- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Tužilaštvo Istanbula traži da se Netanijahuu sudi za genocid

© Sputnik / Marijana KolakovićZastava Turske
Zastava Turske  - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2023
Pratite nas
Tužilaštvo Istanbula uputilo je Ministarstvu pravde Turske zahtev za pokretanje krivičnog postupka protiv izraelskog premijera sa zahtevom Međunarodnom krivičnom sudu da se Benjaminu Netanijahuu sudi za genocid u Pojasu Gaze, javlja Si-En-En Turk.
Nekadašnji poslanik turskog parlamenta Metin Kulunk izjavio je ranije danas da je sa još dvojicom advokata predao zahtev Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu preko turskog Ministarstva pravde da se Netanijahuu sudi za „genocid koji je počinio u Gazi“.
Oni od tužilaštva MKS traže da prikupi dokaze Netanijahuovih zločina protiv palestinskog naroda s ciljem da se pokrene krivični postupak protiv premijera Izreala i drugih odgovornih.
Kulnuk i advokati tvrde da Netanijahu u Pojasu Gaze koristi oružje zabranjeno međunarodnim konvencijama i to naočigled čitavog sveta.
Podsetimo, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je ranije izjavio da Ankara sama radi na tome da Izrael bude proglašen "ratnim zločincem". Takođe je rekao da Turska više ne smatra Netanijahua za sagovornika, ali da šef obaveštajne službe održava kontakte sa Izraelom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala