- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Hoće li lideri u ekonomiji Srbije dobiti značaj koji zaslužuju | Energija Sputnjika

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICTermoelektrana u Kostolcu
Termoelektrana u Kostolcu - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2023
Pratite nas
Gost novog izdanja emisije "Energija Sputnjika" je stručnjak za energetiku prof. dr Aca Marković.
„Organizacija sa moćnim članovima –to je moćna organizacija“. Sa napomenom da je reč o izjavi jednog od uspešnih lidera stručnjak za energetiku prof. dr Aca Marković, kaže da za menadžera treba birati čoveka sposobnog da se suoči sa svim internim i eksternim izazovima, pa i sa izazovima promena.
U vreme kada smo suočeni sa globalnim lovom, pre svega bogatih zemalja, na talente, obrazovane ljude, sposobne kadrove, potencijalne i dokazane stručnjake koji su onaj pravi materijal za lidere u privredi, dok se mladi školuju u Srbiji ne krijući da planiraju da karijeru bar započnu u inostranstvu, ovo je tema kojom u državi moraju da se pozabave svi – od vlasnika preduzeća, bilo da su privatna ili državna.
Pitanje je šta treba raditi da u upravama kompanija imamo prave menadžere, sposobne da se uzdignu do lidera. Lidera koji se ne okružuje poslušnim saradnicima, koji se ne plaši da za saradnike ima uspešne, sposobne i pametne ljude.
Marković kaže da menadžer koji treba da bude u samom vrhu preduzeća treba da bude autentičan, jer osoba ne može da donosi teške odluke, da radi nepopularan posao, da bude ponosan zbog onoga u šta veruje, ukoliko ne zna ko je i ne oseća se zbog toga staloženo. Druga karakteristika je sposobnost da sagleda budućnost. Svaki lider mora da trasira sopstvenu budućnost uz sposobnost da predvidi budućnost drugih, a uspešni lideri moraju da poseduju posebnu sposobnost da predvide ono što je iz temelja neočekivano. Treća karakteristika je snažna sklonost da se okruže ljudima koji su bolji i pametniji od njih. Među ključne karakteristike spada velika čvrstina.
„Svaki lider pravi pogreške, svaki lider se spotiče i pada. Poslovni svet globalnih razmera u današnje vreme će svakog lidera da obori s nogu, i to ne samo jednom. On mora da zna kako ponovo da se uspravi“, kaže Marković ističući da bi se u uslovima globalizacije poslovanja i naglašene konkurencije moglo pretpostaviti da su velike kompanije, koje su ključni akteri tih procesa, organizovane na najbolji mogući način, tako da njihov organizacioni dizajn dodaje vrednost vlasnicima, zaposlenima i potrošačima.
Navodeći da jedan od ključnih problema savremenih preduzeća proističe iz činjenice da njima često upravljaju nedovoljno kvalitetni i kompetentni kadrovi Marković, koji je i sam bio na menadžerskim pozicijama u elektroprivredi Srbije, kaže da se „u tom kontekstu može posmatrati i značaj selekcije menadžera za sprovođenje reformi u energetskom sektoru Republike Srbije“.
„Dobro organizovani snažan energetski sektor jedan je od uslova uspešnog razvoja svake nacionalne ekonomije, pa se profesionalizacija menadžmenta u ovoj sferi s pravom mora sprovesti u punom intenzitetu“, kaže sagovornik Energije Sputnjika pozdravljajući to što u privrednom i političkom životu Srbije jača uverenje o neophodnosti takvog pristupa, tim pre što se ovaj sektor suočava sa brojnim izazovima, vezanim za nove investicije, nastavak procesa restrukturisanja, uvođenjem novih tehnologija, podizanjem ekonomske efikasnosti i efektivnosti.
Hoće li lideri u ekonomiji Srbije dobiti značaj koji zaslužuju | Energija Sputnjika

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog utorka u 21.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala