- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Tužba Turske protiv Netanijahua: Skretanje pažnje na školski primer genocida

© AP Photo / Evan VucciBenjamin Netanijahu
Benjamin Netanijahu - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2023
Pratite nas
Međunarodni krivični sud verovatno će odbaciti tužbu za genocid protiv izraelskog premijera koji je podnela Turska, koja ovim marketinškim potezom želi da skrene pažnju na školski primer genocida u Gazi, smatra profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu dr Branislav Ristivojević.
Turska je u utorak podnela tužbu Međunarodnom krivičnom sudu protiv izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, optužujući ga za genocid u Pojasu Gaze, saopštili su advokati vladajuće turske „Stranke pravde i razvoja“.
„Mi smo danas, predstavljajući savest građana Turske, podneli tužbu Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu protiv Hitlera 21. veka, izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, kojem mora da se sudi za počinjeni genocid u Pojasu Gaze i sve zločine protiv čovečnosti“, napisao je na društvenoj mreži „Eks“ advokat Metin Klinjuk.

Elegantan način odbacivanja tužbe

Pošto Izrael nije potpisnik Rimskog statuta, statuta Međunarodnog krivičnog suda, onda ne priznaje ni njegovu nadležnost, što znači da će turska tužba najverovatnije biti odbačena od strane tužioca, kaže za Sputnjik profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu dr Branislav Ristivojević.
Čak i hipotetički je teško zamisliti da bi tužba Turske mogla biti prihvaćena, jer Međunarodnim krivičnim sudom upravljaju Amerikanci, dodaje Ristivojević.

„To je onaj sud koji je, iako ni Rusija nije potpisnica Statuta, podigao optužnicu protiv Putina i ruskog ombudsmana za prava deteta Marije Lavov-Belove pa su čak izdali nalog za hapšenje Putina. Sud je pod kontrolom Amerikanaca tako da ja ne očekujem bilo šta u ovom slučaju, a imaju i elegantan način da se izvuku, a to je da kažu: 'Mi nismo nadležni jer Izrael nije potpisao statut'. E sad, tu stvar bi pomalo mogla da iskomplikuje činjenica da je teritorija Gaze palestinska samouprava koju jedan deo sveta priznaje a drugi ne. Ima tu gomila stvari koje su otvorene, ne znam da li je Palestina potpisala Statut, verovatno nije, ali u svakom slučaju Izrael nije.“

Činjenica da Izrael nije potpisao Statut predstavlja Međunarodnom krivičnom sudu način da se izvuče od nadležnosti i prosto odbaci tužbu, smatra Ristivojević.

Marketinški potez: Skretanje pažnje na školski primer genocida

Međutim, podizanje tužbe protiv Netanijahua je marketinški potez koji skreće pažnju na činjenicu da to što se dešava u pojasu Gaze jeste genocid, bez obzira da li Sud ima ili nema nadležnost.
„To je školski primer genocida da vi nekome zatvorite vodu, zaustavite dotur hrane, bombardujete bez reda i ubijate i žene i decu. Baš školski primer, oko toga nemam dileme, a drugo je ko ima nadležnost. Bojim se da Međunarodni krivični sud nema nadležnost,“ kaže Ristivojević.

Isterivanje „ulupanog“ suda na čistac

Prema rečima sagovornika Sputnjika, Međunarodni krivični sud se nalogom za hapšenje Putina, koji ne može da ostvari, prilično obrukao i ulupao jer je pokazao da je u službi jedne od strana u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, a to je Zapad.
Time je sud narušio svoj integritet i dostojanstvo, i u očima onih koji bi trebalo da se tom sudu obrate za pravdu njegov autoritet pada.
„Sad Turska pokušava da taj isti sud izgura na čistinu. Ovo jeste marketinški potez za Tursku ali ona pokušava da taj sud istera na čistinu i pokaže da Zapad ne želi ništa da uradi da spreči genocid. Verujem da će Turska posle napasti i sam sud da ne radi ništa i pokazaće da je taj sud u suštini ništa drugo nego samo jedan privezak Zapada, jedno sredstvo za ostvarivanje njihove politike a ne mesto na kome treba da se deli pravda“, zaključio je Ristivojević.
Benjamin Netanijahu - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2023
SVET
Turska podnela Međunarodnom krivičnom sudu tužbu protiv Netanijahua za genocid u Pojasu Gaze
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala