- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

NATO pokušava da uništi sistem bezbednosti na Pacifiku

© AFP 2023 / JONATHAN NACKSTRANDDva vojna broda NATO-a na vojnim vežbama u Norveškoj
Dva vojna broda NATO-a na vojnim vežbama u Norveškoj - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2023
Pratite nas
Severnoatlantska alijansa pokušava da rasporedi svoje snage i infrastrukturu u azijsko-pacifičkom regionu, izjavio je zamenik ruskog ministra odbrane Aleksandar Fomin.
"U poslednje vreme bilo je aktivnih pokušaja da se vojni potencijal NATO-a rasporedi u azijsko-pacifičkom regionu. Pod izgovorom "nedeljivosti bezbednosti evroatlantskog i indopacifičkog regiona", zapadne zemlje, u stvari, raspoređuju ovde svoje snage i infrastrukturu“, rekao je Fomin na 10. samitu SMOA Plus (zajedničke međunarodne antiterorističke vojne vežbe država ASEAN i partnera), koji se održava u Džakarti.
Istovremeno je napomenuo da „aktivnosti Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Holandije i Italije, članica NATO, vode ka militarizaciji regiona i izazivaju trku u naoružanju“.
"Ove zemlje povećavaju prisustvo svojih pomorskih i vazduhoplovnih snaga, povećavaju regularnost i obim multilateralnih vojnih vežbi. Tokom manevara se uvežbavaju scenariji odvraćanja i protivdejstava. Istovremeno, nema realnih vojnih pretnji za bezbednost ovih evropskih država“, naveo je zamenik ministra odbrane Ruske Federacije.
Prema njegovim rečima, pokušaji jednog broja zemalja da formiraju vojne blokove u azijsko-pacifičkom regionu uništavaju postojeći efikasan sistem bezbednosti u regionu.
"Postojeća bezbednosna arhitektura u azijsko-pacifičkom regionu je dokazao svoju efikasnost. Pokušaji da se ovde formiraju vojni blokovi po analogiji sa NATO-om, uništavaju ovaj sistem“, rekao je Fomin.
On je izrazio mišljenje da će novi blokovi koji se stvaraju, kao što su Kvad, AUKUS, Azijsko-pacifička četvorka i drugi blokovski mehanizmi, uvesti u azijsko-pacifički region „nove izazove i pretnje sa kojima se Evropa danas suočava“.
Fomin je takođe primetio da „vojno-biološke aktivnosti Sjedinjenih Država uzimaju maha, u okviru kojih je stvorena čitava mreža laboratorija u nizu zemalja azijsko-pacifičkog regiona“.
„Slične američke laboratorije u Ukrajini funkcionisale su uz pomoć onih evropskih država koje danas traže da se pridruže mehanizmima ASEAN plus“, rekao je Fomin.
"Uočavamo pokušaje Vašingtona i njegovih saveznika da iskoriste pitanja klimatskih promena i vanrednih situacija za sprovođenje takozvanih humanitarnih intervencija. Ranije su koristili oružane snage u trećim zemljama za zaštitu ljudskih prava", rezimirao je zamenik šefa Rusko vojno odeljenje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala