Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Strašan poraz evropskih vrednosti u Prištini: Borba OVK vrednija od junaka iz Velikog rata

© Sputnik / Lola ĐorđevićNadgrobni spomenik
Nadgrobni spomenik - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2023
Pratite nas
Izmeštanjem spomenika srpskim borcima balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, i postavljanjem spomenika Francuzima koji su poginuli na KiM tokom delovanja OVK i misije Kfor, stvara se lažni identitet za kosovsku državnost, a OVK se izjednačava sa borcima proteklih ratova, ocena je analitičara Stevice Deđanskog.
Priština i njeni zapadni prijatelji „Dan primirja u Prvom svetskom ratu“ obeležili su tako što su na vojnom delu pravoslavnog groblja u Prištini, iz njegovog centralnog dela pomerili na obod groblja spomen ploču na kojoj piše "Ovde leže posmrtni ostaci srpskih vojnika palim u ratovima 1912 – 1918“.
Na njeno mesto postavili su novu nadgrobnu spomen ploču na kojoj na srpskom, albanskom i francuskom jeziku piše - "Francuskim vojnicima palim na Kosovu".

Stvaranje identiteta za lažnu državu

O ovom koraku nije obaveštena niti srpska zajednica na KiM ali ni Eparhija-raško prizrenska, ali je očigledno „blagoslov“ za ovako nešto dao francuski ambasador pošto je sliku novog spomenika podelio zajedno sa nemačkim kolegom na društvenim mrežama.
Profesor Deđanski, predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje, ovaj postupak karakteriše kao još jedan pokušaj Prištine ali i dela Zapada da stvori lažni identitet lažne države Kosovo.
„Albanci već godinama vode turističke ture po srpskim manastirima na Kosovu i Metohiji predstavljajući ih kao njihovo nasleđe. Oni su jednostavno rešeni da istoriju falsifikuju, i pokušavaju da domicijalni sprski narod na KiM prikažu kao okupatore ili kao narod koji nema ništa sa KiM iako tragovi istorije govore da smo mi na tim prostorima već hiljadu i više godina,“ kaže Deđanski.
Iz tog razloga, on ovaj poslednji događaj vidi kao nastavak te iste priče gde sa jedne strane menjaju istoriju lažima, a sa druge strane pokušavaju da isprovociraju srpski narod. Odnosno da naš narod oseti da države Srbije ima sve manje na KiM.
„Evropa je ta koja bi trebalo da poštuje raznolikost i da svaki pokušaj skrnavljenja kažnjava i ne dozvoljava. Na žalost, ovde imamo slučaj koji ne ide u prilog tome pa se postavlja pitanje šta su zaista evropske vrednosti jer zna se ko je rušio i menjao spomenike, spaljivao kulturno-istorijska dobra i radio ostale stvari,“ kaže Deđanski misleći na nacističku Nemačku.

OVK izjednačili sa borcima svetskog rata

Činjenica da je sve ovo aminovala Francuska, napominje naš sagovornik, odnosno njihov ambasador na KiM, dodatni poraz evropskih vrednosti a nama pokazatelj da nema granica kada je u pitanju zapadna podrška kosovskoj nezavisnosti.
„Setimo se da je Hašim Tači na proslavi stogodišnjice pobede u Prvom svetskom ratu stajao u prvom redu, a sad se njegovi sunarodnici stide te istorije i pokušaju da je promene. Da stvar bude gora, deluje kao da se u istu ravan stavlja saveznička borba u kojoj je sudelovala i Francuska protiv tadašnjih okupatora sa onim što je radila teroristička OVK,“ napominje Deđanski.
Povodom ovog događaja oglasile su se i ambasade Francuske i Nemačke na KiM saopštile su da je na njihovu inicijativu pomerena spomen ploča palim srpskim vojnicima.
Kako se navodi u njihovom saopštenju „ovo polemika je nedostojna sećanja svih vojnika, francuskih, nemačkih i srpskih vojnika poginulih u Prvom svetskom ratu, ali i 18 francuskih vojnika koji su poginuli tokom služenja Kfora u zaštiti svih zajednica na Kosovu“.
Inače, na KiM odavno postoji spomen ploča francuskim borcima palim u Prvom svetskom ratu na prostoru KiM na kojoj piše „Večna zahvalnost francuskim ratnicima palim 1918“, a na njoj je poslednjih godina samo dopisano to isto na albanskom jeziku.
Opština Priština ogradila se od akcije pomeranja spomen ploče palim srpskim vojnicima navodeći da nije dobila nikakav zahtev za pomeranje ploče, niti je obaveštena o pomeranju ploče.
Solunski front - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2023
SRBIJA
Od svih članica Antante, samo Srbija ima pravo da 11. novembar obeležava kao Dan pobede /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala