- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Zemljotres ispod temelja fakulteta u Meksiku otkrio drevnu kamenu glavu zmije tešku 1,2 tone /foto/

© Foto : Pexels/Photo by NestorinSiudad de Meksiko
Siudad de Meksiko - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2023
Pratite nas
Ponekad su arheolozima potrebne godine mukotrpnog rada da bi iskopali drevne artefakte, a ponekad, kao u slučaju nedavnog zemljotresa u Meksiku, priroda obavi glavni deo posla.
Kada je 19. septembra 2022. godine zemljotres jačine 7,6 stepeni po Rihterovoj skali pogodio zapadnu obalu Meksika, tutnjava se osetila i u Siudad de Meksiku, udaljenom oko 400 kilometara od epicentra. Potres je oštetio više objekata, među kojima i zgradu Pravnog fakulteta.
Arheolozi sa meksičkog Nacionalnog instituta za antropologiju i istoriju (INAH) pronašli su ogromnu kamenu isklesanu glavu zmije, staru više od 500 godina, koja datira iz vremena Asteka, upravo ispod temelja zgrade Pravnog fakulteta.
Glava je duga 1,8 metara, visoka je jedan metar i široka 85 centimetara.
Procenjuje se da je teška oko 1,2 tone, a stručnjaci su je sa lokacije premestili pomoću dizalice. Na glavi su i dalje vidljive boje: crvena, plava, crna, bela i oker, a čak 80 odsto originalne šarene površine je dobro očuvano, piše „Sajens alert“.
Arheolozi su glavu premestili u vlažnu komoru kako bi što bolje sačuvali različite nijanse. S obzirom da su boje napravljene od mineralnih i biljnih materijala, lako mogu da se oštete.
Veruje se da glava potiče sa kraja Astečkog carstva, kada je na tom području napredovao grad-država Tenočtitlan. Asteci su, inače, često koristili motive zmija u svojim umetničkim delima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala