- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Poslednji aplauz Žarku Lauševiću trajao bi večno da ga on sam nije prekinuo

© Foto : Vesna Lalić/ JDP/ ustupljeno SputnjikuŽarko Laušević
Žarko Laušević  - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2023
Pratite nas
Žarko Laušević je u krvi bio glumac. Nesreća koja ga je zadesila nije ubila glumca u njemu. Glumac u njemu je sve to nadživeo.
Ovako na vest o smrti proslavljenog glumca reaguje reditelj Zdravko Šotra u čijim je filmovima i serijama Laušević igrao još kao student.
„Još od akademije, kada je kao diplomac igrao kod mene sve do poslednje uloge kralja Nikole u seriji 'Aleksandar od Jugoslavije' pokazivao je da je retka glumačka pojava, ubedljiva i sugestivna.
Laušević se proslavio kao Miloš Obilić u Šotrinom filmu „Boj na Kosovu“, kao i u „Braći po materi“.
Naš poznati reditelj, sećajući se početaka te saradnje, za Sputnjik kaže:
„Kada se pojavio bio je šarmantan. Od onih glumaca koji su mogli odmah da igraju ljubavnike pa su mu i davali takve uloge. Onda se ispostavilo da nije samo za lepe ljubavnike, nego da može da igra karaktere svih kategorija i istovremeno da uvek bude svoj, prepoznatljiv - Žarko Laušević“.
Reč je, dodaje, o retkoj glumačkoj pojavi, o licu, kome se moglo odmah poverovati:
„Svi smo se oko njega otimali. Čak u onom prekidu, kada nije bio na slobodi, Žarko je uspeo da sačuva tu snagu i energiju i sugestiju i nastavio drugi deo svoje karijere i to vrlo uspešno. Iako je živeo u Njujorku odazivao se na svaki poziv tako da je neprekidno igrao ovde i u filmovima i serijama“.
© IGOR PAVICEVIC/fotografija dobijena zahvalnošću Kontrast studiosŽarko Laušević i Radoš Bajić
Žarko Laušević i Radoš Bajić - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2023
Žarko Laušević i Radoš Bajić

Poslednji aplauz i poklon publici

Da je odlazak Žarka Lauševića zapravo crni dan za srpsku kulturu, kinematografiju i filmsku umetnost, potvrđuje i Radoš Bajić, reditelj u čijem je filmu „Heroji Halijarda“ Laušević odigrao svoju poslednju ulogu.
Iako teško bolestan posle premijere Bajićevog filma izašao je na scenu i poklonio se publici poslednji put.
„Poslednji aplauz koji mu je upućen na premijeri pre nešto više od mesec dana, trajao bi večno da ga on sam nije prekinuo. Sve je to veliki Lauš zaslužio. Tamo odakle se niko nikada nije vratio otišao je jedinstveni, veliki, neponovljivi i najveći – Žarko Laušević“, dodaje Radoš Bajić.

Obožavao je glumu

Reditelj serije „Kalkanski krugovi“ Milan Karadžić za Sputnjik se prisetio poslednjih dana snimanja pre nego što je Laušević primljen u bolnicu:
„Dva dana pre nego što mu je pozlilo uspeli smo da završimo treću sezonu serije. On je insistirao da završi snimanje. Ostali su nam bili samo detalji koje sam ja za svaki slučaj uradio telefonski, ali on je insistirao da sve snimi u studiju i bio je jako srećan i uzbuđen. To je bio naš poslednji susret. Ovih dana montiram seriju, biće to možda i najbolja sezona, u kojoj je ostavio divnu ulogu i fantastičan utisak na celu ekipu“.
© Foto : Sputnjiku ustupilo Jugoslovensko dramsko pozorišteŽarko Laušević u predstavi "Baal" na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta
Žarko Laušević u predstavi Baal na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2023
Žarko Laušević u predstavi "Baal" na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta
Da je reč o velikom profesionalcu i posvećeniku potvrđuje i Milan Karadžić otkrivajući da je Žarko bio neverovatno predan poslu, a istovremeno da je toliko uživao u glumi:
„Toliko je osećao glumu i svoj posao. Obožavao ga je. Koliko god bio bolestan, uspevao je da pokupi snagu i energiju da snimi. Uvek je dolazio čio i pun elana i snage, energije. Kada bi to potrošio, završio bi snimanje. Nije mogao više ni da ustane ni da govori. Gluma ga je iscrpljivala, naročito u poslednje vreme, ali on nije prestajao da joj se toliko daje. Mladi glumci koji su ga posmatrali na setu bili su fascinirani načinom na koji je pristupao svemu do najsitnijeg detalja. Posedovao je izuzetan glumački senzibilitet za svaki detalj, svaku sitnicu, emociju. Bio je neverovatan“.
Žarko Laušević bio je žrtva sopstvene tragedije, ali i čovek koji je imao srce za sve, kazala je povodom glumčevog odlaska Vida Ognjenović, podsetivši da je otišao veliki, nežan, osetljiv i divan čovek.
© Foto : Glorija LizdeŽarko Laušević i Luka Bajto u filmu "Leto kada sam naučila da letim"
Žarko Laušević i Luka Bajto - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2023
Žarko Laušević i Luka Bajto u filmu "Leto kada sam naučila da letim"
Telegrame saučešća povodom smrti Žarka Lauševića uputili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, ministarka kulture Maja Gojković i mnogi drugi.
Jugoslovenska kinoteka je najavila da će večeras, povodom Lauševićeve smrti, svom Muzeju u Kosovskoj ulici prikazati film „Šmeker“ reditelja Zorana Amara iz 1986. godine, a narednog meseca organizovati veliku retrospektivu njegovih filmova.
Žarko Laušević - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2023
DRUŠTVO
Preminuo Žarko Laušević
Aleksandar Vučić   - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2023
SRBIJA
„Najtežu ulogu dodelio mu je sam život“: Vučić uputio saučešće povodom smrti Žarka Lauševića
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala