- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Nisu sprečili i pomogli su genocid u Gazi“: Podnete tužbe protiv Bajdena, Blinkena i Ostina

© AP Photo / Susan WalshPredsednik SAD Džozef Bajden
Predsednik SAD Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2023
Pratite nas
Protiv predsednika SAD Džozefa Bajdena, državnog sekretara Entonija Blinkena i sekretara odbrane Lojda Ostina podnete su federalne tužbe, jer, kako je navedeno, "nisu sprečili i pomogli su genocid u Gazi''.
Njih trojicu je grupa za građanske slobode ''Centar za ustavna prava'' (CCR) optužila i za ''neuspeh u sprečavanju i saučesništvo u genocidu izraelske vlade'', prenosi Al Džazira.
Tužba je podneta u ime palestinskih organizacija za ljudska prava, Palestinaca u Gazi, kao i građana SAD sa rodbinom u toj opkoljenoj enklavi, koju više od mesec dana bombarduje Izrael, koji, kako se navodi, dobija sredstva i oružje od vlade SAD.
''Brojni lideri izraelske vlade izrazili su jasne genocidne namere i primenili dehumanizujuću karakterizaciju Palestinaca, uključujući i izraz 'ljudske životinje' '', stoji u optužbi CCR, kao i to da se izjave o ''nameri o genocidu'' kombinuju sa ''masovnim ubijanjem'' Palestinaca, što dovodi do ''dokaza zločina genocida koji je u toku''.
Katarska televizija navodi da su i ranije brojni naučnici, humanitarne grupe i organizacije za ljudska prava, nazivali ono što Izrael čini u Gazi genocidom.
''Odmah nakon pokretanja izraelske kampanje bombardovanja Gaze bez presedana, predsednik Bajden je ponudio 'nepokolebljivu' podršku Izraelu, što su on i zvaničnici administracije dosledno ponavljali i podržavali vojnom, finansijskom i političkom podrškom, čak i kada su masovne civilne žrtve eskalirale, kao i izraelska genocidna retorika”, navodi CCR.
U optužbi se navodi da su SAD najbliži saveznik i najsnažnija podrška Izraela, kao i njegov najveći snabdevač vojnom pomoći, pri čemu je Izrael najveći ukupni korisnik američke strane pomoći nakon Drugog svetskog rata.
Više od 11.200 Palestinaca je ubijeno u Gazi otkako je Izrael započeo napade 7. oktobra.
Pojas Gaze - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2023
SVET
UŽIVO Raketni napad na Tel Aviv; Agencija UN i SZO napustile Pojas gaze
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala