- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: NATO nema razloga da militarizuje baltički region

© AFP 2023 / JONATHAN NACKSTRANDVojne vežbe "Baltops" na Baltičkom moru
Vojne vežbe Baltops na Baltičkom moru - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2023
Pratite nas
NATO nema stvarne razloge za militarizaciju baltičkog regiona, dejstva Alijanse mogu dovesti do degradacije regionalne bezbednosti i biće uzete u obzir prilikom vojnog planiranja u Rusiji, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na redovnoj konferenciji za medije.
„NATO jednostavno nema prave razloge za militarizaciju nekada mirnog baltičkog regiona“, ocenila je Zaharova.
Ona je podsetila da istraga o incidentu na gasovodu „Baltikonektor“ još nije završena, a na Zapadu se zataškava tema terorističkog napada na „Severni tok“. U tom kontekstu, Moskva poziva da se sačekaju rezultati istrage pre nego što poveća vojna aktivnost u baltičkom regionu.
„Nesrazmerna aktivnost Alijanse u ovom regionu samo može dovesti do konačne degradacije regionalne bezbednosti. Sve će to biti uzeto u obzir u okviru naših doktrinarnih koncepata i dokumenata. Naravno, i u okviru vojnog planiranja“, dodala je Zaharova.
Ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio da je Alijansa nakon incidenata na „Severnim tokovima“ i „Baltikonektoru“ pojačala zaštitu infrastrukture i svoje prisustvo na Baltiku.
Gasovod „Baltikonektor“ trenutno ne radi zbog mogućeg curenja, pošto je 8. oktobra uveče opao pritisak u podvodnoj cevi i rukovodioci sistema prekinuli su dovod gasa. Finski graničari otkrili su navodno mesto za smanjenje pritiska u teritorijalnim vodama države. U Centralnoj kriminalističkoj policiji smatraju da je šteta najverovatnije pričinjena namerno.
Ruski vojnici tokom vojne vežbe u bazi Opuk na Krimu - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2023
RUSIJA
Spremne i oštre mere: Odgovor Moskve na novi pohod NATO snaga na granicu Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala