- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Sastanak Bajdena i Sija: Mogući sukob imao bi nepodnošljive posledice po obe strane

© AP Photo / Doug MillsPredsednici SAD i Kine, Džozef Bajden i Si Đinping
Predsednici SAD i Kine, Džozef Bajden i Si Đinping - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2023
Pratite nas
Američki predsednik Džozef Bajden primio je kineskog predsednika Si Đinpinga na imanju Filoli kod San Franciska, prenose američki televizijski kanali.
Na početku sastanka, Bajden je izjavio da moraju da garantuju da njihova konkurencija ne preraste u sukob i Vašington upravo to namerava da učini.
Američki lider je istakao da mu je „zadovoljstvo i čast“ da primi predsednika Kine. Bajden je napomenuo da se ne slaže uvek sa Si Đinpingom, ali da je njihova komunikacija „bila otvorena i iskrena“.
„Kao i uvek, ne postoji zamena za komunikaciju licem u lice“, rekao je Bajden.
Sa svoje strane, kineski predsednik izjavio je da bi mogući sukob između Kine i Sjedinjenih Američkih Država izazvao „nepodnošljive posledice“ za obe strane.
„Ne izgleda realistično scenario u kojem jedna zemlja reformiše drugu, a mogući sukob ili konfrontacija povukli bi nepodnošljive posledice za obe strane“, istakao je on.
Prema rečima kineskog lidera, Zemlja je „dovoljno velika da obe zemlje napreduju“, a uspeh jedne od njih predstavlja mogućnost za drugu.
„Čvrsto verujem u obećavajuću budućnost naših bilateralnih odnosa“, naglasio je Si Đinping.
On je dodao da smatra da su bilateralni odnosi Pekinga i Vašingtona „najvažniji“ na svetu.
„Odnos SAD i Kine, koji je najvažniji bilateralni odnos na svetu, mora se... posmatrati u širem kontekstu ubrzane globalne transformacije“, ocenio je kineski predsednik.
Prema njegovim rečima, Kina i SAD nemaju prava da okreću leđa jedna drugoj, kao i da konkurencija između njih ne bi trebalo da postane preovlađujući trend i da neće moći da reši probleme sa kojima se suočavaju Kina, Sjedinjene Američke Države i svet u celini.
Predsednici su se poslednji put sastali pre godinu dana, na marginama samita G20 u Indoneziji 14. novembra 2022. kako je ranije saopštila Bela kuća, Bajden će na sastanku pokrenuti teme poput trgovine, saradnje Kine i Irana i zabrinutosti za ljudska prava.
Si Đinping i Džo Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2023
SVET
Mediji: Bajden planira „žestok razgovor“ sa Sijem o Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala