- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva upozorava: Odnosi sa Amerikom mogu biti prekinuti u svakom trenutku

© AFP 2023 / Joel SagetMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2023
Pratite nas
Rusko-američki odnosi postali su izuzetno zategnuti i postoji rizik da budu prekinuti svakog trenutka – krivicom Vašingtona, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

„Usled tektonskih geopolitičkih promena koje menjaju odnos snaga na svetskoj sceni, Vašington se opsesivno fokusira na globalno obuzdavanje Moskve i Pekinga, a na kraju čitave svetske većine koja se ne slaže sa svetskim poretkom, zasnovanom na pravilima, koji nameće Zapad“, navodi se u saopštenju povodom 90. godišnjice obnavljanja diplomatskih odnosa Rusije i SAD.

Kako je konstatovano, to je glavni uzrok najdublje krize kroz koju sada prolaze odnosi dve zemlje.

„Krivicom Vašingtona, koji se naoružao neobuzdanom rusofobijom, odnosi su postali izuzetno zategnuti i rizikuju da budu prekinuti u svakom trenutku. To nije izbor Rusije, ali neodgovorni potezi SAD, koje pogoršavaju situaciju, uključujući doktrinarno postavljen zadatak da Moskvi nanesu 'strateški poraz' mogu da dovedu do katastrofalnih posledica“, navodi rusko Ministarstvo.

Ističe se da je glavni uzrok duboke krize između zemalja pogled na svet američke političke elite koja je preuzela „uzde moći“ 1990-ih, 2000-ih godina, kao i nesposobnost današnjih političara i stručnjaka da adekvatno procene procese u Rusiji nakon 1991. godine.
„Ti američki krugovi pokazuju da su uzaludno i apsurdno fokusirani na 'promenu režima' i organizovanje nemira u Rusiji, u šta se ulažu značajna sredstva. Međutim, današnja godišnjica je ipak povod da se prisetimo pozitivnog istorijskog iskustva naših zemalja, kada je saradnja građena na osnovu poštovanja i uzajamnog uvažavanja interesa. Upravo su ti principi bili temelj sporazuma o obnavljanju diplomatskih odnosa iz 1933. godine i u potpunosti su relevantni i u trenutnoj, bez presedana teškoj, situaciji“, zaključuje ruska strana.
U nastavku pogledajte najnoviju epizodu emisije „Moj pogled na Rusiju“:
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2023
RUSIJA
Lavrov: Amerika pati od kompleksa više vrednosti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala