- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ko je izgradio podzemnu tvrđavu ispod najveće bolnice u Gazi?

© AFP 2023 / BASHAR TALEBBolnica Šifa u Gazi
Bolnica Šifa u Gazi - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2023
Pratite nas
Smeštena u gradu Gaza, bolnica Al Šifa je najveći medicinski kompleks u Pojasu Gaze i ima kapacitet od 700 kreveta. Izraelska vojska (IDF) je više puta gađala kompleks u poslednjih nedelju i po dana, navodeći da Hamas koristi objekte koji se nalaze ispod kao utvrđeni komandni centar. Sputnjik je istraživao ima li istine u ovoj priči.
Izraelske odbrambene snage dale su zabrinjavajuće objašnjenje za gađanje bolnica i ambulantnih kola u Pojasu Gaze u ponedeljak, objavivši (a zatim izbrisavši) post na društvenoj mreži Iks u kojem se navodi da se „ambulantna kola koriste za transport Hamasovih operativaca i oružja kako bi ih prerušili u civile“, dok su „bolnice u stvari teroristička infrastruktura“.
„Ovo je protiv međunarodnog prava i pretvara ih u legitimne vojne mete“, saopštio je IDF.
U danima i nedeljama pre i posle toga, bolnički kompleks Al Šifa takođe je bio izložen napadima. Dana 4. novembra, vazdušni napad je pogodio vozilo hitne pomoći u blizini ulaza u bolnicu, pri čemu je poginulo 15 ljudi, a povređeno je 60 osoba. Bolnica je drugi put gađana 6. novembra. Konačno, u sredu, izraelske snage su izvršile kopneni napad unutar objekta.
Pre nego što je pokrenuo svoju „preciznu i ciljanu operaciju“, IDF je naveo da je Hamas uspostavio tajni štab duboko ispod medicinskog kompleksa. U saopštenju, vojska je istakla da je „javno više puta upozoravala da Hamasova vojna upotreba bolnice Al Šifa ugrožava njen zaštićeni status prema međunarodnom pravu“, i požalila se da su „relevantne vlasti u Gazi“ ignorisale ultimatum IDF-a da „obustavi sve vojne aktivnosti u bolnici”.
Nekoliko nedelja ranije, IDF je objavio kompjuterski animirani video snimak ogromnog navodnog podzemnog tunela i kompleksa bunkera za koji je rekao da se nalazi ispod bolničkog kompleksa, uključujući konferencijske sale, skladišta oružja i goriva, pa čak i improvizovanu fabriku oružja.
Izraelske obaveštajne službe su nastavile sa ispitivanjem zarobljenog borca Hamasa koji je priznao da je zaista postojao veliki podzemni zaštićeni objekat ispod Al Šife koji koristi militantna grupa. Zvaničnici američke obaveštajne službe, Pentagona i Bele kuće su izrazili podršku izraelskom savezniku, navodeći da Hamas zaista koristi tunele ispod Al Šife za „komandne i kontrolne oblasti, kao i za skladištenje oružja“, i da „nova deklasifikovana obaveštajna služba“ ukazuje da se bolnica koristi „za podršku njihovim vojnim operacijama“.
Hamas je odbacio optužbe, optužujući IDF da koristi ove tvrdnje da opravda svoje neselektivno bombardovanje pojasa Gaze.

Ko je izgradio objekte ispod Al Šife?

Počevši kao kasarna za vreme britanskog mandata za Palestinu, Al Šifa je pretvorena u bolnicu 1946. tokom poslednjih godina britanske okupacije, a proširila se na čitav kompleks medicinskih ustanova tokom egipatske uprave Gazom između 1953. i 1967. godine.
Zauzevši pojas tokom Šestodnevnog rata juna 1967. godine, Izrael je sačuvao, a zatim proširio bolnički kompleks, a 1980-ih, uz finansijsku podršku SAD-a, u velikoj meri ga je remontovao, na čelu sa izraelskim arhitektama Geršonom Ziporom, Tedijem i Benom Kaplanom i drugima koji su imali zadatak da kreiraju njegov savremeni dizajn, navodeći „Glavni plan za 2000. godinu“ modernih šestospratnih zgrada koje se prostiru na kompleksu od 12,5 ari i opremljenim onim što su u to vreme bile najnovije medicinske inovacije.
Pored medicinskih objekata, projekat je navodno doveo do izgradnje „sigurne podzemne operacione sale i tunelske mreže“ ispod zgrade Bolnice broj 2 1983. godine, sa velikim „podzemnim betonskim podom“ izgrađenim ispod objekta tokom istog perioda. Drugi izveštaji su ukazivali na to da su ojačani podzemni objekti korišćeni za smeštaj bolničkog veša i „raznih administrativnih” kancelarija.
Sputnjik internešnel naglašava da je Zipor imao prethodno iskustvo sa podzemnim vojnim objektima, a između 1972. i 1976. bio je angažovan na pretvaranju bunkera i rovova korišćenih tokom Šestodnevnog rata u Muzej u Jerusalimu.
Hamas je navodno znao za skrivena podzemna utvrđena područja bolničkog kompleksa, a izveštaj iz 2014. otkriva da je Ziporov sin Barak spomenuo da je kasnih 1980-ih izraelski izvođač „unajmio Hamas kao bezbednosnu kompaniju“ za bolnicu.
Što se tiče potencijalne upotrebe podzemnih objekata od strane Hamasa nakon izraelskog povlačenja iz Gaze 2005. godine, izveštaj Hareca iz 2009. koji se poziva na palestinske izvore ukazuje na to da se vođe militantne grupe nikada ne kriju na jednom mestu, već se šire i konstantno menjaju lokacije koristeći razrađenu mrežu.
Nijedan od izraelskih izveštaja o izgradnji bolničkog kompleksa ne prikazuje fotografije njegovih utvrđenih podrumskih prostorija, a reporteri koji pokrivaju izraelske napade na ili u blizini bolnice tokom izraelskih ratova sa Hamasom 2008-2009, 2012, 2014. i 2023. nisu predstavili konkretan dokaz da Hamas koristi podzemne objekte koje su izgradili Izraelci.
„Kada je reč o pitanju bunkera ili tunela ispod bolnice Al Šifa, mislim da je jedan od razloga zašto Izrael... to tvrdi taj što svaki put kada je pokušao da iznese tvrdnju u vezi sa Hamasovim operacijama, te tvrdnje su dosledno izobličene“, rekao je za Sputnjik Sami Hamdi, politički analitičar i šef kompanije Internešnel Interest, globalne kompanije za rizik i obaveštajne poslove sa sedištem u Velikoj Britaniji.
IDF se nesumnjivo nada da će pronaći dokaze da Hamas koristi podzemne objekte i tunele izgrađene 1980-ih kao dokaz da podrži svoju priču o korišćenju civilne infrastrukture i neboraca kao živi štit od strane palestinske militantne grupe, ali ostaje da se vidi da li Tel Aviv može na taj način zapravo i da utiče na javno mnjenje, smatra ovaj politički analitičar.
„Poenta je u tome da ja mislim da kada je u pitanju isticanje ovog narativa od strane Izraelaca, to ima manje veze sa idejom da Izrael zapravo veruje u to, a više je povezano sa očajničkim pokušajem da se ponovo pridobije javno mnjenje koje je izgubljeno kao rezultat bombardovanja video zapisima na društvenim mrežama koji prikazuju realnost zločina koji se dešavaju u Gazi“, rekao je Hamdi.
Mehmet Rakipoglu, istraživač u istraživačkom centru Dimensions for Strategic Studies sa sedištem u Londonu, ukazuje na ironiju IDF-a koji optužuje Hamas da koristi bunkere i tunele ispod civilne infrastrukture Gaze kada se čini da je sam Izrael izgradio „tajno sklonište“ ispod Bolnice Al Šifa na prvom mestu.

„Očigledno je da Hamas nije koristio bolnicu kao štit. Iako Izrael pokušava da manipuliše javnim mnjenjem amaterskim video snimcima, istina je jasna“, rekao je Rakipoglu za Sputnjik.

Do sada, mesta za koja Izrael tvrdi da ih koriste 'terorističke ćelije Hamasa' kao tunele su rezervni rezervoari za vodu, rekao je on, pozivajući se na postove na društvenim mrežama u kojima se izrugljuju 'dokazi' IDF-a o navodnim mrežama militantnih tunela u civilna područja koja se ispostavljaju kao obični rezervoari za vodu, grejanje i septičke jame.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala