrt zapravo trebao da pokaže ljudsku moć nad životinjama i da su nedužna stvorenja žrtvovana nakon smrti vladara.
Postojao je duhovni aspekt, jer se verovalo da će vladar, kontrolišući životinje, otelotvoriti njihovu fizičku snagu i uzeti je kao svoju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala