- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Boйcы otrяda specialьnogo naznačeniя Эspanьola VS RF maskiruюt 152-mm pušku-gaubicu D-20 posle rabotы po poziciяm VSU na Artemovskom taktičeskom napravlenii - Sputnik Srbija

UŽIVO Paketi američke pomoći Ukrajini smanjuju se zbog nestanka novca za Kijev

Pratite nas
Nastavlja se specijalna operacija Rusije i Ukrajini. U ovom periodu najaktivnija je artiljerija. Ruski sistemi pažljivo uništavaju uporišta protivnika duž cele linije fronta.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:34 15.11.2023
Ukrajina ne može sebi da priušti „zamrzavanje“ sukoba sa Rusijom, on mora biti završen, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski na sastanku sa predstavnicima afričkih medija.
„Slušajte, hajde da potpišemo neke Minske sporazume i zamrznemo sukob“, rekao je on, komentarišući reči jednog od novinara o mogućnosti „zamrzavanja“ sukoba.
„Trenutno smo u pat-poziciji. Niko nigde ne može da se pomeri. Hajde da probamo tako da živimo. Ali svi smo živeli u Ukrajini u to vreme i svi su shvatili da je to svejedno rat“, rekao je on.
Zelenski je dodao da bi čak i zamrznuti konflikt značio gubitke za Ukrajinu koji bi trajali dugo, kao i mogućnost da se sukob obnovi u bilo kom trenutku.
„Želimo mir. Kraj može biti drugačiji, nekome će se svideti, nekome ne, ali je neophodan“, istakao je Zelenski.
Zelenski je istovremeno nagovestio da bi želeo da vidi kraj sukoba pod ukrajinskim uslovima.
Vraćajući se na temu zamrzavanja sukoba, Zelenski je dodao da „ne možemo sebi da priuštimo, ma koliko nam bilo teško, čak ni da pomislimo na tako nešto“.
20:29 15.11.2023
Predsednik Ukrajne Vladimir Zelenski izjavio je da očekuje proširenje misija za obuku ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim avionima F-16, pošto je trenutni obim obuke nedovoljan.
„Što se tiče F-16, obuke su počele. Za sada su, sa mog stanovišta, minimalne. Želimo da ih ubrzamo i povećamo“, rekao je Zelenski na sastanku sa novinarima iz afričkih zemalja.
Zelenski je istovremeno primetio da Ukrajina oseća nedostatak pilota, pa ne može istovremeno da pošalje veliki broj njih na obuku u inostranstvo. Prema njegovim rečima, nedostatak iskusnih pilota u zemlji mogao bi da dovede do gubitka postojeće ukrajinske flote vojnih aviona.
17:53 15.11.2023
Odsustvo dalje veće pomoći Sjedinjenih Američkih Država imaće štetan uticaj na odbrambene sposobnosti Ukrajine, izjavio je koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi, komentarišući nedostatak saglasnosti američkog Kongresa za pružanje dalje pomoći, uključujući vojnu, Kijevu.
On je dodao i da se novi paketi američke pomoći Ukrajini smanjuju zbog prestanka dogovorenih sredstava za podršku Kijevu.
Kirbi je istakao da finansiranje Ukrajine presušuje, zbog čega SAD moraju da donose „teške odluke“.
Portparol je naveo da se američki paketi pomoći smanjuju, jer „pokušavamo da razumno raspolažemo sredstvima koja su nam tamo ostala“.
16:42 15.11.2023
Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Medvedev: Kraj se bliži, dolazi vreme da SAD prepuste kijevski režim zaboravu
16:27 15.11.2023
Nemačka će nastaviti da pruža pomoć kijevskim vlastima, izjavio je kancelar ove zemlje Olaf Šolc govoreći u Bundestagu.
„Solidarnost Nemačke sa Ukrajinom i naša podrška da bi ona mogla da se brani je neraskidiva. Važna, možda i najvažnija poruka je da ćemo podržavati Ukrajinu dok god bude potrebno, Ukrajina se na to može osloniti“, istakao je Šolc.
Ukupan obim pomoći Nemačke Ukrajini – humanitarne, finansijske i vojne – u proteklih godinu i po dana iznosio je oko 24 milijarde evra.
Nemačka je planirala da 2024. godine podrži Ukrajinu u iznosu od 4 milijarde evra, a sada se očekuje da će se ovaj iznos udvostručiti.
15:49 15.11.2023
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2023
RUSIJA
Zaharova: Ukrajinski činovnici prisvojili od 20 do 36 odsto zapadne finansijske pomoći
12:50 15.11.2023
Glavno sa ruskog Ministarstva odbrane:
▪Na kupjanskom pravcu odbijena su dva napada Oružanih snaga Ukrajine u području Sinkovke, likvidirano je oko 30 vojnika, uništen je tenk i dva kamioneta.
▪Na krasnolimanskom pravcu odbijena su tri napada u području Grigorovke i Serebrjanke, gubici neprijatelja iznosili su 180 ljudi.
▪Oružane snage Ukrajine izgubile su na donjeckom pravcu oko 220 ljudi. Na južnodonjeckom pravcu neprijateljski gubici iznosili su oko 140 vojnika.
▪Na zaporoškom i hersonskom pravcu Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 100 vojnika.
▪Ukrajinski MiG-29 oboren u području Pavlograda, dok je presretnuto sedam projektila "hajmars".
12:11 15.11.2023
11:40 15.11.2023
Ruska vojska je priredila „pakao“ Oružanim snagama Ukrajine u području sela Krinki – ukrajinska vojska je za dva, tri dana izgubila stotinu ljudi, saopštio je gubernator Hersonske oblasti Vladimir Saljdo na Telegramu.
Kako je objasnio, ruska vojska je prebacila dodatne snage u to područje.
„Protivnik je blokiran u Krinkama, priređen im je pakao: po njima udaraju bombe, rakete, projektili iz višecevnih raketnih sistema, artiljerijska municija, dronovi… Samo u poslednja dva, tri dana ukupni gubici protivnika su oko stotinu militanata“, navodi se u saopštenju.
Takođe se navodi da se skoro svaki dan ruskoj vojsci predaju grupe ukrajinskih boraca koje broje i do 13 ljudi.
09:00 15.11.2023
Dvojicu snajperista, gruzijskih plaćenika iz Oružanih snaga Ukrajine zarobile su ruske snage kod Kremena u LNR, rekao je za Sputnjik pripadnik ruske grupe Centar, koja obavlja zadatke na ovom sektoru fronta.
Prema rečima jednog od plaćenika, zamenili su snajperiste iz Brazila, ali su se izgubili i stigli do ruskih položaja.
07:18 15.11.2023
Ruski PVO sistemi oborili su ukrajinski dron iznad Smolenske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
„15. novembra oko 7.30 po moskovskom vremenu sprečen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad bespilotnom letelicom na objekte na teritoriji Ruske Federacije. Dežurni PVO sistemi oborili su ukrajinsku bespilotnu letelicu nad teritorijom Smolenske oblasti“, navodi se u saopštenju.
07:15 15.11.2023
Ivanovski padobranci uništili su nekoliko uporišta Oružanih snaga Ukrajine u području Artjomovska u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
"Izviđanjem dronom otkrivena su kamuflirana neprijateljska uporišta. Tačne koordinate su prosleđene pripadnicima protivvazdušne odbrane. Oni su odmah prešli na liniju gađanja i brzo uništili kamuflirano uporište ukrajinskih oružanih snaga“, navodi se u izveštaju.
U resoru su pojasnili da je vatra ispaljena iz protivavionskih topova ZPU-4 i S-60. Tokom rada na artjomovskom pravcu, ivanovski protivvazdušni padobranci su pogodili desetine neprijateljskih uporišta, kao i veliki broj lakih oklopnih vozila.
07:15 15.11.2023
Posade haubica D-30 Centralnog vojnog okruga (CMD) u zoni specijalne operacije na krasnolimanskom pravcu uništile su uporište Oružanih snaga Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
„Posade 122-mm haubica D-30 Centralnog vojnog okruga izvršile su vatreni nalet na uporište Oružanih snaga Ukrajine u zoni specijalne vojne operacije, uništivši uporište Oružanih snaga Ukrajine. Prema podacima izviđačkih grupa Gardijskog motorizovanog puka Centralnog vojnog okruga, vojnici su stigli na položaje i izveli napad na pažljivo kamuflirano poljsko uporište ukrajinskih nacionalista na krasnolimanskom pravcu, primoravši neprijatelja da napusti područje“, saopštio je ruski vojni resor.
Artiljerci Centralnog vojnog okruga ističu visoku efikasnost haubice D-30 zbog njene visoke tačnosti, brzine paljbe i karakterističnog zvuka prilikom gađanja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala