- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Kristalni bokal sa grbom Kraljevine SHS i novčićima iz dinastije Nemanjić u Istorijskom muzeju Srbije

© Foto : Sputnjiku ustupio Istorijski muzej SrbijeKristalni bokal sa grbom Kraljevine SHS
Kristalni bokal sa grbom Kraljevine SHS  - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2023
Pratite nas
Izložba „Čekajući stalnu postavku” Istorijskog muzeja Srbije obogaćena je novim predmetima – kristalnim bokalom sa grbom Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca, poklonom Marije i Siniše Radovančevića, i novčićima vladara iz dinastije Nemanjić.
Tokom leta, izložba je dopunjena olovnim pečatom velikog župana Stefana Nemanje iz druge polovine XII veka, otkupljenim na aukciji u San Marinu, i rekonstrukcijama žezla cara Dušana i carice Jelene, koja je starim tehnikama izradio filigranista Goran Ristović Pokimica po uzoru na freske iz manastira Lesnovo.
Izložba će i u narednom periodu biti obogaćivana novim originalnim predmetima i novim rekonstrukcijama kruna, kao što su krune kralja Mihaila I Vojisavljevića, kraljice Simonide, kralja Tvrtka I Kotromanića i despota Đurađa Brankovića, koje su u procesu izrade.
Od juna započeta je realizacija programa pod nazivom „Subota u Istorijskom muzeju”, koji predstavlja raznovrsne prateće programe u okviru izložbe „Čekajući stalnu postavku” namenjene svim uzrastima.
Prateći programi se održavaju svake subote od 13 časova i obuhvataju stručna vođenja kroz aktuelnu izložbu, stručna vođenja na posebne teme i kreativne radionice za decu.
Detalj sa izložbe Čekajući stalnu postavku  - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2023
KULTURA
Zasijalo žezlo cara Dušana, uskoro će i kruna Đurađa Brankovića
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala