- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska haubica D30, kalibra 122 milimetra - Sputnik Srbija

UŽIVO Francuski političar: Rat se preselio na Bliski istok i Zelenski više nije potreban

Pratite nas
Nastavlja se denacifikacija i demilitarizacija Ukrajine. Tokom noći eksplozije su odjeknule u Hmeljnickoj oblasti, na zapadu Ukrajine. kako je istaklo ministarstvo odbrane Rusije, četiri drona su oborena iznad četiri ruske oblasti.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
19:28 14.11.2023
NATO je promenio odnose prema ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom i možda će hteti da ga smeni, smatra lider francuske partije „Patriote“.
„Narativ NATO prema Zelenskom se potpuno promenio. SAD žele da se spasu od svog štićenika. Klasičan potez“, napisao je on na društvenoj mreži „Eks“.
Kako je naveo, rat se preselio na Bliski istok i Zelenski više nije potreban.
17:46 14.11.2023
Bivši američki državni sekretar Majk Pompeo postao je član borda direktora ukrajinske telekomunikacione kompanije „Kijevstar“, saopštio je „VEON“.
On će sada vršiti dužnost nezavisnog neizvršnog direktora, kao partner konsalting i investicione kompanije „Impakt investment“ nedavno osnovane u Americi.
„VEON“ je telekomunikacioni holding u čiji sastav ulazi i „Kijevstar“.
17:22 14.11.2023
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da on „nije astrolog“ i da ne zna šta će se desiti ako Sjedinjene Američke Države sledeće godine smanje vojnu pomoć Ukrajini.
„Savet EU nije tok-šou, a ja nisam astrolog i ne znam šta će se desiti u SAD sledeće godine. Moramo da delujemo ozbiljnije nego da razgovaramo o takvim špekulacijama, moramo da se fokusiramo na sadašnjost. I iskreno, previše sam zauzet svojim trenutnim poslovima da bih gubio vreme na špekulacije“, rekao je Borelj na konferenciji za medije nakon sastanka Saveta EU na nivou ministara odbrane, odgovarajući na pitanje da li je EU spremna da poveća pomoć Ukrajini ako Vašington smanji vojne isporuke Kijevu.
Borelj nije odgovorio da li Evropska unija zna šta želi da postigne u Ukrajini.
On je dodao da „ne zna i ne treba da zna“ da li Ukrajina ima šanse za pobedu, istakavši da je njegov posao da je „što bolje podrži“.
Borelj je upitan da li deli mišljenje glavnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog da je „rat doveden u ćorsokak“ i da Evropska unija treba da prikupi oružje za novu ofanzivu Kijeva sledeće godine kako bi dobila mogućnost da „odlučno promeni situaciju na bojnom polju“:
„Slušajte, glavnokomandujući ukrajinske vojske bolje poznaje situaciju od mene, neću sa njim da razgovaram o situaciji na ratištu. On zna i ako je rekao šta je rekao, ja to ne znam i ne treba da znam da li je u pravu ili ne. Moj posao je da ga podržim. Ne ratujemo ni ja ni vi, nego Ukrajinci“, naglasio je Borelj.
16:23 14.11.2023
Aerodrom „Šeremetjevo“ u Moskvi postavio je kompleks za otkrivanje i suzbijanje dronova, navodi se u saopštenju aerodroma.
„U cilju osiguravanja visokog stepena bezbednosti letenja, na aerodromu ‘Šeremetjevo’ je postavljen radarsko-optički kompleks ‘ENOT SD’. Hardversko-softverski kompleks je predviđen za automatsko otkrivanje niskoletećih ciljeva (uključujući i bespilotne letelice male klase), njihovu proveru korišćenjem video-slika i naknadnog suprotstavljanja stvaranjem smetnji. Za bolju identifikaciju ciljeva i povećanje efikasnosti sistema planirano je korišćenje softvera ‘Laboratorija Kasperski’, koji nema analoga, korišćenjem veštačke inteligencije“, navodi se u saopštenju.
Napominje se da zračenje radara za detekciju dronova neće imati neželjeni efekat smetnji na funkcionisanje zemaljske radio-tehničke podrške letovima i avio-telekomunikacije koje se nalaze na području aerodroma.
Novi kompleks može da klasifikuje objekte primenom tehnologija veštačke inteligencije – ptice, bespilotne letelice, avione, kao i ljude, automobile. Ova karakteristika dozvoljava upotrebu sredstava za suzbijanje samo na bespilotnim letelicama, isključujući primenu na avione.
Osim toga, kompleks ima mogućnost da otkrije, između ostalog, bespilotne letelice koje lete u režimu radio-tišine – što omogućava da se pokrije ceo spektar pretnji.
15:34 14.11.2023
Bez pomoći SAD Ukrajina neće moći da izdrži ni do kraja godine, rekao je bivši agent CIA Lari Džonson u intervjuu za Jutjub kanal „Džadžing fridom“.

„Ako SAD sada prekinu da finansiraju Ukrajinu ona će se naći u teškom položaju, teško da će izdržati do kraja godine“, naveo je on i dodao da da se mogućnosti Ukrajine da pobedi u sukobu stalno smanjuju pre svega zbog ogromnih gubitaka u ljudstvu.

Pored toga, američka podrška je smanjena zbog eskalacije na Bliskom istoku.
Za to vreme, Moskva raspolaže velikim rezervama i dominira po pitanju vatrene moći. Kao rezultat toga, ruska vojska nastavlja da napreduje, a ukrajinske snage nemaju čime da odgovore.
12:13 14.11.2023
Glavno sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
▪Na kupjanskom pravcu odbijeno je 8 napada ukrajinskih snaga i 6 napada na krasnolimanskom pravcu. Ukupni gubici Oružanih snaga Ukrajine iznose do 365 ljudi.
▪Na donjeckom pravcu odbijeno je 5 napada, gađani su položaji ukrajinske vojske u području Vasjukovke i Kurdjumovke, neprijatelj je izgubio oko300 poginulih i ranjenih.
▪Jedan napad je odbijen na južnodonjeckom pravcu, Oružane snage Ukrajine izgubile su do 60 ljudi.
▪Na zaporoškom pravcu snage Oružanih snaga Ukrajine su poražene u području Rabotina, ukrajinski gubici su iznosili 75 ljudi. Na hersonskom pravcu ukrajinske oružane snage izgubile su do 95 ljudi.
11:56 14.11.2023
10:35 14.11.2023
Ukrajina je tokom borbi u Izjumu, Harkovska oblast, prekršila je Otavsku konvenciju o zabrani protivpešadijskih mina, rekao je novinarima Mark Hizni, član Instituta Ujedinjenih nacija za istraživanje problema razoružanja.
„Postoje ubedljivi razlozi da se veruje da je Ukrajina tokom borbi u Izjumu 2022. godine prekršila Otavski sporazum iz 1997. o zabrani protivpešadijskih mina“, rekao je Hizni na predstavljanju izveštaja„Landmine monitor 2023“.
08:58 14.11.2023
Ukrajini je obećano da će biti primljena u NATO, ali trenutno ne postoji vremenski rok kada će ovaj proces biti završen, rekao je u intervjuu listu Asahi pomoćnik generalnog sekretara Severnoatlantske alijanse Dejvid van Vil, koji trenutno boravi u poseti Japanu.
On je napomenuo da Kijev mora da ispuni nekoliko uslova da bi ušao u NATO.
"Uporedo sa ratom protiv Rusije", rekao je pomoćnik generalnog sekretara.
"Ukrajina se sada suočava sa bitkom za modernizaciju svog sistema upravljanja. Ovo je veoma važan zadatak. Ne mogu sada da navedem konkretan raspored za ulazak Ukrajine u NATO. Želimo da izbegnemo eskalaciju sadašnjeg rata u konfrontaciju između NATO-a i Rusije. Moramo da razumemo da li možemo da utvrdimo, u uslovima rata, da li je Ukrajina dostigla određeni nivo u svom sistemu upravljanja. Ali joj je obećan ulazak u NATO", dodao je on.
„Kako vreme prolazi, postaje sve teže pružiti pomoć Ukrajini“, priznao je pomoćnik generalnog sekretara.
Međutim, on uverava da će se nastaviti snabdevanje Kijeva oružjem.
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je više puta izjavio da je došlo vreme da se Ukrajina pozove u NATO. Krajem septembra 2022. potpisao je aplikaciju za ubrzano pristupanje alijansi. Kasnije je evropski komesar za unutrašnje tržište EU Tjeri Breton rekao da Ukrajina ne može u NATO u uslovima kada se vojne operacije izvode na njenoj teritoriji. Ipak, ukrajinske vlasti su očekivale da će na samitu u Viljnusu u julu ove godine dobiti poziv u alijansu. Međutim, tada nisu donete nikakve konkretne odluke kada će Kijev biti primljen.
08:49 14.11.2023
Specijalna vojna operacija u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Zelenski i Zalužni o situaciji na frontu: Teška situacija na sedam pravaca
07:16 14.11.2023
Kako je saopštilo ratno vazduhoplovstvo Ukrajine, tokom noći 14 dronova je pušteno u pravcu Ukrajine. Navodno, njih sedam je oboreno.
Kako navodi ukrajinska strana, ispaljene su i dve rakete Iks-31 i „iskander“. One nisu presretnute.
Ono što je interesantno, ranije su u Kijevu govorili da, umesto eksplozija, dejstvuje njihova PVO i da svaki dron ili raketu obore. Izgleda, da su odustali da dokazuju, nedokazivo: bušnost i istrošenost svoje PVO.
07:16 14.11.2023
Eksplozije su odjeknule u Hmeljnickoj oblasti, na zapadu Ukrajine, prenosi Telegram kanal TSN.
U regionu je proglašena uzbuna za vazdušni napad.
"U noći 14. novembra 2023. dogodile su se eksplozije u Hmeljnickoj oblasti. Između ostalog, eksplozije su odjeknule u Starkonu", navodi kanal.
U Starokonstantinovki, Hmeljnickoj oblasti, nalazi se vojni aerodrom.
07:15 14.11.2023
Snage PVO oborile su tokom noći četiri drona u četiri ruske oblasti - Moskovskoj, Tambovskoj, Orlovskoj i Brjanskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Kako je izjavio gubernator Orlovske oblasti Andrej Kličkov, dron je oboren u jutarnjim satima na severozapadu regiona.
„Nema štete na infrastrukturi i niti žrtava“, rekao je on.
Drugi šefovi regiona još nisu komentarisali obaranje bespilotnih letelica.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala